Насіння льону, сало і буряк: дієтолог розповіла про українські суперфуди

Насіння льону, сало і буряк: дієтолог розповіла про українські суперфуди

Київ  •  УНН

10 серпня 2020, 16:20  •  76406 перегляди

КИЇВ. 10 серпня. УНН. Суперфуди сьогодні є світовим трендом, який активно рекламують, роблячи акцент на здоров’ї, користі та довголітті. Однак, в Україні є свої, нічим не гірші суперфуди, такі як насіння льону, волоський горіх, буряк, гречка чи сало, які не поступаються чіа, кокосовій олії чи авокадо. Про українські суперфуди у коментарі УНН розповіла лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

"Суперфуд - це, хоч і з претензією на науковість, а все ж комерційний термін, дуже розкручений в соцмережах. Як правило, розхвалюють суперфуди люди, які не мають медичної освіти, у першу чергу, ЗСЖ-блогери, нутріціологи, б’юті-блогери та селебріті. Суперфудами називають продукти, які містять особливо багато цінних речовин, які можуть позитивно вплинути на здоров’я. І таких суперфудів є досить таки багато, одні стають менш популярними, як сік алое, зелена кава чи клітковина з ананаса, на зміну їм приходять інші, як кокосова олія, олія чорного тмину та інші. Переважно суперфудами є екзотичні крупи, олії, овочі, фрукти, ягоди, насіння, овочі, горіхи", - розповіла Скиталінська.

Також суперфудами називають страви із цих продуктів, продовжила вона.

"До найбільш популярних суперфудів належать насіння чіа, крупа кіноа, кокосова олія, горіхи кеш’ю та бразильські, ягоди годжі та ацерола, батат, капуста кейл, авокадо. Ці незвичні для українців продукти на сьогодні для деяких людей увійшли у щоденний раціон. Покупцями цих продуктів є люди, які прагнуть зробити своє харчування якомога здоровішим, оскільки вже навіть приставка "супер" надає цим продуктам особливих переваг перед звичайними "фудами", - пояснила дієтолог.

За її словами, щоб розуміти властивості продуктів, потрібно читати наукову літературу та дослідження впливів цих продуктів на організм людини. Цим займається дієтологія, яка існує на стику біохімії, мікробіології та генетики.

"Дієтологія — це "хімія" їжі, наука про те, як біологічно активні сполуки, які входять до складу продуктів, впливають на різні метаболічні процеси в організмі людини. Ці знання дають змогу лікувати та попереджувати багато захворювань. Правильно підібрані продукти можуть зменшувати запалення, ризик розвитку раку, атеросклерозу, цукрового діабету, впливати на перебіг нервово-психічних захворювань, прискорювати одужання пацієнтів після хіміотерапії чи операційних втручань. Багато науковців, які працюють в різних напрямках медицини, зазвичай займаються якимось своїми вузькими питаннями. А дієтологія поєднує інформацію в одне ціле", - зазначила Скиталінська.

З її слів, коли у людини є декілька захворювань, наприклад, запалення суглобів, проблеми з кишківником та щитоподібною залозою, то, як правило, її лікують три спеціалісти: ревматолог, гастроентеролог та ендокринолог.

"Лікар-дієтолог має враховувати всі ці стани та призначати харчування, яке б позитивно впливало на роботу всіх систем організму. І суперфуди тут практично відсутні, бо акцент робиться на звичних продуктах, які є джерелом дуже цінних нутрієнтів: гречка, морепродукти, яйця, насіння льону і тому подібне. Незважаючи на величезний масив інформації у сучасних медіа, справді наукову інформацію застосовують у своїй практиці відносно невелике коло науковців та лікарів", - додала дієтолог.

За її словами, всю іншу інформаційну нішу займають неперевірені та навіть псевдонаукові статті та пости блогерів, тому на цій темі дуже легко зіграти та необґрунтовано розкрутити щось таке, що невідоме для багатьох людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтолог розповіла, чи можна вже їсти баштанні та як не нашкодити здоров’ю

"Тому і з’являються дописи - от цей фрукт, він суперкорисний. Суперкорисне авокадо, йому приписують дуже багато властивостей. Чи, наприклад, кокосова олія", - додала Скиталінська.

Блогери приписують кокосовій олії антибактеріальні та антиканцерогенні властивості, оскільки в ній є певні жирні кислоти, чи ягодам годжі надзвичайно високі рівні вітаміну С, зазначила дієтолог.

