ukenru
cherez-okupatsiyu-sokhranivki-ye-riziki-dlya-ukrayinskikh-spozhivachiv-ekspert-poyasniv-scho-vidbuvayetsya-z-tranzitom

Через окупацію "Сохранівки" є ризики для українських споживачів: експерт пояснив, що відбувається з транзитом

 • 270755 переглядiв

КИЇВ. 11 травня. УНН. У зв'язку з припиненням транзиту газу через точку з'єднання "Сохранівка", залишається лише один ризик – стабільне газопостачання регіонів Донецької та Луганської області, тимчасово окупованих росією після 24 лютого. Про це УНН сказав експерт Центру Разумкова, ексдиректор інтегрованих комунікацій НАК "Нафтогаз України" Максим Білявський.

Цитата

"Стосовно ситуації по зміні режимів і локацій транспортування російського газу до європейських споживачів. Насправді, реакція Оператора газотранспортної системи України була дуже своєчасною і дозволила не допустити зловживань російською федерацією стосовно українського газу", - вважає фахівець.

Деталі

Він пояснює: після тимчасової окупації основних газотранспортних вузлів у Новопскові (компресорна станція "Новопсков") і газовимірювальної станції "Сохранівка", що на Луганщині, контроль за роботою цих об'єктів був втрачений.

"Що це означає? Це означає, що російські террористичні війська на свій страх і ризик експлуатували ці об'єкти і на власний розсуд використовували ті чи інші лінії і крани. На практиці це могло б означати, що поставка російського газу до європейських споживачів через об'єкт, непідконтрольний тимчасово Оператору газотранспортної системи України, міг би бути лише на папері. Відтак, різницю між паперовим показником різниці європейського газу і заявкою мала б покривати Україна. Це становило б приблизно 10 млн куб м природного газу на добу, що власне зупиняло би темпи накопичення блакитного палива для успішного проходження опалювального сезону Україною в цьому році", - пояснює співрозмовник УНН.

Він додає: росія окрім грабунку мала на меті ще і другу ціль – "знівелювати транзитну роль України і перенаправити потоки природного газу по напрямку Північний Потік – 1".

На думку Білявського, наразі Україні потрібно разом з європейськими партнерами "активізувати енергодипломатію" і нагадати російському постачальнику, що на цивілізованих ринках всі працюють і орієнтуються на споживача.

"Тому, споживач, тобто європейська спільнота – наші європейські партнери, мають заявити або що вони продовжують отримувати через деокуповану "Сохранівку" і Новопсковський вузол, або ж потоки газу, які були номіновані на проходження через ГВС "Сохранівка", переходять на газовимірну станцію "Суджа", - каже він.

Так, мова йде про додаткових 10-12 млн куб м природного газу до проходження через "Суджу". Зі слів Білявського, технічної потужності газовимірна станція має більш ніж достатньо – близько 200 млн куб м.

"Станом на 10 травня, вибирається приблизно 72-73 млн куб м. тому, ми запросто можемо прийняти додаткову заявку із урахуванням газу, перенаправленого із "Сохранівки", і газу який потрібно перенаправити з Північного Потоку -1 до газовимірної станції "Суджа", - каже експерт.

Також фахівець відзначив некоректність інформації стосовно того, що росія таким чином хотіла б розірвати стосунки з європейськими споживачами, покупцями їх газу.

"Це не так, тому що у противному разі росіянам доведеться або ж збільшувати внутрішнє споживання газу, а це неможливо зробити, або ж глушити, цементувати газовидобувні свердловини, що також буде позначатись на макроекономічних показниках рф", - пояснює він.

На думку Білявського, Україна своєчасно відреагувала на цю ситуацію, захистила інтереси і повела себе правильно. Наразі очікується реакція європейських партнерів.

Цитата

"Стосовно ризиків: насправді залишається ризик лише один – це стабільне газопостачання тимчасово окупованих регіонів Донецької та Луганської області, які, на жаль, були зайняті російськими військами після 24 лютого. Це насправді ризик для газопостачання для наших українських споживачів. Для всіх інших споживачів інших регіонів України жодних ризиків – немає", - додав співрозмовник.

Контекст

Україна попередила про намір припинити транзит газу маршрутом через "Сохранівку" через військові дії.

В ОГТСУ заявили, що "через втручання окупаційних сил у технологічні процеси" експлуатувати компресорну станцію в Новопскові в Луганській області вже неможливо, тому, починаючи з 11 травня, газовий потік за маршрутом "Сохранівки" припиняється і перенаправляється через станцію в Суджі.

Водночас російський концерн "Газпром" заявляє, що подібне перемикання "технологічно неможливе". У "Нафтогазі" це спростовують.

Згідно з даними ОГТСУ, через "Сохранівку" до Європи надходить транзитом майже третина всього обсягу газу, що постачається з рф.

Тим часом обсяги російського газу, що постачається транзитом до Європи через територію України через ключовий пункт "Сохранівка", скоротилися до нуля, що, за повідомленнями, випливає з даних українського оператора ОГТСУ на середу, 11 травня.

"Газпром" заявив про скорочення обсягів подачі газу для прокачування українською газотранспортною системою. У середу, 11 травня, речник "Газпрому" Сергій Купріянов підтвердив, що цього дня "Газпром" здійснює подачу російського газу для транзиту через територію України до Європи у меншому обсязі - а саме 72 мільйони кубометрів, повідомляє DW.

Аналогічні дані навів і ОГТСУ, прийнявши від "Газпрому" на середу заявку транспортувати своєю територією 72 мільйони кубометрів газу тільки через газовимірювальну станцію "Суджа". Ще на вівторок заявка "Газпрому" на транзит через українську ГТС становила 95,8 мільйона кубометрів, зазначає Reuters. Тоді російський газ прокачувався також і через газовимірювальну станцію "Сохранівка".

За повідомленнями, часткова зупинка транзиту російського газу через українську ГТС призвела до різкого стрибка цін на газ у Європі. Так, базові європейські ціни на газ піднялися на 6,8% на відкритті ринку, тоді як у Великій Британії - на 9%.

Українські Національні Новини

Економіка