zmi-diznalisya-yak-naspravdi-zvut-boshirova-i-za-scho-yomu-dali-geroya-rosiyi

ЗМІ дізналися, як насправді звуть Боширова і за що йому дали "Героя Росії"

 • 23423 переглядiв

КИЇВ. 26 вересня. УНН. Bellingcat і The Insider остаточно встановили особу одного з підозрюваних в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів і у вбивстві британської підданої Доун Стерджесс, передає УНН, посилаючись на опубліковані сьогодні дані розслідування.

Bellingcat зміг підтвердити фактичну особу одного з двох офіцерів. Підозрюваний, відомий як "Руслан Боширов", насправді є полковником Анатолієм Чепігою, високопоставленим офіцером ГРУ, удостоєним вищої державної нагороди Росії - Героя Російської Федерації.

Кілька джерел, знайомих з людиною і/або розслідуванням, підтвердили особу підозрюваного, пише Bellingcat.

Так, повідомляється, що Анатолій Володимирович Чепіга народився 5 травня 1979 року в далекосхідному селі Миколаївка в Амурській області, неподалік російсько-китайського кордону. У віці 18 років він вступив до військового училища в Далекосхідну військову командну академію в Благовєщенську, один з елітних навчальних закладів Росії, де готують командирів ВМС і офіцерів Спецназу, уточнюють журналісти.

Чепіга з відзнакою закінчив академію в 2001 році. Потім він був призначений на службу в 14-ту бригаду спецназу в місті Хабаровську, одному з елітних підрозділів Спецназу під командуванням ГРУ. Бригада Чепіги (74854, раніше 20662) зіграла ключову роль у другій чеченській війні, а також була помічена біля українського кордону в кінці 2014 року, повідомляють в Bellingcat.

У якийсь момент між 2003 і 2010 роком Чепізі було присвоєно його альтер-его "Руслан Боширов", і він був переведений до Москви.

Повідомляється, що в грудні 2014 року полковник Чепіга був удостоєний найвищої державної нагороди Росії - Героя Російської Федерації. Ця нагорода вручається особисто Президентом Росії.

Велика частина нагород вручається на публічних церемоніях - і в супроводі президентського указу. Інші президентські укази - коли основний акт героїзму підпорядковується державній таємниці - зберігаються в секреті. Така ситуація і з нагородою полковника Чепіги. Хоча на сайті Кремля немає публічно виданого указу - або посилання на нього - державний веб-сайт "добровольців" вказує, що він отримав нагороду "в грудні 2014 року ... за проведення миротворчої місії".

Розслідувачі відзначили, що той факт, що полковник Чепіга був нагороджений орденом Героя Росії, оголошений на веб-сайті його військового училища. Слідчі на основі наявних даних прийшли до висновку, що місія, за яку він був нагороджений, була секретною.

"Формулювання і терміни нагородження дають суттєві відомості про те, де проходила місія полковника Чепіги. У 2014 році в Чечні не було військової діяльності. Росія ще не вступила в Сирію. Єдиний регіон, в якому Росія вела активні таємні військові операції в той час, була Східна Україна, що є найбільш імовірним полем дій його місії, про що свідчить секретність його нагороди", - заявили в Bellingcat.

Повідомляється, що Анатолій Чепіга одружений і у нього є дитина.

Як повідомляв УНН, раніше слідчі Bellingcat і видання The Insider вже оприлюднили частину спільного розслідування щодо Олександра Петрова і Руслана Боширова, яких Велика Британія підозрює в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів.

Українські Національні Новини

Новини Світу