Прокурор: розслідування показало, що мешканців Бучі вбивали лише за те, що вони українці

Прокурор: розслідування показало, що мешканців Бучі вбивали лише за те, що вони українці

Київ  •  УНН

13 травня 2022, 11:59  •  1181014 перегляди

Поспілкувалися з прокурором Бучанської прокуратури про злочини, що вразили весь світ

КИЇВ. 13 травня. УНН. Прокурор Руслан Кравченко вже долучився до творення новітньої історії України - саме він підтримував державне обвинувачення у справі за підозрою у державній зраді колишнього президента Віктора Януковича. Але ще до того, як вести справу Януковича, Кравченко був у Криму, де разом з іншими прокурорами фіксував злочини російських окупантів. Розповідає, що працював у Севастополі і там фіксував дії "зелених чоловічків", згодом працював у військовій прокуратурі на Донбасі, де теж збирав докази російської агресії. Потім була робота у Генеральній прокуратурі – там Кравченко розслідував справу, яка безпосередньо стосувалася захоплення Криму, і дійшов до оголошення обвинувачення командувачу російським Чорноморським флотом Олександру Вітку. Тоді ж виокремилась і справа про держзраду Януковича. До речі, законність вироку, який був винесений і завдяки зусиллям прокурорів, нещодавно підтвердив і Верховний суд. Після справи Януковича Кравченко пішов з військової прокуратури у цивільну та очолив Бучанську окружну прокуратуру. Каже, до 24 лютого, в його віданні були здебільшого економічні та екологічні злочини. Лише іноді в містах, якими опікувалася його прокуратура скоювалися крадіжки та шахрайства. Міста росли та розвивалися, жили мирним життям. Але все змінилося 24 лютого. Про те, як триває фіксація та розслідування злочинів у Бучі очільник Бучанської окружної прокуратури Руслан Кравченко погодився розповісти УНН.

- Де вас застав початок активної фази вторгнення? Які були ваші перші дії?

З самого ранку був на роботі. А вже о 10 ранку десь почався напад на аеродром у Гостомелі. Ми одразу почали фіксувати військову агресію. Бачили повітряний бій, бачили, що чотири російських вертольоти впало. Ми все фіксували. І наступного дня, і 26 лютого, і 27 ми продовжували виконувати свої обов’язки безпосередньо в Бучі та довкола. Але потім надійшла команда "змінити дислокацію" через те, що була небезпека. Ми переїхали до Києва і звідти продовжили роботу з документації воєнної агресії, на скільки це було можливо, на скільки ми отримували інформацію, фото, відеоматеріали.

- Коли прокурори повернулися до Бучі та почали роботу безпосередньо там?

31 березня – коли відбулося звільнення. З першого ж дня ми почали роботу.

- Уточню для наших читачів, що ми говоримо про Бучу – прокуратура, якою ви керуєте наразі фіксує злочини окупантів саме у місті Буча. Що ви побачили, коли повернулися в місто?

Величезну кількість вбитих. Людей вбивали просто серед вулиці… Знаєте, вразив масштаб цієї трагедії, масштаб руйнувань. Як співробітник правоохоронних органів, я працюю, документую, фіксую – виконую свої обов’язки. Але як людину мене це вразило настільки, що ні в перші дні, ні навіть зараз, я не можу до кінця повірити в те, що таке можливо. Це ж були прості мирні люди, а хтось вирішив, що має право забрати у них життя… просто обірвати життя. Люди йшли отримати гуманітарну допомогу, якісь продукти, їхали назад, а їх розстрілювали просто тому, що вони українці, просто тому, що мирні жителі.

- Про скількох загиблих в Бучі відомо на сьогодні?

З першого дня після закінчення окупації 327 загиблих з явними ознаками насильницької смерті (інформація станом на 10 травня – ред.). І вже надійшли результати 204 судово-медичних експертиз. Відповідно до висновків, 116 осіб загинуло в наслідок отримання вогнепальних, в тому числі кульових поранень. 28 - вибухові осколки і травми, ще 36 – це інші причини смерті. 13 випадків – це обвуглені останки. А в 11 випадках – неможливо встановити причину смерті через значні гнилісні зміни. Наразі вдалося ідентифікувати 118 осіб, а особи ще 209 людей, на жаль, досі не встановлені.

