zvilnennia-v-tesla-vdaryly-po-vysokoefektyvnykh-spivrobitnykakh-viddily-skorotyly-a-dva-top-menedzhery-pishly-zmi

Звільнення в Tesla вдарили по високоефективних співробітниках, відділи скоротили, а два топ-менеджери пішли - ЗМІ

 • 18725 переглядiв

Tesla звільнила понад 10% своєї глобальної робочої сили, близько 14 000 співробітників, у всіх відділах і на всіх рівнях, щоб скоротити витрати і підвищити продуктивність на тлі зниження прибутку і падіння продажів.

Керівництво Tesla у понеділок повідомило співробітникам, що нещодавні звільнення, які призвели до скорочення деяких відділів на 20% і навіть ударили по високоефективних співробітниках, були пов'язані з поганими фінансовими показниками, з посиланням на джерело, знайоме з цим питанням, повідомило TechCrunch, пише УНН.

Деталі

Про звільнення було оголошено лише за тиждень до того, як Tesla мала відзвітувати про прибуток за перший квартал.

"Цей крок було зроблено через те, що за останні кілька кварталів маржа прибутку Tesla скоротилася в результаті війни цін на електромобілі, яка тривала як мінімум рік. У 2023 році компанія поставила рекордні 1,81 мільйон автомобілів. Однак її прибуток впав після того, як Tesla неодноразово знижувала ціни у спробі збільшити продаж та підірвати конкуренцію", - зазначає видання.

Tesla повідомила співробітникам, що більше ніж 10%, або близько 14 000 працівників, буде звільнено у всій глобальній організації, що має представництва у США, Європі та Китаї. Згідно з внутрішнім електронним листом генерального директора Ілона Маска, який переглянув TechCrunch, звільнення, що торкнулися співробітників усіх відділів і рівнів старшинства, були зроблені для скорочення витрат і підвищення продуктивності, щоб підготуватися до наступного етапу зростання.

За словами двох джерел, які поговорили з TechCrunch на умовах анонімності, багато звільнених співробітників показували високі результати. Одне джерело висловило шок щодо скорочення такої кількості талановитих співробітників і відзначило, що багато тих, кого це торкнулося, працювали над проектами, які опинилися нижче в списку пріоритетів Tesla. Джерело відмовилося уточнити, які саме це були проекти.

За даними джерел, у деяких відділах відбулося скорочення 10%, зазначене в електронному листі по всій компанії. Один менеджер розповів TechCrunch, що 20% його співробітників було скорочено.

"Я втратив 20% своєї команди, а також кілька дійсно хороших гравців", - сказали вони.

Tesla звільнить понад 10% працівників на тлі падіння продажів15.04.24, 15:23 • [views_0]

Потрясіння також сталося на тлі того, що Маск продовжує змінювати траєкторію компанії у бік створення повністю безпілотних автомобілів. Tesla нещодавно відмовилася від планів створення більш дешевого електромобіля, роздрібна ціна якого буде починатися приблизно з 25 000 доларів, вирішивши натомість використовувати базову платформу, що розробляється для живлення передбачуваного роботаксі, який, за словами Маска, дебютує 8 серпня.

Пішли також і топ-менеджери. Два високопоставлені керівники - Дрю Багліно, старший віце-президент Tesla з силових агрегатів та енергетики, і Рохан Патель, віце-президент з державної політики та розвитку бізнесу - також залишили компанію.

Патель розповів TechCrunch, що вирішив у неділю ввечері залишити Tesla через "великі загальні зміни" в компанії. Патель, який в останні місяці регулярно спілкувався з клієнтами та шанувальниками Tesla на X, відмовився вдаватися до подробиць. У повідомленні він зазначив, що "краще б мені не спекулювати". "Tesla стане сильнішою, ніж будь-коли, і зміни - це добре", - додав він.

Багліно розповів TechCrunch, що через 18 років настав час покинути Tesla. "Я задоволений тим впливом, якого мені вдалося досягти, моя керівна команда сильна, енергетичні підприємства, за які я відповідаю, процвітають і т.д.", - написав він у повідомленні TechCrunch.

Відхід Багліно стався лише через кілька місяців після того, як пішов у відставку попередній фінансовий директор Tesla Закарі Кіркгорн.

Доповнення

У січні Маск написав у X, що він хотів би мати контроль у близько 25% голосів над Tesla, щоб повніше зосередитися на компанії, а не на інших своїх компаніях, і допомогти виробнику електромобілів стати лідером. в галузі штучного інтелекту та робототехніки.