Зеленський підписав низку законів

Зеленський підписав низку законів

Київ  •  УНН

28 грудня 2019, 15:12  •  20072 перегляди

КИЇВ. 28 грудня. УНН. Президент України Володимир Зеленський підписав понад 10 законів, повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу Офісу Президента.

Глава держави підписав такі закони:

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині" № 418-IX, який парламент ухвалив 20 грудня 2019 року. Закон має на меті забезпечення побудови дієздатної та ефективної системи трансплантації в Україні й погодження національного законодавства з міжнародними актами у цій сфері.

Документ також визначає, що до початку роботи Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ), але не пізніше 1 січня 2021 року, положення цього закону щодо використання вказаної системи для організація надання медичної допомоги із використанням трансплантації не застосовуються. Натомість організація трансплантації здійснюється на основі інформації, що міститься на паперових носіях.

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою приведення у відповідність до Закону України "Про внесення змін до статті 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України" № 388-IX від 18 грудня 2019 року. Документ спрямований на гармонізацію положень законодавчих актів з відповідними конституційними нормами. Водночас з метою забезпечення дотримання гарантій депутатської діяльності закон визначає особливості в частині початку досудового розслідування щодо народного депутата України, затримання, обрання щодо нього запобіжного заходу, проведення слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій.

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо продовження заходів, пов'язаних із відновленням діяльності Державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" № 399-IX, який парламент ухвалив 19 грудня. Закон забороняє тимчасово, до 31 грудня 2022 року, порушувати справи про банкрутство ДАТ "Чорноморнафтогаз". У зв’язку з цим вносяться відповідні зміни до Кодексу України з процедур банкрутства.

Закон "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового порядку застосування статей 470 та 481" № 395-IX, який Верховна Рада ухвалила 19 грудня. Документ встановлює, що вчинення порушень митних правил, передбачених частинами четвертою – шостою статті 470 цього Кодексу, виявлені у період з 22 серпня до 31 грудня 2019 року включно, тягне за собою застосування адміністративного стягнення, передбаченого частиною третьою зазначеної статті. Вчинення порушень митних правил, передбачених частинами четвертою – шостою статті 481 цього Кодексу, виявлені у період з 22 серпня до 31 грудня 2019 року включно, тягне за собою застосування адміністративного стягнення, передбаченого частиною третьою зазначеної статті.

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення можливостей самопредставництва органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб незалежно від порядку їх створення в суді" № 390-IX, який Верховна Рада ухвалила 18 грудня. Документ розширює перелік осіб, які можуть здійснювати самопредставництво органів державної влади, органів влади АР Крим, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб у суді, а саме: таку можливість надано не лише керівникам, членам виконавчих органів юридичної особи, а й іншим уповноваженим особам відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (тобто включно з працівниками) тощо.

Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конституційних принципів у сферах енергетики та комунальних послуг" № 394-IX, який парламент ухвалив 19 грудня 2019 року. Закон спрямований на виконання рішення Конституційного Суду України щодо створення правових підстав для функціонування Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Цей документ визначає НКРЕКП як постійно діючий центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, який утворюється Кабінетом Міністрів України.

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину" № 402-IX, який Верховна Рада підтримала 19 грудня 2019 року. Закон урегульовує відносини щодо користуванням надрами з метою видобування бурштину та спрямований на припинення незаконного видобутку, а також на створення сприятливих умов для розвитку в Україні бурштинової промисловості, залучення у цю галузь інвестицій і нових технологій, зростання рівня життя населення в місці видобування бурштину, забезпечення охорони довкілля під час видобутку та рекультивації порушених земель.

Закон "Про внесення змін до статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо забезпечення прав військовослужбовців Військово-морських сил та Повітряних сил Збройних сил України на отримання статусу учасника бойових дій)" № 430-IX від 20 грудня 2019 року. Документ встановлює, що до учасників бойових дій також належать члени екіпажів кораблів, катерів, суден забезпечення, літаків та вертольотів, інші особи, які, перебуваючи на борту кораблів, катерів, суден забезпечення, літаків (вертольотів) ЗСУ, Державної прикордонної служби та Національної гвардії України, захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь у виконанні бойових (службових) завдань в умовах безпосереднього зіткнення та вогневого контакту з військовими формуваннями інших держав і незаконними збройними формуваннями. Порядок надання та позбавлення статусу зазначених вище учасників бойових дій визначається Кабінетом Міністрів України.

Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку із вдосконаленням процедури проведення фінансової реструктуризації та щодо вдосконалення оподаткування операцій фінансового лізингу" № 425-IX, який парламент ухвалив 20 грудня. 19 вересня цього року Верховна Рада підтримала закон № 112-ІХ, яким продовжила ще на три роки дію процедури фінансової реструктуризації та вдосконалила її механізм. Відповідно, була потреба й у подовженні дії податкових норм, що застосовуються у процедурах фінансової реструктуризації. Підписаний Президентом закон покликаний урегулювати питання, пов’язане з особливостями оподаткування операцій повернення об’єкта фінансового лізингу.

Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо покращення адміністрування акцизного податку)" № 391-IX, проголосований народними депутатами 18 грудня 2019 року. Метою закону є вдосконалення роботи системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (СЕАРПСЕ) й спрощення умов ліцензування для суб’єктів господарювання.

Закон "Про приєднання України до Європейського фонду підтримки спільного виробництва та розповсюдження художніх кінематографічних та аудіовізуальних творів (EURIMAGES)" № 414-IX, ухвалений Верховною Радою 19 грудня 2019 року. Закон розроблено з метою приєднання України до EURIMAGES.

Закон "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" № 361-IX, який парламент ухвалив 6 грудня 2019 року. Документ передбачає впровадження застосування суб’єктами первинного фінансового моніторингу ризик-орієнтованого підходу при проведенні належної перевірки своїх клієнтів, визначає перехід до кейсового звітування про підозрілі операції (діяльність) клієнтів. Крім того, законом створено прозорий інструмент притягнення до відповідальності за порушення.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський поставив підпис під Виборчим кодексом, який раніше підписав голова парламенту Дмитро Разумков.

Новини по темi
Зеленський підписав низку законів

Зеленський підписав низку законів

28 грудня 2019, 15:12  •  20072 перегляди
Справа ексберкутівців: суд відмовив у відводі колегії суддів

Справа ексберкутівців: суд відмовив у відводі колегії суддів

28 грудня 2019, 15:08  •  9013 перегляди
Українські режисери зняли три мультфільми про кібербулінг

Українські режисери зняли три мультфільми про кібербулінг

28 грудня 2019, 14:52  •  19136 перегляди
У новорічну ніч заборонять рух транспорту поблизу Софійської площі

У новорічну ніч заборонять рух транспорту поблизу Софійської площі

28 грудня 2019, 14:51  •  14377 перегляди
Пожежа в Одесі: місто виплатило сім'ям загиблих і постраждалим понад 3,6 млн грн

Пожежа в Одесі: місто виплатило сім'ям загиблих і постраждалим понад 3,6 млн грн

28 грудня 2019, 14:46  •  13534 перегляди
Справа ексберкутівців: суд пішов до нарадчої кімнати

Справа ексберкутівців: суд пішов до нарадчої кімнати

28 грудня 2019, 14:40  •  10125 перегляди
До ВАКС скеровано справу щодо розкрадання газу у Нафтогазу на 1,4 млрд грн

До ВАКС скеровано справу щодо розкрадання газу у Нафтогазу на 1,4 млрд грн

28 грудня 2019, 14:32  •  17370 перегляди
У штабі ООС відзвітували про ситуацію на ділянках розведення військ

У штабі ООС відзвітували про ситуацію на ділянках розведення військ

28 грудня 2019, 14:32  •  13428 перегляди
Звільненого з ДФС чиновника призначили у керівництво податкової

Звільненого з ДФС чиновника призначили у керівництво податкової

28 грудня 2019, 14:27  •  22207 перегляди
ООС: бойовики шість разів порушили режим тиші

ООС: бойовики шість разів порушили режим тиші

28 грудня 2019, 14:22  •  11184 перегляди

Зеленський підписав низку законів

Президент України Володимир Зеленський підписав понад 10 законів, повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу Офісу Президента.

