zvernennya-z-prokhannyam-nadati-avtokefaliyu-pidtrimala-grupa-yepiskopiv-upts-mp-prezident

Звернення з проханням надати автокефалію підтримала група єпископів УПЦ МП – Президент

 • 14043 переглядiв

КИЇВ. 11 жовтня. УНН. Звернення до Вселенського патріарха з проханням надати автокефалію підтримала і група єпископів УПЦ Московського патріархату. Про це заявив Президент Петро Порошенко у четвер, передає кореспондент УНН.

"Томос – це фактично ще один факт проголошення незалежності України. Імперія втрачає один з останніх важелів впливу на свою колишню колонію", - сказав Президент.

За його словами, для України власна церква – гарантія духовної свободи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко: Вселенський патріарх і Синод сказали "так" автокефалії для УПЦ

"Україна поважатиме вибір тих, хто забажає залишитись у тій церковній структурі, яка зберігатиме єдність з РПЦ", - сказав Глава держави.

За його словами, так само держава захистить права тих священиків і мірян УПЦ МП, які добровільно вирішать вийти з-під Москви для того, щоб разом з іншими православними створити Єдину помісну православну українську церкву.

"Сьогодні я вже можу сказати, що звернення до Вселенського патріарха з проханням надати автокефалію підтримала і група єпископів УПЦ Московського патріархату. Вони витримали тиск, шантаж, погрози і залякування, але звернулись своїми підписами до Вселенського патріарху", - заявив Президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Томос української церкви - Win-win стратегія для всього регіону

Нагадаємо, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний Архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

Нагадаємо, речник УПЦ КП Євстратій Зоря з посиланням на джерела повідомив, що на Синоді Вселенського патріархату ухвалили два важливі для України рішення: про задоволення апеляції Патріарха Філарета (а також апеляції митрополита Макарія) (щодо зняття анафеми - ред.), а також про визнання незаконною анексії Київської Митрополії Російською Церквою в 1686 р.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Томос остаточний та безповоротний: експерт розтлумачив тонкощі отримання автокефалії

Українські Національні Новини

Політика