Серед загиблих - 241 чоловік та 64 жінки. Ще у 22 випадках поки не вдалося встановити стать. Серед загиблих саме в Бучі – 9 діти. Також були виявлені тіла трьох українських військових та одного поліцейського.

- Тобто експертиза проведена щодо більшості виявлених у Бучі загиблих?

Так. Якщо брати до уваги загиблих людей, яких виявили в Бучі, то більшу половину вже зроблено. Тобто ця робота вже закінчується. Я вважаю, що тиждень, максимум два – всі експертизи будуть завершені.

Зараз всі працюють на максимум, адже по всій Київській області загиблих більше тисячі. А в Бучі не було електроенергії, тож установа судово-медичної експертизи не працювала, морг не працював. Працювали установи у Вишгороді, Фастові та Білій Церкві. Але нам допомогли, зокрема, Мустафа Найєм і забезпечили три рефрижератори для зберігання тіл. А зараз вже місцева влада запустила світло і експертиза проводиться на місці. Також в цьому дуже помагають французькі колеги та французьки судово-медичні експерти.

- Вони присутні тут, на місці?

Так, зараз проводиться відбір ДНК, щоб знайти родичів та встановити особи загиблих. Це представники Інституту криміналістичних досліджень національної жандармерії Французької республіки.

А у французьких експертів є відповідне обладнання. Так, у них є аналізатор ДНК. У них є сканер, що сканує тіло загиблого виявляє травми і причини смерті. Все це пришвидшує процес експертизи. Також допомагають словацькі експерти.

- Вже весь світ знає про масове захоронення в Бучі, яке було виявлено поряд з церквою…

Так. У Бучі дійсно виявлено "братську могилу", тобто те, що ми фіксуємо як масове тимчасове захоронення. Його було виявлено на території церкви св. Андрія Первозванного. На церковному подвір’ї виявлено сім окремих місць поховань, в яких виявлено загалом 116 тіл. Два захоронення найбільші. Так, в одному виявлено 62 людини, а в іншому 46. У двох похованнях виявлено відповідно три та дві особи, а також є ще три одиночних поховання. Але уточню, що в трьох похованнях ми виявили останки людських тіл.

- Які причини смерті цих людей?

Можу сказати, що на час проведення ексгумації, ми визначили, що 73 людини мають ознаки насильницької смерті, а ось у 43 осіб ознаки насильницької смерті відсутні. І зараз ми працюємо над встановлення причин смерті цих 43 осіб – проводяться експертизи. Ми також перевіряємо, встановлюємо обставини, які можуть свідчити, що, наприклад, людина могла померти від голоду у зв’язку з тим, що російські військові не пропускали, людина не могла вийти, не могла дістати собі харчі. Такі факти кваліфікуються, як воєнний злочин.

- Є такі факти?

Перевіряємо. Є свідчення, але їх треба перевірити, провести судово-медичну експертизу, встановити свідків і встановити обставини.

- Ви сказали, що 73 українці, виявлені у масовому захороненні, мають ознаки насильницької смерті. Про які саме причини загибелі йде мова?

Найбільше число загиблих – 52 людини – мають вогнепальні поранення, ще 17 – вибухові травми, а ще четверо осіб – це обвуглені тіла, які також мають ознаки вогнепальних поранень.

- У цій братській могилі були виявлені діти?

Так, двоє дітей. 4 та 10 років. Вони поховані разом з матір’ю. Їхні тіла дуже обвуглені. Ми встановили обставини смерті. Жінка з чоловіком та двома дітьми намагалися виїхати на авто до безпечнішого місця, однак російські військові почали з БТРа стріляти по автомобілях. Машина, в якій їхала родина, загорілася. У результаті матір та діти загинули, а їхній батько залишився без ноги. Ми встановили свідків цієї трагедії, вилучаємо великий обсяг відео для того, щоб відслідкувати рух цього БТР. Робимо все можливе для розслідування цієї справи.

Якщо ж говорити про масове тимчасове поховання загалом, то в ньому ми виявили 86 чоловіків та 30 жінок. Додам, що вже понад 50 осіб, тіла яких були ексгумовані з поховання поряд з храмом, ідентифіковані.

