zvilnennya-uchniv-vid-dpa-osvitniy-ombudsmen-rozpoviv-detali

Звільнення учнів від ДПА: освітній омбудсмен розповів деталі

 • 24938 переглядiв

КИЇВ. 18 червня. УНН. Від проходження державної підсумкової атестації (ДПА) звільняються ті, хто завершує здобуття повної загальної середньої освіти - школярі, студенти коледжів, профтехнічних закладів освіти, а от зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) обов'язкове для тих, хто має бажання вчитися у закладах вищої освіти. Про це в ефірі "Сніданку з 1+1" розповів освітній омбудсмен Сергій Горбачов, передає УНН.

Він зазначив, що до кінця червня всі мають отримати свідоцтва про повну загальну середню освіту разом з додатками, де буде написано, що випускник звільнений від ДПА.

"Вчора на комітеті Верховної Ради з питань освіти була дискусія, чи може звільнений від ДПА поставити все ж оцінку ЗНО в додаток до свідоцтва. Депутати погодилися, що таку можливість варто надати, якщо людина цього забажає. Механізм доручено опрацювати Міністерству освіти. Має це виглядати так: у червні всі отримують свідоцтва і додатки, людина здає ЗНО, а після того вирішує, чи хоче вписати в додаток оцінку ЗНО, може це зробити. Процедуру зараз встановлюють", - розповів освітній омбудсмен.

Він зауважив, що ЗНО, як інструмент доступу до вищої освіти, недоторкане. "Жодним чином потрапити до університету чи академії повз ЗНО не вийде", - зазначив Горбачов. 

Нагадаємо, Раді пропонують звільнити випускників шкіл від обовʼязкової підсумкової атестації цього року.

Українські Національні Новини

Політика