zupinka-reformi-u-2020-rotsi-kilkist-ditey-v-internatakh-zmenshilas-na-blizko-20

На тлі зупинки реформи інтернатів: у 2020 році кількість дітей в інтернатах зменшилась на близько 20% - Мінсоцполітики

 • 17085 переглядiв

КИЇВ. 11 лютого. УНН. У 2020 році на 19% зменшилась кількість дітей, які цілодобово перебувають у інтернатах. Міністр соціальної політики Марина Лазебна зазначила, що згортання деінституалізації не буде. Про це повідомляє УНН з посиланням на Telegram-канал Міністерства соціальної політики України.

Цитата:

“​​На 19% протягом 2020 року зменшилась кількість дітей, які цілодобово перебувають у закладах інституційного догляду… Є результати, які варто розуміти, щоб закріплювати на майбутнє та використовувати”, - сказала міністр соціальної політики Марина Лазебна.

Деталі

Так, впродовж 2020 року Мінсоцполітики зібрало напрацювання та запропонувало комплекс рішень для підтримки дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та допомоги сім’ям з дітьми. Три законопроекти вже стали законами.

Лазебна зазначила, що реалізація постанови № 586 визначає, що саме має зробити місцева влада, щоб упередити потрапляння дітей до інституцій та зрозуміти, яка допомога потрібна дітям і їхнім сім’ям.

“Ми б до неї йшли ще років зо два, якби не коронавірус, не ситуація з поверненням дітей із закладів, яка змусила провести аналіз причин влаштування дітей до закладів. Ми змінили порядок влаштування дітей до інтернатних закладів, що викликало дуже багато дискусій та нарікань, але переважно завдяки цьому за останній рік на 19% зменшилася кількість дітей, які перебувають цілодобово в закладах, з’являється розуміння власних функцій місцевою владою, і, навіть, змінюється ставлення батьків. Це показує, що деінституціалізація можлива та дає дороговкази, що може зробити її ефективною. І ми точно не допустимо тут згортання, бо бачимо результати щодо конкретних дітей”, - додала міністр.

Доповнення

ЮНІСЕФ стурбований запропонованими поправками до Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей в Україні та вбачають у них загрозу продовження деінституціалізації та обмеження прав десятків тисяч дітей.

Урядовий проект розкритикував дитячий омбудсмен Микола Кулеба. Він вказував, що його ухвалення "фактично припинить реформу інтернатів". Посадовець пояснював, що такою пропозицією - від Мінсоцполітики - пропонується "насамперед "відтермінувати" до 2026 року припинення влаштування до інтернатів дітей віком до 3-х років, що було передбачено стратегією до 2020, як один із ключових пріоритетів".

Нагадаємо, у червні 2020 року уряд ухвалив постанову щодо запобігання потрапляння дітей без поважних причин до інституційних закладів. 

Після цього у ВР зареєстрували урядовий законопроект №3587 про зміни до системи догляду за дітьми. Він все ще перебуває на стадії ознайомлення. 

Зазначимо, що в Україні щороку близько 2 тисячі дітей потрапляють до дитячих будинків.

Українські Національні Новини

Політика