- Хто робив ці масові поховання? Це ж не російські солдати звозили тіла…

Російські військові тільки розстрілювали та вбивали людей. Вони деколи забороняли навіть вивозити тіла. Звозили тіла та ховали їх комунальні служби Бучі – їх працівники, хто залишився в місті. Вони прийняли рішення робити такі тимчасові поховання. Тобто вони виїжджали по місцям, збирали та ховали, щоб зберегти померлих, щоб в одному місці були. Але вони ретельно записували всю інформацію: кого звідки забрали, особу кого встановили… А потім в один день російські військові забрали даний список.

- Копія?..

Копії нема, ми разом з місцевою владою відновлюємо всю інформацію.

- Розстрільні списки були? Мер Бучі казав, що були списки за якими окупанти нібито визначали осіб, які підлягають знищенню.

Ми допитали як свідка мера Бучі Анатолія Федорука. Він сказав, що бачив роздруковані списки. Не рукописні, а саме роздруківки. Але хто саме в цих списках був вказаний – він не бачив.

- В інших містах часто російські військові шукали АТОвців..

У Бучі свідки цих подій зазначають, що окупанти шукали так званих "агентів України" та військовослужбовців ЗСУ. Але ми знаємо, що тоді в місті вже були тільки цивільні – мирні мешканці, які жодного відношення до війська чи до якихось "агентів" не мали. Це були звичайні люди з яких вибивали зізнання невідомо в чому.

- Скільки свідків вже опитано?

Більше 1400 свідків та потерпілих.

- Про що вони розповідають?

Про те, що більшість застрелених окупантами, були вбиті без жодних пояснень. Просто бачили місцевого жителя, що їхав велосипедом, і розстрілювали його...

Ми в своєму розслідуванні дійшли висновку, що російські військові мали на меті знищення цивільних просто тому, що вони місцеві жителі, тому що українці.

У Бучі окупанти мали свій штаб, що контролював і тих російських військових, які розміщувалися в Ірпені. У Бучі вони засіли ґрунтовно. І ми бачимо, що ворог у вільний від участі у військових діях та несення військової служби час, мав можливість викрадати та катувати людей, вбивати їх.

- Про катівні розкажіть більш детально…

Дві катівні найбільш відомі, завдяки висвітленню у ЗМІ: катівня на заводі скловиробів – де був штаб окупантів, а також катівня у дитячому таборі. На заводі було виявлено сім тіл, а у таборі – 5 осіб, які були розстріляні, стоячи на колінах із зав’язаними за спиною руками. Але завдяки свідкам, які надають інформацію, ми знаємо, що були й інші катівні, які облаштовували просто у квартирах чи приватних будинках. Там людей утримували та катували. Є свідчення, що російські військові влаштовували людям імітацію страти, тобто імітацію їхнього розстрілу… Чинили такий психологічний тиск. Потерпілі, які вижили, показують, що російські військові полюбляли обговорювати в їхній присутності, як будуть їх вбивати – чи гранату у підвал кинуть, чи розстріляють…

Був ще випадок, про нього розповів сам потерпілий: російський військовий був у стані алкогольного сп’яніння і стріляв у нього та через сильне сп’яніння не влучив. Слава Богу, людина залишилась жива. Але ми документуємо багато випадків, коли окупанти влаштовували захопленим у полон цивільним, мирним мешканцям імітацію страти. Ми все ретельно документуємо. Все! Кожне вбивство, викрадення, катування, кожен удар прикладом… все. А били людей багато, били руками, ногами, прикладами автоматів… Завдяки свідкам ми вже багато чого змогли встановити, задокументувати. Я хочу подякувати кожному, хто дав свідчення. Ці дані дуже важливі.

- А щодо дітей, неповнолітніх були виявлені факти катувань?

Такого ми не встановили. Але виявляли тіла застрелених неповнолітніх.

Загалом же ми говоримо про 31 вбиту дитину на території семи населених пунктів (Буча, Ірпінь, Гостомель, Бородянка, Немішаєво, Пісківка, Коцюбинське), ще 19 діточок отримали поранення. І досі невідома доля та місцеперебування однієї дитини.

