Українські Національні Новини
інформаційне агентство
Обізнаність громадян єднає країну
Пʼятниця, 18 січня 2019 16:27
52770

Супрун розкритикувала традиційне новорічне меню

Супрун розкритикувала традиційне новорічне меню

КИЇВ. 27 грудня. УНН. В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун дала кілька порад, як зробити новорічне меню українців кориснішим, розкритикувавши "важкі" салати з майонезом на святковому столі, повідомляє УНН з посиланням на сторінку виконувача обов'язків голови МОЗ у Facebook.

“Зважте за і проти, коли плануєте складне багате меню до свят. Тривале стояння на ногах, без руху і роботи м’язів, викликає біль в суглобах і набряк вен. Висока температура і брак кисню в кухні є причиною головного болю і навіть підвищення тиску. Шум, опіки, багатозадачність, важкі сумки й витрати грошей — ніщо із цього здоров’я вам не додасть”, — зазначила Супрун.

За її словами, можна зробити те саме, але трохи простіше і здоровіше.

"Візьмемо олів’є. Це салат, бо в ньому багато порізаних компонентів і соус: картопля, морква, цибуля, огірки, м’ясо, яйця і жирний майонез. Власне, олів’є може бути повноцінною стравою, а не “салатом”: тут є білки, жири, повільні вуглеводи. Що зробити? Є олів’є — не готуйте більше калорійних страв", — наголосила Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Салат "Олів’є" за рік подорожчав майже на третину

Вона пояснила, що майонез — це проблема. Його забагато, він калорійний, малопоживний, та ускладнює травлення. Тому його можна замінити: сметаною — в ній вітамін D, молочнокислі бактерії та жирні кислоти із коротким ланцюгом, турецьким йогуртом і гірчицею в зернах.

"Нарешті, змініть співвідношення компонентів: більше моркви, свіжий огірок замість солоного, зелена цибуля замість ріпчастої (в ній багато магнію), відварене філе замість ковбаси й шинки. Додайте солену скумбрію — це джерело омега-3 поліненасичених жирних кислот", — радить Супрун.

"Шубу" вона назвала ще одним “салатом”, в якому багато майонезу і людської праці.

"Зробіть простіше — окремо оселедці чи скумбрія. Окремо — вінегрет, і додайте до цього печені овочі: картоплю, селеру, пастернак, моркву, гарбуз і олію. Ви отримаєте те саме, але в легшій формі. І готувати простіше", - зазначила в.о. голови МОЗ.

Щодо м’яса, то, з її слів, його краще запікати, аніж смажити. Спробуйте до нього соус із перемеленої журавлини, або гірчиці в зернах і йогурту, а не кетчуп чи той же майонез, порадила вона.

Холодець — корисний, але не забудьте доповнити його овочевим салатом і цвіклями, додала вона. А от ковбаси, шинка, готові, не домашні — все процесоване м’ясо — їсти не варто, зазначила Супрун.

Вона порадила також приготувати до свят суп, курячий чи рибний бульйон або борщ. Рідка тепла їжа, в якій все корисне з овочів, сприяє травленню, але і утримує нас від переїдання. Суп - це джерело мікроелементів і доступних поживних речовин на ранок похмілля, вказала вона.

Раніше УНН повідомляв, що Супрун розвінчала міф про метеозалежність.

Джерело: УНН
Підписуйтесь на паблік-чат УНН у Viber та канал новин у Telegram
Загрузка...