zmi-assanzhu-prisudili-premiyu-yevroparlamentu-za-svobodu-zmi

Ассанжу присудили премію Європарламенту за свободу ЗМІ

 • 8738 переглядiв

КИЇВ. 17 квітня. УНН. Засновник порталу WikiLeaks Джуліан Ассанж отримав премію Європарламенту 2019 року за свободу ЗМІ імені вбитої на Мальті журналістки Дафне Каруани Галіції. Про це повідомляє УНН з посиланням на газету The Sydney Morning Herald.

Лауреат Нобелівської премії миру 1976 року Мейрід Корріган отримала нагороду як представник Ассанжа. Нагородження проходило в Європарламенті в Страсбурзі. На цю премію Ассанжа висунула об'єднана фракція європейських лівих партій в Європарламенті.

Ассанж в 2006 році заснував портал WikiLeaks, на якому публікується секретна інформація про діяльність низки урядів, в тому числі Великобританії та США. Через висунуті проти нього в Швеції звинувачення в сексуальних домаганнях в 2012 році він попросив притулку в Еквадорі, в результаті чого провів в посольстві цієї країни в Лондоні майже сім років.

Нагадаємо, Еквадор 11 квітня відмовив йому в подальшому наданні притулку, після чого Ассанж був заарештований поліцією прямо в дипмісії за неявку до лондонського суду за ордером від 2012 року, а потім і за запитом США на екстрадицію від 2017 року.

Дафне Каруана Галіція була мальтійської журналісткою, яка займалася розслідуваннями корупційних злочинів у державній верхівці острова. Її автомобіль було підірвано 16 жовтня 2017 року, журналістка загинула на місці. На згадку про журналістку Європарламент заснував премію її імені для журналістів і правозахисників. Їй же першій ця премія і була посмертно присуджена 23 жовтня 2018 року.

Українські Національні Новини

Новини Світу