zmini-do-zakonu-pro-transplantatsiyu-dozvolyat-ne-zablokuvati-provedennya-operatsiy-moz

Зміни до закону про трансплантацію дозволять не заблокувати проведення операцій - МОЗ

 • 16232 переглядiв

КИЇВ. 5 грудня. УНН. Зміни до закону про трансплантацію органів дозволять розвивати систему трансплантації та не заблокувати проведення операцій з 2020 року. Про це повідомляє УНН з посиланням на пресслужбу МОЗ.

"4 грудня Верховна Рада України зробила перший крок до внесення змін в закон про трансплантацію, які дозволять розвивати систему трансплантації та не заблокують проведення операцій з початку 2020 року. Прийняття змін до закону стане важливим кроком для забезпечення подальшого розвитку системи трансплантації в Україні, дозволить розблокувати зарегульованість проведення трансплантації в Україні та запровадити автоматизацію процесів", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що оскільки Єдина державна інформаційна система трансплантації (ЄДІСТ) ще проходить тестування - є необхідність ухвалити пакет нормативно-правових актів на рівні Кабінету міністрів України та Міністерства охорони здоров’я України. Якщо цього не зробити - існує ризик, що 1 січня 2020 виникне правовий вакуум, який зробить неможливими ті трансплантації, які вже проводять в Україні.

"Законопроєкт визначає, що інформаційна система трансплантації буде складатися з двох частин: Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів та тканин і Державної інформаційної системи трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин", - повідомили в пресслужбі.

Вказано, що законопроект дозволить автоматично шукати донорів та реципієнтів на основі сумісності медичних показників, а також ввозити трансплантат із-за кордону ще до створення і наповнення державного реєстру донорів кісткового мозку та виконувати його трансплантацію від неродинного донора в Україні.

Також повідомляється, що законопроект усуне загрозу переслідування лікарів.

Нагадаємо, 5 листопада Президент України Володимир Зеленський доручив МОЗ створити єдину державну систему трансплантації.

Міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька розповіла, що потрібно зробити наступного року для запуску системи трансплантації.

Українські Національні Новини

Політика