zvilnili-ukrayinskogo-moryaka-yakomu-zagrozhuvala-smertna-kara

Звільнили українського моряка, якому загрожувала смертна кара

 • 13966 переглядiв

КИЇВ. 8 січня. УНН. З іранської в’язниці було звільнено українського моряка Андрія Новічкова. Про це повідомив Президент України Петро Порошенко на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

"Щойно було звільнено українського моряка Новічкова. Зараз Андрій перебуває на території Посольства України в Ірані. Вітаю одеситів з поверненням нашого земляка!", – написав Президент.

За його словами, бабусю Андрія Олену Миколаївну, яка чекала на звільнення онука, вже втішили приємною звісткою.

Нагадаємо, у червні в Одесі було організовано флешмоб на підтримку одеського моряка Андрія Новічкова, який на той момент понад рік перебував в іранській в'язниці.

Крім того, на офіційному інтернет-представництві Президента України була розміщена петиція про захист громадянина України Андрія Новiчкова від смертної кари.

"17 січня 2017 року о 8:37 на судні Arezoo, під прапором Ірану, порт приписки Qeshm, стався інцидент. Молодший рядовий матрос Mohammad Bahranpoor, за національністю іранець, вистрибнув за борт. Свідком цієї події став Андрій Олександрович Новiчков. Він відразу ж, як того вимагає морський кодекс, підняв тривогу та організував рятувальні роботи. Тіло матроса знайдено не було. Після прибуття в Іран Андрія Олександровича Новiчкова зняли з судна і відвезли в суд, де пред'явили звинувачення у вбивстві", – йшлося в петиції.

Також у ній було вказано, що справа Новiчкова ведеться на перською мовою, якої він не розуміє, тому українець не знає, в чому і на підставі яких фактів його звинувачують.

Якщо суд шаріату визнав би українця винним, йому могла загрожувати смертна кара через повішення, зазначили автори.

Українські Національні Новини

Новини Світу