zmi-rosiyskiy-veb-zaklikav-ukrayinu-do-dialogu-schodo-prominvestbanku

ЗМІ: російський "ВЭБ" закликав Україну до діалогу щодо "Промінвестбанку"

 • 10519 переглядiв

КИЇВ. 18 вересня. УНН. Російський "Внешэкономбанк" ("ВЭБ") закликав Україну вступити у переговори з врегулювання ситуації з арештом акцій "Промінвестбанку" ("ПІБ"), що належить йому, намагаючись вивести "дочку" з-під арешту за допомогою листа. Про це пише російське видання "Комерсант", передає УНН.

Видання посилається на лист "ВЭБ" від 14 вересня, адресований Президенту України Петру Порошенку, Прем'єр-міністру Володимиру Гройсману, міністру закордонних справ Павлу Клімкіну, міністру економічного розвитку і торгівлі Степану Кубіву і голові Національного банку України Якову Смолію, в якому, як зазначається, вказано, що Україна порушила укладену з Росією угоду від 1998 року про взаємний захист капіталовкладень, і міститься пропозиція "негайно зв'язатися і вступити в переговори щодо дружнього врегулювання спору".

На думку російської держкорпорації, інвестиційний спір у межах угоди від 1998 року виник через те, що Україна з 2014 року "здійснює діяння, які носять міжнародно-протиправний характер". Зокрема, "ВЭБ" заявив про 43 акції проти відділень "ПІБу" і ще 37 - проти банкоматів у 2017 році, нібито проведені "націоналістично налаштованими активістами". Акції в російській держкорпорації пов'язали з "критичним погіршенням економічного стану банку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк назвав наслідки арешту акцій російських банків

Санкції України проти російських держбанків привели до того, що "ПІБ" був відрізаний від ринку цінних паперів і не зміг переказувати кошти на користь пов'язаних з ним осіб (наприклад, повертати отримані від "ВЭБ" міжбанківські кредити). Українським держпідприємствам з березня 2017 року було заборонено розміщувати у "ПІБі" кошти, пише видання.

Також згадується і арешт акцій "ПІБу". Гаазький арбітраж у травні виніс рішення за позовом 19 компаній проти РФ, які можуть бути пов'язані з колишнім власником ПриватБанку Ігорем Коломойським, присудивши позивачам близько 130 млн дол. компенсації за втрату нерухомості к Криму. Минулого тижня апеляційний суд Києва у межах виконання цього рішення заарештував акції "ПІБу", а також українських "дочок" "Сбербанку" і "ВТБ". У своєму листі "ВЭБ" називає це рішення "незаконною експропріацією інвестицій", яка носить непрямий характер. За порушення угоди 1998 року передбачена відповідальність у вигляді компенсації витрат і збитків інвесторів, а також відсотки, попереджає "ВЭБ" у кінці листа, на яке посилається видання.

Старший віце-президент, керівник правової дирекції "ВЭБ" Ігор Краснов заявив, що точний розмір компенсації буде визначено під час переговорів з Україною. Якщо ж переговори зайдуть у глухий кут, то "ВЭБ" через шість місяців зможе звернутися у Стокгольмський арбітраж. Чи піде Україна на переговори, дізнатися у адресатів листа не вдалося, відзначає видання.

Також зазначено, що добровільно Україна навряд чи погодиться відшкодовувати "ВЭБ" втрати, а виграти справу в міжнародному арбітражі шансів мало, вважають юристи.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що російський "Внешэкономбанк" фактично відмовився від ідеї продати свій дочірній "Промінвестбанк" в Україні.

Українські Національні Новини

Економіка