Можу впевнено говорити, що всі діти були вбиті або поранені навмисно. Оскільки військові ЗС РФ навмисно обстрілювали евакуаційні машини з написом діти та білими прапорами. Навмисно обстрілювали житлові будинки.

Наразі встановлено один випадок, мова йде про хлопчика, в якого стріляли, коли вони з батьком їхали на велосипедах. У хлопця стріляли впритул, хоча бачили, що то дитина. Аналогічних випадків, саме на території Бучанської ОТГ, ми більше не виявляли, однак ми можемо говорити, що російські військові навмисно розстрілювали евакуаційні авто з дітьми. Це відомий випадок Катерини, яка намагалася евакуюватися з Ворзеля з батьками та молодшим братом. Лікарям вдалося врятувати дівчинку. Подібний випадок стався із маленькою Софією – російські військові навмисно обстріляли авто, в якому вона перебувала з батьками. Мати дівчинки загинула. А ще дівчинка, яка евакуювалася з Гостомеля та отримала поранення. Мати її також загинула… Це відомі випадки, які потрапили в ЗМІ, але їх безліч. І я вже казав про матір з двома дітьми, яких поховали у братській могилі. Тобто діти гинули або під час обстрілів евакуаційних авто, або ж під час обстрілів житлових будинків.

- Знаю, що вже встановлені особи кількох російських військових, які катували українців у Бучі…

Вже 11-м військовим ЗС рф ми повідомили про підозру. Ми встановили, що вони вчиняли злочини: один з них обвинувачується у вбивстві чотирьох людей та катуванні ще однієї людини, а 10 – обвинувачуються у незаконному позбавлені волі та катуваннях.

А загалом вже ідентифіковано більше тисячі військовослужбовців рф, які з великою ймовірністю були присутні на території Бучі. Ми вже маємо фотозображення їх, знаємо анкетні данні. Тобто ми вже можемо проводити впізнання зі свідками та з потерпілими.

Цей "фотоальбом" ми поповнюємо кожного дня, додаємо-додаємо і проводимо впізнання з тими людьми, які бачили обличчя.

Загалом процес ідентифікації має дві частини. На першому етапі ми маємо тільки зображення ймовірно військовослужбовця ЗС рф, який ймовірно був на території Бучі. Або ж навпаки маємо тільки списки військових і жодних інших даних чи фото. На цьому етапі оперативні працівники, завдяки штучному інтелекту, встановлюють особу, зображену на фото або ж шукають фото за даними зі списків – перевіряють співпадіння зовнішності, причетність до військової служби, анкетні дані та інше. І завдяки цьому ми отримуємо списки військовослужбовців з фотографіями, які з високою ймовірністю могли бути присутніми в Бучі. Після того, як ми зводимо зображення та анкетні дані – починається робота зі свідками, потерпілими. Роботи багато і до цього процесу зараз залучені і працівники СБУ, Нацполіції, Кіберполіції. Окрім Бучанської окружної прокуратури також активно працює та допомагає Київська обласна прокуратура. Також Офіс Генерального прокурора, який не просто допомагає, контролює, а й координує та спрямовує всю роботу.

- А які військові підрозділи росіян базувалися в Бучі?

Це 64 окрема мотострілецька бригада 35 армії Східного військового округу, 234 гвардійський десантно-штурмовий полк, 5 окрема гвардійська танкова бригада 36 армії Східного військового округу та 155 окрема гвардійська бригада морської піхоти. Також були підрозділи Росгвардії та військової розвідки.

- Розкажіть про вибухонебезпечні "сувеніри", які залишали по собі рашисти.

Так, багато таких випадків. Ви знаєте, що місцева влада одразу після деокупації взялася за відновлення міста, відновлення електропостачання. Все відбувається швидко, роботи ведуться цілодобово. Але без розмінування процес неможливий. Залучені спеціальні підрозділи МВС та ДСНС, які ретельно перевіряють та ведуть активну роботу з розмінування. Але мер правий, що просить місцевих жителів утриматися від прогулянок, від повернення додому, ще не кожен кущик перевірили…
Ви знаєте навіть у нас в приміщенні прокуратури, яке було частково зруйноване, було виявлено підготовлену розтяжку – граната в смітнику. Її спеціально пофарбували у чорний колір, щоб вона була непомітна у чорному сміттєвому пакеті. Як пояснили спеціалісти, якби ми викинули той пакет, то граната б спрацювала.

