zvit-iranu-pro-zbittya-litaka-mau-ye-litsemirnim-poverkhnevim-ta-ignoruye-klyuchovi-faktori-tryudo

Звіт Ірану про збиття літака МАУ є лицемірним, поверхневим та ігнорує ключові фактори - Трюдо

 • 15544 переглядiв

КИЇВ. 24 червня. УНН. Канадська судово-медична експертиза про збиття рейсу PS752, що тривала 8 місяців, показала, що у Канади немає власних доказів того, що катастрофа була "навмисною". Прем'єр-міністр країни Джастін Трюдо, назвав звіт Ірану про події "лицемірним і таким що вводить в оману". Про це пише CBC News, передає УНН.

Деталі

Прем'єр-міністр Джастін Трюдо написав звернення до сімей загиблих. У ньому він сказав, що уряд буде використовувати всі доступні варіанти, включаючи Міжнародний суд в Гаазі.

"Звіт демонструє, що офіційний звіт Ірану про події є лицемірним, що вводить в оману і поверхневим, і навмисно ігнорує ключові фактори", - написав Трюдо.

"Канада буде вести переговори про репарацію з широко відкритими очима", - написав у своєму звіті прем'єр-міністр Джастін Трюдо.

"Якщо переговори з Іраном не приведуть до прийнятного результату для Канади від імені сімей, ми будемо використовувати всі доступні варіанти, включаючи звернення до Міжнародного Суду", - резюмував він.

Контекст

У звіті говориться, що група прийшла до висновку, що Іран "не зміг" надати "достовірне пояснення того, як і чому" підрозділ збройних сил країни збив літак.

"Хоча група судово-медичної експертизи не знайшла доказів того, що збиття рейсу PS752 було навмисним, це жодним чином не звільняє Іран від відповідальності за загибель 176 невинних людей", - йдеться в повідомленні.

"З огляду на сукупність доступної інформації, група криміналістів прийшла до висновку, що серія дій і бездіяльності іранських цивільних і військових властей викликала небезпечну ситуацію, коли раніше виявлені ризики недооцінювалися і не приймалися всерйоз", - йдеться в звіті.

У звіті говориться, що група криміналістів проаналізувала інформацію, наявну в її розпорядженні, але "тільки Іран має повний доступ до доказів, місця аварії і свідків".

"Відповідальність за те, щоб дати остаточні відповіді щодо всіх аспектів цієї трагедії, лежить на Ірані".

Доповнення

Більше 17 місяців тому Корпус вартових ісламської революції Ірану збив в небі над Тегераном рейс 752 авіакомпанії МАУ двома ракетами класу "земля-повітря", в результаті чого загинули всі 176 пасажирів, в тому числі 138 осіб, пов'язаних з Канадою.

Протягом трьох днів після знищення літака Іран заперечував свою відповідальність. Тільки після того, як по всьому світу були зібрані докази, іранські офіційні особи заявили, що їхні військові "помилково" збили пасажирський літак.

У лічені дні місце аварії було знесено бульдозером. Сім'ї стверджують, що обручки, гаманці і багаж жертв були вкрадені.

Офіційні особи режиму заборонили сім'ям планувати власні похорони.

Іранській владі знадобилося шість місяців, щоб завантажити і проаналізувати реєстратори польотних даних літака, а Канаді не надали доступ до цих даних. За останній рік сім'ї жертв в Канаді повідомляли про переслідування, погрози і залякування з боку підозрілих осіб.

Українські Національні Новини

Новини Світу