"Насправді, це не зовсім так. Приміром, ягоди годжі мають набагато менше вітаміну С, ніж смородина чи шипшина, а "унікальність" ягід годжі через вміст мелатоніну перекреслюється, бо українська вишня також містить мелатонін. Чи гімалайська сіль і звичайна сіль. І та, і друга — це просто сіль, хлорид натрію, а всі інші "цінні" компоненти - сульфат калію, кальцію та магнію - знаходяться в надзвичайно малих кількостях і суттєво вплинути на метаболізм не можуть. Аналогічна ситуація з цукром тростинним, у десять разів дорожчим за звичайний - цукор за своєю формулою завжди залишається цукром, де основним компонентом є сахароза. Але ці продукти продаються по великій ціні", - зауважила дієтолог.

Крім того, каже лікар, коли люди купують суперфуди, які часто продають на вагу, вони майже ніколи не цікавляться, звідки цей продукт потрапив в Україну, коли його збирали, як зберігали, транспортували, чим обробляли, для того, щоб вони зберігали свій товарний вигляд. Тоді як можна піти на базар і купити там свіжі ягоди та зелень.

"Зараз "суперфудна" тема набирає великих обертів, і нерідко люди витрачають чималі гроші невиправдано. Тому що ці гроші можна витратити на щось корисніше. Приміром, ягоди годжі та асаї. Можливо, в регіонах, де ягід дуже мало, це і буде справді корисний продукт. Але коли у нас край один з унікальних у світі взагалі за кількістю ягід - то купівля "суперфудів", як мінімум, є марнотратством. Наприклад, наша чорниця, у порівнянні з новомодною лохиною, яку теж, до речі, називають суперфудом, має набагато більше антиціанів - темно-фіолетових, дуже корисних для здоров’я, компонентів - ніж лохина", - заявила Скиталінська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтолог розповіла, які продукти потрібно вживати для покращення імунітету

Вона зазначила, що різницю видно, якщо роздавити ягоди: лохина буде всередині прозорою, бо антиціани сконцентровані в оболонці, тоді як чорниця вся наповнена ними. Враховуючи, що ягоди дуже корисні для мозку і кишківника, їх потрібно їсти часто і вони мають бути доступними за ціною.

"І найголовніше, що наші ягоди є звичними для нашої системи травлення. От реклама каже, що треба їсти кокосове масло, але відмовлятися від вершкового. Але кокосове масло - це насичений жир. А насичений жир, якщо його надмір, спричинює атеросклероз. Так, завдяки лауриновій кислоті, кокосове масло дійсно має позитивний вплив на організм, але, знову ж таки, ми можемо знайти ту лауринову кислоту і в інших якихось продуктах. От, наприклад, сало. Воно має дуже подібний протизапальний склад. Там є олеїнова кислота і так далі", - вказала дієтолог.

Крім того, в Україні дуже багато насіння, яким можна замінити чіа, наприклад, насіння льону, яке багатше біологічно активними сполуками, ніж чіа, а дешевше в рази, продовжила Скиталінська.

"Можна залити водою насіння льону, додати ягід, додати звичайних волоських горіхів - і ми отримаємо український десерт-суперфуд. Чи буряк - звичний і дешевий овоч. А в Америці чи Іспанії цей коренеплід продається з гичкою за дуже дорогою ціною. Пучечок з трьох бурячків коштує 2-8 доларів. Тому буряк по всім цим канонам визначення суперфуду є суперфудом. Всі овочі, ягоди, фрукти, що мають яскраве забарвлення, є дуже корисними. І дуже добре, якщо вони вирощені в місцевих регіонах. Українське кольорове яблучко краще, ніж, наприклад, зелене яблуко, дуже красиве на вигляд, яке прибуло невідомо звідки, не ясно як, чим було оброблене, зберігалося, прискали, яке вже зібрали два місяці назад", - зазначила дієтолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтолог розповіла про особливий режим їжі для гарної фігури і здоров'я

На думку лікаря, суперфуди - це сучасний тренд, за яким стоять не лише комерційні інтереси, але і зацікавленість людей темою здорового харчування, тому вони мають і позитивний бік.

"Позитивним є те, що акцентується увага на важливості харчування. Але треба змінити акцент на свої, звичні, продукти. Наші пшоняна, гречана, перлова каші - не менший суперфуд, ніж кіноа. Дуже багато людей в інших країнах дивляться на наші каші, як на екзотичну їжу, і вона продається дорого", - сказала Скиталінська.

