zmi-bolgariya-shukaye-sposib-perekriti-tranzit-rosiyskogo-gazu-do-serbiyi-ta-ugorschini

ЗМІ: Болгарія шукає спосіб перекрити транзит російського газу до Сербії та Угорщини

 • 247073 переглядiв

КИЇВ. 27 квітня. УНН. Уряд Болгарії шукає лазівки у своїх контрактах із "Газпромом" для можливості припинення транзиту російського газу до Сербії та Угорщини трубопроводом Турецький Потік, який проходить територією Болгарії. Це стало ясно після зустрічі прем'єр-міністра Кирила Петкова та міністра енергетики Олександра Ніколова, пише УНН з посиланням на місцеве видання Economic.

Цитата

"Ми проведемо повний перегляд контрактів з "Газпромом" - не лише постачання палива, а й транзиту. Ми повинні виходити з того, що односторонній шантаж - це не ті відносини, які Болгарія терпітиме", - цитує прем'єр-міністра видання.

Деталі

Як зазначається, міністр енергетики країни нагадав, що досі Болгарія "завжди була надійним партнером та платником не лише для "Газпрому", а й для всіх сусідніх країн", включаючи Сербію. Проте, на його думку, перегляд вкрай необхідний через вчорашні дії "Газпрому".

Міністр офіційно підтвердив, що "Газпром" припинив постачання газу до Болгарії раніше того ж дня.

Нагадаємо

Після того, як ЄС запровадив санкції проти росії у зв'язку з її вторгненням в Україну, Москва вимагала оплати у рублях за постачання газу, починаючи з 1 квітня. Але блок заявив державам-членам, що запропонований Кремлем механізм, що вимагає відкриття рахунків у євро та рублях у підконтрольному владі росії Газпромбанку, порушить санкції.

Вранці в "Газпромі" заявили про припинення постачання газу до Болгарії та Польщі, які платити в рублях відмовилися. У компанії також наголосили, що оскільки обидві країни транзитні, то у разі "несанкціонованого відбору російського газу з транзитних обсягів до третіх країн, постачання для транзиту буде скорочено на цей обсяг".

У ЄС назвали заяву "Газпрому" про припинення поставок черговою спробою росії шантажувати газом.

Українські Національні Новини

Економіка