Політика • 28 грудня 2019, 15:12  •  20072 перегляди
Зеленський підписав низку законів

Справа ексберкутівців: суд відмовив у відводі колегії суддів

Київський апеляційний суд не задовольнив заяву захисту потерпілих у відводі колегії суддів у справі колишніх бійців спецпідрозділу “Беркут”, яких підозрюють у вбивстві активістів Майдану наприкінці лютого 2014 року, передає кореспондент УНН.

Кримінал та НП • 28 грудня 2019, 15:08  •  9013 перегляди
Справа ексберкутівців: суд відмовив у відводі колегії суддів

Українські режисери зняли три мультфільми про кібербулінг

Всеукраїнська кампанія проти кібербулінгу Docudays UA презентувала документальні мультфільми, засновані на реальних історіях дітей, які змогли захиститися від онлайн-цькувань. Дані стрічки рекомендують до перегляду в школах та вдома батькам з дітьми. Про це повідомляє УНН з посиланням на правозахисний департамент Docudays UA.

Суспільство • 28 грудня 2019, 14:52  •  19136 перегляди
Українські режисери зняли три мультфільми про кібербулінг

У новорічну ніч заборонять рух транспорту поблизу Софійської площі

На новорічні свята, 31 грудня та 1 січня, заборонять рух транспорту уздовж Володимирського проїзду та вулиці Володимирської. Про це повідомляє УНН з посиланням на Київську міську державну адміністрацію.

Київ • 28 грудня 2019, 14:51  •  14377 перегляди
У новорічну ніч заборонять рух транспорту поблизу Софійської площі

Пожежа в Одесі: місто виплатило сім'ям загиблих і постраждалим понад 3,6 млн грн

Влада Одеси виплатила з міського бюджету понад 3,6 млн грн родинам загиблих та постраждалим унаслідок пожежі в коледжі. Про це УНН повідомляє з посиланням на пресслужбу Одеської міської ради.

Суспільство • 28 грудня 2019, 14:46  •  13534 перегляди
Пожежа в Одесі: місто виплатило сім'ям загиблих і постраждалим понад 3,6 млн грн

Справа ексберкутівців: суд пішов до нарадчої кімнати

Колегія суддів Київського апеляційного суду, яка розглядає апеляційні скарги на запобіжні заходи колишніх бійців спецпідрозділу “Беркут”, яких підозрюють у вбивстві активістів Майдану наприкінці лютого 2014 року, пішов до нарадчої кімнати, передає кореспондент УНН.

Кримінал та НП • 28 грудня 2019, 14:40  •  10125 перегляди
Справа ексберкутівців: суд пішов до нарадчої кімнати

До ВАКС скеровано справу щодо розкрадання газу у Нафтогазу на 1,4 млрд грн

До Вищого антикорупційного суду для розгляду по суті скеровано справу щодо розкрадання газу на 1,4 млрд гривень. Про це УНН повідомляє з посиланням на пресслужбу САП у Facebook.

Кримінал та НП • 28 грудня 2019, 14:32  •  17370 перегляди
До ВАКС скеровано справу щодо розкрадання газу у Нафтогазу на 1,4 млрд грн

У штабі ООС відзвітували про ситуацію на ділянках розведення військ

Ситуація на ділянках розведення військ в районі проведення операції Об'єднаних сил на сході України залишається стабільною, повідомляє УНН із посиланням на пресцентр штабу ООС.

Політика • 28 грудня 2019, 14:32  •  13428 перегляди
У штабі ООС відзвітували про ситуацію на ділянках розведення військ

Звільненого з ДФС чиновника призначили у керівництво податкової

Кабінет міністрів України ухвалив рішення про звільнення Дмитра Венцковського з посади заступника голови Державної фіскальної служби України та призначив його заступником голови Державної податкової служби України. Про це йдеться у розпорядженнях Кабміна від 27 грудня № 1376-р та № 1379-р, передає УНН.

Політика • 28 грудня 2019, 14:27  •  22207 перегляди
Звільненого з ДФС чиновника призначили у керівництво податкової

ООС: бойовики шість разів порушили режим тиші

Впродовж поточної доби бойовики на Донбасі шість разів обстріляли позиції українських військових, повідомляє УНН із посиланням на пресцентр штабу ООС.

Кримінал та НП • 28 грудня 2019, 14:22  •  11184 перегляди
ООС: бойовики шість разів порушили режим тиші