zmi-kitay-vidmoviv-u-pravi-na-advokata-kanadskomu-eks-diplomatu

ЗМІ: Китай відмовив у праві на адвоката канадському екс-дипломату

 • 7588 переглядiв

КИЇВ. 21 грудня. УНН. Китай відмовив у праві на адвоката колишньому канадському дипломату Майклу Коврігу, затриманому 10 грудня у Пекіні. Йому забороняють вимикати вночі світло та не дозволяють бачитися з рідними, повідомляє Reuters з посиланням на власні джерела, знайомі з ситуацією, передає УНН.

Окрім Майкла Ковріга Китай затримав ще двох громадян Канади. Оттава і Вашингтон називають затримання неприйнятним і вимагають звільнення канадців.

Колишній дипломат працював в організації International Crisis Group, що займається вивченням міжнародних конфліктів та сприяє їх пом’якшенню. Його підозрюють в "участі у діяльності, що загрожує національній безпеці Китаю".

Ані Оттава, ані Пекін не пов’язують затримання усіх трьох канадців із арештом фінансового директора Huawei у Канаді, який стався 1 грудня.

Згідно з повідомлення джерел Reuters у західних дипломатичних колах Пекіна, затримання канадців - це "око за око".

Наразі місце утримання колишнього канадського дипломата не розголошується. Йому дозволено раз на місяць бачитись із канадським консулом і заборонено бачитись з рідними. Зазначається, що він психічно виснажений і перебуває у постійному стресі.

Згідно з конвенцією ООН "проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання", дії, що навмисно завдають фізичне чи моральне страждання, розцінюються як тортури.

Нагадаємо, 1 грудня поліція Канади затримала фінансового директора телекомунікаційної компанії Huawei Мен Ваньчжоу.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюда заявив, що затримання фіндиректора Huawei не було політичним рішенням.

У Китаї вважають, що затримання фіндиректора Huawei говорить про бажання США завдати удару по компанії.

Невдовзі після арешту фіндиректора Huawei у Канаді, у Китаї затримали канадця, який організував зустрічі Кім Чен Ина і Денніса Родмана.

12 грудня суд у Канаді ухвалив рішення про екстрадицію Мен Ваньчжоу в США. Жінку відпустили під заставу у 10 млн канадських доларів очікувати екстрадиції у Ванкувері.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Бойовики наражали мирних жителів на ночівлю у "сірій зоні"

     • 15536 переглядiв

    Насіров програв суд щодо "наклепу Саакашвілі"

     • 12740 переглядiв

    На 12-річну дівчинку напав поліцейський з ножем

     • 25701 переглядiв

    Сьогодні відбудеться перше засідання Ради ветеранів

     • 5400 переглядiв