Вона також вказала, що в Україні дуже багато корисних рослинних продуктів, які дають змогу бути здоровими, активними і реалізувати свій потенціал довгожителя.

"У нас дуже багато різної зелені: петрушка, салат, капуста. Всі сорти капусти: і кейл, і білокачанна, червонокачанна, містять одну й ту ж речовину - Indole-3-Carbinol і сульфорафан, який утворюється при жуванні капусти", - уточнила дієтолог.

В Україні також ростуть дикорослі ягоди, чого немає в інших країнах. Зокрема, це ожина, чорниця, суниця, брусниця, малина, кизил, терен, бузина. Всі вони містять кольорові пігменти, які позитивно впливають на мозок і імунітет. Їх треба вживати щодня, хоча б по кілька ложок, порадила дієтолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтолог дала поради, як за літо підвищити свій імунітет

Також вона додала, що в Україні є насіння льону, багато видів горіхів, які містять омега-3 жири.

"В нас часто купують батат, червону солодку картоплю по 170 гривень за кілограм. В ній багато каротиноїдів та ніжної клітковини. Але такий самий вміст каротиноїдів є в моркві та гарбузі", - сказала Скиталінська.

Деякі суперфуди, за її словами, смачні: з насіння чіа можна зробити десерт, тому час від часу можна купити його і споживати.

"Хочеться авокадо - купіть. Авокадо має мононенасичені жири, які є в горіхах і оливковій олії. Є фолати, яких багато в зеленому листі. Якщо вам подобається і дозволяє гаманець, якщо ви такий суперлюбитель саме смаку авокадо чи інших екзотичних продуктів - купуйте їх. Але просто пам’ятайте, що наші рослинні продукти також надзвичайно корисні", - порадила дієтолог.

Нагадаємо, дієтолог дала поради, кому влітку потрібно вживати полівітаміни.

Новини по темi
Насіння льону, сало і буряк: дієтолог розповіла про українські суперфуди

Насіння льону, сало і буряк: дієтолог розповіла про українські суперфуди

10 серпня 2020, 16:20  •  76406 перегляди
ВАКС відклав розгляд справи Насалика через неявку прокурора та захисника

ВАКС відклав розгляд справи Насалика через неявку прокурора та захисника

10 серпня 2020, 16:09  •  9338 перегляди
У КДБ Білорусі заявили про підготовку замаху на життя Тіхановської

У КДБ Білорусі заявили про підготовку замаху на життя Тіхановської

10 серпня 2020, 15:59  •  14737 перегляди
Зеленський утворив делегацію для переговорів з Македонією щодо угоди про вільну торгівлю

Зеленський утворив делегацію для переговорів з Македонією щодо угоди про вільну торгівлю

10 серпня 2020, 15:51  •  11666 перегляди
На Київщині від удару блискавки загорівся будинок

На Київщині від удару блискавки загорівся будинок

10 серпня 2020, 15:40  •  14434 перегляди
За українською "дочкою" Cargill помічені порушення базисних принципів американської корпорації

За українською "дочкою" Cargill помічені порушення базисних принципів американської корпорації

10 серпня 2020, 15:38  •  14973 перегляди
Київський апеляційний суд залишив Кожару під арештом

Київський апеляційний суд залишив Кожару під арештом

10 серпня 2020, 15:19  •  9832 перегляди
Тренерський цех УАФ поповнила фіналістка Олімпійських ігор

Тренерський цех УАФ поповнила фіналістка Олімпійських ігор

10 серпня 2020, 15:16  •  10210 перегляди
Акція протесту під посольством Білорусі в Києві: на одного учасника склали протокол

Акція протесту під посольством Білорусі в Києві: на одного учасника склали протокол

10 серпня 2020, 15:06  •  23142 перегляди
Президент УАФ повідомив про отримання позитивного результату ПЛР-тесту

Президент УАФ повідомив про отримання позитивного результату ПЛР-тесту

10 серпня 2020, 14:47  •  9328 перегляди

Насіння льону, сало і буряк: дієтолог розповіла про українські суперфуди

Суперфуди сьогодні є світовим трендом, який активно рекламують, роблячи акцент на здоров’ї, користі та довголітті. Однак, в Україні є свої, нічим не гірші суперфуди, такі як насіння льону, волоський горіх, буряк, гречка чи сало, які не поступаються чіа, кокосовій олії чи авокадо. Про українські суперфуди у коментарі УНН розповіла лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

Суспільство • 10 серпня 2020, 16:20  •  76406 перегляди
Насіння льону, сало і буряк: дієтолог розповіла про українські суперфуди

ВАКС відклав розгляд справи Насалика через неявку прокурора та захисника

Вищий антикорупційний суд відклав розгляд справи стосовно колишнього міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Насалика, який "забув" задекларувати понад 1,2 млн доларів, через неявку прокурора та захисника. Про це УНН повідомляє з посиланням на пресслужбу ВАКС.

