zustrich-p-poroshenka-ta-d-trampa-imovirno-vidterminuvali-na-misyats-politolog

Зустріч П.Порошенка та Д.Трампа, імовірно, відтермінували на місяць – політолог

 • 29057 переглядiв

Наразі існують деякі перешкоди для зустрічі Дональда Трампа та Петра Порошенка в цьому місяці. Одна із них - неготовність поки що нової адміністрації США говорити з Україною. Крім того, американський президент спершу хоче зустрітися з ключовими союзниками, зазначив Володимир Фесенко

КИЇВ. 25 лютого. УНН. Наразі є інформація, що візит Президента України Петра Порошенка до США та ймовірна зустріч з президентом США Дональдом Трампом відтерміновані приблизно на місяць, хоча дати ще опрацьовуються. Про це в ексклюзивному коментарі УНН розповів політичний експерт Володимир Фесенко.

"Ніякої офіційної інформації на даний час немає, немає ніяких анонсів. Зазначу, що дата візиту опрацьовується і П.Клімкін їздив в США. Про візит президента в США, судячи з офіційних повідомлень, йшлося під час зустрічі Президента України з віце-президентом США Майком Пенсом в Мюнхені. Але анонсу нема, сьогодні вже 25 лютого і ризикну сказати, що в повітрі витає інформація, що візит перенесений приблизно на місяць", - сказав В.Фесенко.

Політолог пояснив, що однією з причин, чому ймовірно візит перенесено, є те, що в США не зовсім готові до такої зустрічі.

"Порошенко дуже хотів поїхати наприкінці лютого, про це говорили Чалий і Клімкін. І дійсно готувалось, але, ймовірно, що в Мюнхені, коли Порошенко розмовляв з Тіллерсоном, потім з Пенсом, стало зрозумілим, що американська сторона не зовсім готова до продуктивних переговорів. Головна причина, наскільки я розумію, – відсутність підтвердження можливості зустрічі з Трампом. Чому немає такої підтвердженості? Як на мене, є дві причини: перше, немає цієї готовності, адже в американській адміністрації, в Держдепартаменті, немає людей, як б займалися Україною, які б готували пропозиції, рекомендації щодо України. Саме ці чинники обумовлюють неготовність. Про що говорити якщо нема чого сказати? Нам є що сказати американцям, а вони навряд чи зможуть запропонувати щось нове", - розповів він.

Крім того, за словами експерта, існує невизначеність позиції Дональда Трампа щодо Росії.

"Парадокс цієї невизначеності в тому, що Трамп хотів домовитися з Путіним, щиро хотів. На цьому неодноразово наголошували і його люди. Але зараз йому неможливо домовлятися, неможливо йти на будь-які поступки на бік Путіна, адже це викличе величезні підозри проросійськості, залежності, в таємних контактах і так далі. Трамп опинився у російській пастці. Чому я про це кажу? Зараз дуже складна ситуація щодо "російського питання", бо з ним тісно пов'язане  питання українське. Подобається нам чи не подобається, але це пов’язано і з Кримом, і з конфліктом на Донбасі", - додав В.Фесенко.

На думку політолога, другою причиною, чому Д.Трамп не готовий до зустрічі з П.Порошенком, є те, що очевидно президент США в своїх офіційних зовнішньополітичних контактах працює суто статусно. Тобто, спочатку треба зустрітися із сусідами, як от із прем’єр-міністром Канади, або з ключовими союзниками – з прем’єром Великої Британії, прем’єром Японії, та канцлером Німеччини, зустріч із якою поки готується.

"Розумію, Петро Олексійович хотів використати можливість, зробити таку кавалерійську атаку, і якомога скоріше зустрітися. Спробу таку треба було робити, тут, на мою думку, вони діяли правильно. Поки Трамп не оговтався хотіли скористатися шансом, але президент США вже встиг оговтатись, попри проблеми в країні. Тож поки працює ця статусна ситуація: спочатку зустрічі із ключовими фігурами, а потім, трохи згодом, - із лідерами інших країн. Саме тому не отримали підтвердження, наскільки я розумію, і абсолютно правильно вирішили, що якщо нема можливості зустрітися з Трампом, то зараз не варто їхати. Тому візит відбудеться пізніше, коли - кінець березня-початок квітня, я думаю це буде узгоджуватись у прив’язці до можливості зустрічі з Трампом", - підсумував він.

Як повідомляв УНН, міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що в даний момент обговорюються різні параметри майбутньої зустрічі Президента України Петра Порошенка з новим президентом США Дональдом Трампом.

Українські Національні Новини

Політика