zmini-mozhut-buti-neprognozovanimi-dlya-verkhivki-rosiyskoyi-vladi-politolog-pro-vimogu-munitsipalnikh-deputativ-vidstavki-putina

"Зміни можуть бути непрогнозованими для верхівки російської влади" – політолог про вимогу муніципальних депутатів відставки путіна

 • 223555 переглядiв

КИЇВ. 14 вересня. УНН. Петиція депутатів муніципального рівня про відставку путіна – це свідчення про початок змін всередині росії. І хоч ці зміни невідворотні, проте може пройти достатньо довгий період часу на їх реалізацію. Про це в коментарі УНН розповіла політолог Олеся Яхно.

Цитата

«Я вважаю, що будь-яка активність всередині рф – це позитив для нас. Адже володимир путін хоче перенести всю внутрішню проблематику назовні і виправдовувати війною будь-які посилення жорсткості режиму і обмеження прав населення. А коли відбуваються процеси, що привертають увагу до проблем всередині самої рф, це говорить про те, що довго утримувати ситуацію за рахунок зовнішнього фактору і робити вигляд, що це спецоперація, а не війна, все ж таки не вдасться. Але до падіння режиму чи до зміни курсу, мені здається, ще довго. Може пройти тривалий шлях всередині росії. Хіба що відбудеться якась форсмажорна подія, що кардинально змінить реалії», – розповіла політолог.

Деталі

Але подібні заяви в росії, хоч і на муніципальному рівні, але все ж таки від політиків, свідчать про початок змін всередині рф. Адже росія робить ставку на політичну кризу на Заході, де спостерігається дефіцит енергоносіїв та зростання ціни на них, а також в Україні, де пропаганда наголошує на зруйнованій інфраструктурі. путін сподівається, що дані процеси призведуть до психологічної втоми від війни, а також політичної кризи та руйнування єдності в країнах ЄС, що може зіграти на користь росії.

«Проте проблеми України і країн Заходу зрозумілі. Вони переважно економічні та військові, якщо говорити про Україну. А от проблеми росії є абсолютно непрогнозованими, ні для самої росії, ні для всього світу. Все утримувалося на силовій, адміністративній та пропагандистській компоненті. Якщо зміниться якась із цих компонент, починає “сипатися” все інше. Мені здається, що дані процеси можуть відбуватися синхронно і на рівні громадян, і на рівні політичних еліт. Росіяни почнуть відчуватися дію санкцій та близьку присутність війни, зокрема в регіонах, близьких до кордону росії з Україною чи в Криму. А на рівні еліт почнеться розуміння, що курс, куди все рухається, безперспективний», – зазначила Яхно.

Політолог вважає, що росія не зможе в умовах 21 століття довго перебувати в концепції ізоляції. Адже для цього треба мати ресурси, в тому числі і сильну економіку. Крім того, з контрнаступом України приходить усвідомлення до все більшої кількість росіян, що війна програна, а території, захоплені протягом останніх півроку, ЗСУ поступово повертають.

«Зараз важливо для тих, хто претендує на нову роль в російських реаліях, це майбутні чи діючі російські політики, які не згодні з даним курсом і хочуть змін, робити сміливі заяви на різних рівнях і формувати альтернативу. Не лише у вигляді зміни політичного режиму, а у вигляді концепції прийнятності росії, якщо це взагалі зараз можливо, як країни в 21 столітті. Адже незгодні та мовчазні росіяни, а я впевнена, що їх достатня кількість, міркують про те, аби не було ще гірше. Ці люди повинні бачити альтернативу діючому курсу та режиму. Тож подібні заяви, навіть політиків муніципального рівня привертають увагу простих громадян в росії», – розповіла Яхно.

Політолог вважає, що зміна курсу в росії є невідворотною, це лише питання часу. А подібних заяв, на різних рівнях, ставатиме все більше.

«Політики рф звикли до віртуальності, створеної пропагандистською картинкою, і сприймають її як реальність. Та як показує досвід СРСР, наприклад, з війною в Афганістані, ця віртуальність може потім сильно розходитися з реальними процесами на рівні суспільства. А оскільки в росії ніхто взагалі не займається вивченням настроїв в республіках та регіонах, то зміни можуть бути неочікуваними і непрогнозованими для верхівки російської влади», – вважає політолог.

Нагадаємо

Депутати 18 муніципальних районів Москви, Санкт-Петербурга та Колпіно закликали до відставки путіна.

Українські Національні Новини

Політика