Політика • 10 серпня 2020, 16:09  •  9338 перегляди
ВАКС відклав розгляд справи Насалика через неявку прокурора та захисника

У КДБ Білорусі заявили про підготовку замаху на життя Тіхановської

З об'єднаного штабу головної суперниці президента Білорусі Олександра Лукашенка Світлани Тіхановської була отримана інформація, що вони побоюються замаху на її життя. Про це розповів голова КДБ Валерій Вакульчик, повідомляє БелТА, передає УНН.

Новини Світу • 10 серпня 2020, 15:59  •  14737 перегляди
У КДБ Білорусі заявили про підготовку замаху на життя Тіхановської

Зеленський утворив делегацію для переговорів з Македонією щодо угоди про вільну торгівлю

Президент Володимир Зеленський утворив делегацію для участі в переговорах між Україною та Республікою Північна Македонія щодо перегляду положень Угоди про вільну торгівлю в межах зміцнення двосторонніх відносин. Про це УНН повідомляє з посиланням на пресслужбу Офісу Президента.

Політика • 10 серпня 2020, 15:51  •  11666 перегляди
Зеленський утворив делегацію для переговорів з Македонією щодо угоди про вільну торгівлю

На Київщині від удару блискавки загорівся будинок

У Боярці від удару блискавки загорівся приватний будинок. Про це повідомляє пресслужба ДСНС у Київській області, передає УНН.

Кримінал та НП • 10 серпня 2020, 15:40  •  14434 перегляди
На Київщині від удару блискавки загорівся будинок

За українською "дочкою" Cargill помічені порушення базисних принципів американської корпорації

Кожен із співробітників американської корпорації Cargill несе відповідальність за виявлення ознак, що свідчать про те, що треті особи залучені в потенційно незаконні дії та можуть використовувати в цих цілях всесвітньо відому компанію. Про це свідчать базисні принципи Cargill, передає УНН.

Економіка • 10 серпня 2020, 15:38  •  14973 перегляди
За українською "дочкою" Cargill помічені порушення базисних принципів американської корпорації

Київський апеляційний суд залишив Кожару під арештом

Колишнього міністра закордонних справ України Леоніда Кожару, підозрюваного у вбивстві Сергія Старицького, залишено під вартою. Про це повідомляє УНН з посиланням на пресслужбу Київського апеляційного суду.

Кримінал та НП • 10 серпня 2020, 15:19  •  9832 перегляди
Київський апеляційний суд залишив Кожару під арештом

Тренерський цех УАФ поповнила фіналістка Олімпійських ігор

Український тренерський цех поповнився ще одним фахівцем - готувати футболістів тепер буде відома бігунка, призер чемпіонату Європи та фіналістка Олімпійських ігор Ольга Бібік, передає УНН.

Спорт • 10 серпня 2020, 15:16  •  10210 перегляди
Тренерський цех УАФ поповнила фіналістка Олімпійських ігор

Акція протесту під посольством Білорусі в Києві: на одного учасника склали протокол

Біля посольства Білорусі в Києві під час акції протесту правоохоронці затримали одного протестувальника. Після складання на нього адміністративного протоколу його відпустили. Про це в коментарі УНН розповіла прессекретар Шевченківського управління поліції ГУНП у Києві Анна Зубрєва.

Кримінал та НП • 10 серпня 2020, 15:06  •  23142 перегляди
Акція протесту під посольством Білорусі в Києві: на одного учасника склали протокол

Президент УАФ повідомив про отримання позитивного результату ПЛР-тесту

Президент Української асоціації футболу Андрій Павелко повідомив про те, що отримав позитивний результат ПЛР-тестування на COVID-19, передає УНН із посиланням на його допис у Facebook.

Суспільство • 10 серпня 2020, 14:47  •  9328 перегляди
Президент УАФ повідомив про отримання позитивного результату ПЛР-тесту