У будинках виявляли гранати, розтяжку виявили навіть у пральній машинці. Загалом дуже багато територій було заміновано. Але місцева влада та спеціалісти вибухотехніки взялися за роботу дуже активно і вона підходить до завершення хоча б там, де були явно заміновані території. Але все одно небезпека зберігається – не все ще перевірено. Тому наразі заборонено ходити в ліс. І всім повідомлено, що у разі виявлення чогось підозрілого – одразу телефонувати на 101 або 102.

Нещодавно у Тетерівському лісгоспі було два випадки потрапляння працівників на міну. В результаті одна людина загинула, а ще двоє отримали поранення. В Ірпені водій вантажівки натрапив на міну.

- Ви згадали, що приміщення прокуратури було пошкоджене…

Так, вхідна група пошкоджена, вибиті вікна, кабінети пошкоджені, частково зруйновані. Частину техніки вкрали, а частину просто розстріляли. Системні блоки, мабуть, були занадто об’ємні, щоб їх забрати, то їх просто прострілювали. Деякі монітори пробиті кулями. Всі двері вибили. Ще знаємо, що газову гранату кидали в приміщення.

- Скільки загалом житлових будинків, інших будівель та об’єктів інфраструктури зруйновані?

За тими даними, які ми вже маємо, на територія Бучанської ОТГ загалом пошкоджено 1148 об’єктів. 138-м з них зруйновані повністю. Решта об’єктів мають різні ступені пошкодження.

Від загальної кількості пошкоджених війною об’єктів 130 – це багатоквартирні будинки, а 974 – приватні будинки українців.
У Бучі пошкоджені 36 об’єктів соціальної інфраструктури, тобто лікарні, школи, дитячи садочки та будівлі органів влади.

На сьогодні призначено дві комплексні судові експертизи зброї, слідів та обставин її використання, військові і товарознавчі експертизи, експертизи вибухових пристроїв, до проведення яких залучені фахівці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Мін'юсту. Ми маємо встановити розмір завданих населеному пункту збитків. На сьогодні ми провели вже більш ніж 800 оглядів місця події. Як я вже казав, призначено 250 судово-медичних експертиз та опитано більше 1400 свідків. Призначено більше 200 експертиз ДНК, генетичних експертиз. Крім того, призначено 400 товарознавчих експертиз, 50 балістичних – це кулі, вилучені з тіл загиблих.

Розповім про роботу, яка ведеться зараз дуже активно - наразі укладається інтерактивна карта злочинів. Там буде багато цікавої та важливої інформації. Ми залучили фахівців, які робили 3D-карту Майдану. Це відбувається з залученням 30 дронів. Кожен дрон відпрацьовує свій квадрат за програмою. Тобто ми хочемо змоделювати 3D-карту Бучі разом з руйнуваннями. І відтворити хід подій, як все відбувалося. Є така мета, такий слідчий експеримент. Ми вже закінчуємо. Скоро спеціалісти будуть працювати з опрацьованими матеріалами та відео.

- Це дуже неприємна тема, але розкажіть про факти мародерства та співпраці з ворогом.

Що стосується мародерства, тобто крадіжок вчинених в умовах воєнного стану, то на сьогодні в нас вже більше двох десятків затриманих. Точніше ми встановили 24 осіб причетних до скоєння таких злочинів. 22 з них взяті під варту, а ще двоє відправлені під домашній арешт. Майно повернуто.

Ми виявили та затримали трьох мешканців Ірпеня, які підозрюються у державній зраді. Вони під час окупації були зі зброєю, ходили у білих пов’язках разом з військовослужбовцями рф. Допомагали їм всім чим могли: і продуктами, і показували дорогу. Тобто максимально сприяли окупантам. Також вони забирали у місцевих авто і передавали російським військовим. Коли ми встановили цих осіб, опитавши свідків та потерпілих, то вони почали погрожувати тим, хто давав свідчення. Ми доклали зусиль для того, щоб зібрати достатньо доказів та взяти цих осіб під варту. Над цим провадженням працюють Головне слідче управління СБУ та Офіс Генпрокурора. Хочу сказати, що про цей факт стало відомо завдяки свідченням громадян. Ще раз наголошу, що свідчення дуже важливі – так ми зможемо встановити більше злочинних фактів та притягти винних до відповідальності.

