zmini-do-konstitutsiyi-nabuli-chinnosti-u-kazakhstani

Зміни до конституції набули чинності у Казахстані

 • 9953 переглядiв

КИЇВ. 14 березня. УНН. Конституційні зміни про перерозподіл повноважень між гілками державної влади вступили в силу в Казахстані. Текст закону "Про внесення змін і доповнень до конституції Республіки Казахстан" опублікований в офіційних засобах масової інформації республіки, передає УНН з посиланням на ТАСС.

Зміни, що передбачають передачу низки президентських повноважень уряду і парламенту, ініційовані главою держави. Проект змін був опублікований в офіційній пресі 26 січня і винесений на всенародне обговорення, яке відбулося протягом місяця.

Зміни до конституції країни передбачають посилення ролі мажилісу (нижньої палати парламенту) при формуванні уряду, а також контрольних повноважень парламенту і палат за діяльністю уряду та його членів. Принциповим нововведенням є норма, згідно з якою уряд складає свої повноваження перед новообраним мажилісом, а не перед новообраним президентом.

Уряду Казахстану передаються повноваження щодо затвердження державних програм, єдиної системи фінансування та оплати праці працівників усіх органів, які утримуються за рахунок державного бюджету. Виключається право глави держави скасовувати, а також припиняти дії актів уряду і прем'єр-міністра. Всю повноту відповідальності за свої акти буде нести сам уряд.

Законопроект "Про внесення змін і доповнень до конституції Республіки Казахстан" схвалений парламентом 6 березня. Конституційна рада країни 9 березня визнала поправки відповідними основному закону і його цінностям.

Українські Національні Новини

Новини Світу