zyizd-komunistichnoyi-partiyi-kitayu-vidkriyetsya-16-zhovtnya-chogo-ochikuvati

З'їзд Комуністичної партії Китаю відкриється 16 жовтня: чого очікувати

 • 197462 переглядiв

КИЇВ. 30 серпня. УНН. Правляча Комуністична партія Китаю розпочне 20 з'їзд 16 жовтня, повідомили державні ЗМІ у вівторок. Це знаменні збори, на яких очікується, що голову Сі Цзіньпіна буде втретє призначено на найвпливовіший пост в країні за останні десятиліття, передає УНН.

Деталі

Очікується, що на зустрічі у столиці Пекіні Сі буде відновлено на посаді лідера на безпрецедентний третій термін.

Також буде представлено новий склад вищого керівництва, оскільки Сі зміцнює свою владу в партії та свою позицію найвпливовішого китайського лідера з часів засновника країни Мао Цзедуна.

З'їзд, який проводиться раз на п'ять років, стане "надзвичайно важливою конференцією", йдеться у повідомленні державної телекомпанії CCTV про засідання Політбюро країни.

Підготовча робота до конференції "йде гладко", йдеться у повідомленні.

У заході візьмуть участь близько 2300 делегатів Комуністичної партії з усієї країни, які зберуться в Пекіні, щоб обрати членів Центрального комітету партії, що складається приблизно з 200 осіб.

Потім Центральний комітет проголосує за Політбюро з 25 осіб і Постійний комітет — найвищий керівний орган Китаю, який наразі складається із семи осіб.

Голосування має в основному формальний характер: ієрархію Політбюро та його Постійного комітету, швидше за все, буде визначено заздалегідь.

Контекст

З'їзд відбувається в той час, коли Сі стикається зі значними політичними труднощами, у тому числі зі слабкою економікою, погіршенням відносин зі Сполученими Штатами та суворою політикою боротьби з коронавірусом, яка прискорила спад економіки.

Він також зіткнувся з різкою критикою з боку міжнародної спільноти у зв'язку з репресивною політикою в регіоні Сіньцзян, де, за оцінками, один мільйон уйгурів-мусульман було затримано у ході масштабних репресій.

Його десятирічне перебування на посаді також ознаменувалося репресіями проти корупції всередині партії, що, на думку аналітиків, допомогло повалити його політичних суперників, а також придушення демократичного руху в Гонконгу та суворі обмеження міст в ім'я стримування коронавірусу.

У 2018 році Сі скасував обмеження на два президентські терміни, спочатку встановлене колишнім лідером Ден Сяопіном у 1980-х роках для запобігання новій диктатурі, подібній до Мао Цзедуна, — залишивши йому можливість стати лідером на все життя.

Аналітики передбачають, що на з'їзді цього року Сі спробує скоротити назву своєї офіційної політичної філософії у статуті партії до лаконічнішої "Думка Сі Цзіньпіна", що поставить його на один рівень із Мао Цзедуном.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Кабмін дозволив на час війни відкрити у школах змішані класи

     • 177653 переглядiв