- Розкажіть про сьогоднішню ситуацію в Бучі. Яка наразі криміногенна обстановка в місті?

Ці містечка, я маю на увазі Бучу, Ірпінь, до війни не були надто криміногенними. Вони швидко розвивалися, будувалися та росли. Злочини здебільшого там вчинялися економічні та екологічні. Іноді траплялися шахрайства та крадіжки. Але навіть порівняно з тим наразі ситуація стала ще спокійнішою. Випадки крадіжок ми фіксували і все.

Зараз всі прагнуть перемоги, миру. Як тільки війна закінчиться - українці, я переконаний, об’єднаються і почнуть все стрімко відбудовувати. Я це бачу зараз на прикладі Бучі та Ірпеня. Іноді навіть складається таке враження, що війна вже закінчилася – так чисто, мирно та затишно в Бучі – там, де вже змогли прибрати наслідки війни. Я вірю, що ми все швидко відбудуємо.

Новини по темi
Прокурор: розслідування показало, що мешканців Бучі вбивали лише за те, що вони українці

Прокурор: розслідування показало, що мешканців Бучі вбивали лише за те, що вони українці

13 травня 2022, 11:59  •  1181014 перегляди
Євробачення-2022: букмекери прогнозують перемогу України

Євробачення-2022: букмекери прогнозують перемогу України

13 травня 2022, 11:50  •  142982 перегляди
Шольц провів тривалу бесіду з путіним: в одному з моментів наголосив, що твердження про "нацистів" при владі в Україні хибне

Шольц провів тривалу бесіду з путіним: в одному з моментів наголосив, що твердження про "нацистів" при владі в Україні хибне

13 травня 2022, 11:41  •  373079 перегляди
Ситуація з постачанням зброї в Україну поліпшилася, але залишилося два невирішені питання – Кулеба

Ситуація з постачанням зброї в Україну поліпшилася, але залишилося два невирішені питання – Кулеба

13 травня 2022, 11:39  •  236718 перегляди
Ердоган заявив, що Туреччина проти вступу Фінляндії та Швеції до НАТО

Ердоган заявив, що Туреччина проти вступу Фінляндії та Швеції до НАТО

13 травня 2022, 11:28  •  356889 перегляди
У разі ухвалення пакету санкцій ЄС без нафтового ембарго путін може святкувати - Кулеба

У разі ухвалення пакету санкцій ЄС без нафтового ембарго путін може святкувати - Кулеба

13 травня 2022, 11:28  •  157012 перегляди
У заблокованому Маріуполі майже 170 тисяч жителів потерпають від голоду - Денісова

У заблокованому Маріуполі майже 170 тисяч жителів потерпають від голоду - Денісова

13 травня 2022, 11:25  •  97304 перегляди
Україна ніколи не визнає "автономію" Донбасу, яку пропонує рф, вбиваючи при цьому людей - Зеленський

Україна ніколи не визнає "автономію" Донбасу, яку пропонує рф, вбиваючи при цьому людей - Зеленський

13 травня 2022, 11:20  •  95210 перегляди
Білогорівка стратегічно важлива для росіян, адже дозволяє діяти в декількох напрямках - експерт

Білогорівка стратегічно важлива для росіян, адже дозволяє діяти в декількох напрямках - експерт

13 травня 2022, 11:09  •  439124 перегляди
Сергій Жадан став людиною року за версією польського видання

Сергій Жадан став людиною року за версією польського видання

13 травня 2022, 11:08  •  365481 перегляди

Прокурор: розслідування показало, що мешканців Бучі вбивали лише за те, що вони українці

.

Війна • 13 травня 2022, 11:59  •  1181014 перегляди
Прокурор: розслідування показало, що мешканців Бучі вбивали лише за те, що вони українці

Євробачення-2022: букмекери прогнозують перемогу України

Після другого півфіналу ставки на перемогу українського гурту Kalush Orchestra зросли. Букмекери пророкують Україні перше місце з імовірністю 60%. Про це йдеться на сайті з прогнозами букмекерів щодо конкурсу, передає УНН.

