zmi-opublikuvali-spisok-yevropeyskikh-kompaniy-yaki-platyat-rf-za-gaz-v-rublyakh

ЗМІ опублікували список європейських компаній, які платять рф за газ в рублях

 • 174143 переглядiв

КИЇВ. 26 травня. УНН. В останні місяці енергетичні компанії, що базуються в ЄС, намагалися розібратися в розпливчастих і часом суперечливих заявах Брюсселя про те, чи є оплата російського газу в рублях порушенням санкцій ЄС. На даний момент постачання російського газу до трьох країн ЄС було припинено через відмову їхніх енергетичних компаній дотримуватися російського указу від 31 березня, згідно з яким платежі за газ з "недружніх країн" мають здійснюватися через два рахунки в російському Газпромбанку — один у євро або доларах та один у рублях для остаточної конвертації валюти. Про це УНН пише з посиланням на Politico.

Контекст

Але набагато більше енергетичних компаній добровільно здійснюють платежі через російські банківські рахунки. Усі наполягають на тому, що ці платежі відповідають санкціям ЄС.

У попередньому письмовому юридичному керівництві, розісланому ЄС країнам приватно, Комісія попередила, що метод оплати за газ "приведе до порушення" санкцій ЄС.

Але в опублікованому у квітні керівництві Комісії повідомлялося компаніям, що санкції ЄС "не забороняють відкривати рахунки в Газпромбанку". Проте у ньому пропонувалося, щоб покупці могли просити російську сторону "виконати свої договірні зобов'язання у тому порядку, як і до прийняття указу".

І, незважаючи на вимоги більш точної інформації, в оновленому письмовому керівництві Комісії пізніше у квітні нічого не йдеться про те, чи рахунки в рублях порушуватимуть санкції ЄС.

На зустрічі дипломатів ЄС у середині травня генеральний директор Комісії з енергетики Дітте Юул-Йоргенсен повідомив послам, що Комісія рекомендувала компаніям не відкривати рублевий рахунок, але не стала називати це порушенням санкцій, за словами трьох осіб, знайомих із обговоренням. Якщо Газпромбанк конвертує євро або долари в рублі без явного прохання про це з боку компанії ЄС, дії можуть вийти за рамки правозастосовної юрисдикції Комісії, заявили учасники зустрічі.

Представник комісії заявив у вівторок, що вони не "коментуватимуть деталі обговорень із державами-членами ЄС".

Російський уряд заявив, що опублікує повний список іноземних компаній, які відкрили рублеві рахунки в Газпромбанку, вже цього тижня.

Країни, що відмовились виконувати російський указ

Польська PGNiG. 12 квітня компанія відмовилася від способу оплати у рублях. Постачання було припинено 27 квітня.

Болгарський Булгаргаз. Постачання російського газу зупинено 27 квітня.

Фінська компанія Gasum. Уряд Фінляндії відхилив новий спосіб оплати 28 квітня. Постачання припинилося 21 травня.

Країни, що продовжують платежі в рублях

Угорська MVM заявила: "Ми платимо в євро, Газпромбанк конвертує євро, і ця сума виплачується "Газпром експорту", ​​- повідомив на пресконференції 11 квітня Петер Сійярто. Російський "Газпром експорт", підписаний у вересні, вже припускає платежі в альтернативній валюті.

Німецька VNG: "Ми сплатимо суму рахунку, яка, як і раніше, буде номінована в євро, на рахунки в Газпромбанку в плановому порядку, щоб з нашого боку була забезпечена своєчасна оплата нашому постачальнику, - заявили в компанії в 9 травня. - Ми також припускаємо, що конвертація в рублі не викликає труднощів... відкриття рахунку пройшло абсолютно гладко".

RWE Німеччини: "Ми готові до оплати в євро та відкрили відповідний рахунок. Тому ми діємо відповідно до європейського та німецького законодавства", - заявив представник компанії 16 травня.

Німецька компанія Uniper: "Uniper відкрив рахунок у Газпромбанку і, таким чином, вжив заходів для передбаченого договором платежу в євро щодо цього відповідно до нового платіжного механізму", - сказав голова правління Клаус-Дітер Мобах 18 травня.

Французька компанія Engie: "Engie веде переговори з Газпромом щодо запиту росії на зміну схеми оплат за постачання російського газу. Група зробила необхідні кроки, щоб бути готовою виконати свої платіжні зобов'язання, якщо це відповідає європейським санкціям", - заявили в компанії 17 травня.

Італійська Eni: "Eni почала процес відкриття двох... рахунків у Газпромбанку (один у євро і другий у рублях)", - інформувала компанія 17 травня.

Австрійська OMV: "Наразі ми запровадили процес оплати, який відповідає санкціям, що забезпечує своєчасну оплату постачання газу", - повідомила компанія 20 травня.

Чеська ČEZ: "Ми здійснили платіж у євро відповідно до рекомендації Європейської комісії. Подробиці не будемо коментувати", — розповів представник ČEZ 20 травня.

SPP Словаччини: "Словаччина сплатила квітневий рахунок у євро відповідно до чинного договору… на підставі думки ЄС про те, що така оплата не є порушенням чи обходом санкцій", — заявили у міністерстві економіки країни 20 травня.

Geoplin зі Словенії: "Geoplin домовилася з російським партнером про процедуру оплати, яка відповідає контракту і водночас відповідає заходам та рекомендаціям інститутів ЄС", - заявив директор компанії Ваня Ломбар словенському телебаченню 20 травня.

Українські Національні Новини

Новини Світу