Суспільство • 13 травня 2022, 11:50  •  142982 перегляди
Євробачення-2022: букмекери прогнозують перемогу України

Шольц провів тривалу бесіду з путіним: в одному з моментів наголосив, що твердження про "нацистів" при владі в Україні хибне

Канцлер Німеччини Олаф Шольц провів телефонну розмову з президентом рф володимиром путіним, під час якої відкинув звинувачення росії у тому, що “в Україні поширюється нацизм”. Про це повідомив Шольц у Twitter, інформує УНН.

Війна • 13 травня 2022, 11:41  •  373079 перегляди
Шольц провів тривалу бесіду з путіним: в одному з моментів наголосив, що твердження про "нацистів" при владі в Україні хибне

Ситуація з постачанням зброї в Україну поліпшилася, але залишилося два невирішені питання – Кулеба

Останнім часом ситуація з постачанням в Україну західного озброєння помітно поліпшилася, проте два великі питання все ще залишаються відкритими. Про це сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на полях саміту G7 на рівні міністрів, пише УНН.

Суспільство • 13 травня 2022, 11:39  •  236718 перегляди
Ситуація з постачанням зброї в Україну поліпшилася, але залишилося два невирішені питання – Кулеба

Ердоган заявив, що Туреччина проти вступу Фінляндії та Швеції до НАТО

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що не підтримує рішення Фінляндії та Швеції приєднатися до НАТО. Про це повідомило агентство Reuters, передає УНН.

Політика • 13 травня 2022, 11:28  •  356889 перегляди
Ердоган заявив, що Туреччина проти вступу Фінляндії та Швеції до НАТО

У разі ухвалення пакету санкцій ЄС без нафтового ембарго путін може святкувати - Кулеба

Якщо шостий пакет санкцій ЄС буде ухвалено без нафтового ембарго, це буде перший випадок, коли єдність Євросоюзу буде порушена через позицію однієї країни. Про це сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на полях саміту G7 на рівні голів МЗС, пише УНН.

Політика • 13 травня 2022, 11:28  •  157012 перегляди
У разі ухвалення пакету санкцій ЄС без нафтового ембарго путін може святкувати - Кулеба

У заблокованому Маріуполі майже 170 тисяч жителів потерпають від голоду - Денісова

У заблокованому Маріуполі (Донецька область) залишилось майже 170 тисяч мирних мешканців. У місті катастрофічно не вистачає продуктів. Про це повідомляє УНН, посилаючись на заяву Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової.

Суспільство • 13 травня 2022, 11:25  •  97304 перегляди
У заблокованому Маріуполі майже 170 тисяч жителів потерпають від голоду - Денісова

Україна ніколи не визнає "автономію" Донбасу, яку пропонує рф, вбиваючи при цьому людей - Зеленський

Президент Володимир Зеленський запевнив, що Україна ніколи не визнає «автономію» для Донбасу, яку пропонує росія, захоплюючи території та вбиваючи людей. Про це він повідомив в інтерв’ю італійському каналу Rai 1, передає УНН.

Війна • 13 травня 2022, 11:20  •  95210 перегляди
Україна ніколи не визнає "автономію" Донбасу, яку пропонує рф, вбиваючи при цьому людей - Зеленський

Білогорівка стратегічно важлива для росіян, адже дозволяє діяти в декількох напрямках - експерт

Білогорівка як локація стратегічно важлива для росіян, адже дозволяє отримати переправу через річку Сіверський Донець, забезпечити перегрупування і діяти в декількох напрямках. Таку думку в коментарі УНН висловив військовий експерт Сергій Грабський.

Суспільство • 13 травня 2022, 11:09  •  439124 перегляди
Білогорівка стратегічно важлива для росіян, адже дозволяє діяти в декількох напрямках - експерт

Сергій Жадан став людиною року за версією польського видання

Польське видання "Gazeta Wyborcza" визнало людиною року українського письменника та громадського діяча Сергія Жадана. Про це повідомляє УНН з посиланням на офіційний сайт видання.

Суспільство • 13 травня 2022, 11:08  •  365481 перегляди
Сергій Жадан став людиною року за версією польського видання