ukenru
pereymenuvannya-zaporizhzhya-v-ofisi-movnogo-ombudsmena-vvazhayut-scho-perelik-maye-buti-skasovaniy-zvernulis-do-mon

Перейменування Запоріжжя: в Офісі мовного омбудсмена вважають, що перелік перейменувань має бути скасований, та звернулись до МОН

 • 4911613 переглядiв

КИЇВ. 28 червня. УНН. В Офісі Уповноваженого із захисту державної мови вважають, що перелік, яким Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендувала змінити низку назв наслених пунктів, зокрема і назву міста Запоріжжя, має бути скасований та ухвалений новий. Також Офісі Уповноваженого звернувся листом до Міністерства освіти і науки України. Про це повідомив журналісту УНН Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Цитата

«Ми проаналізували цей перелік, і дійшли висновку, що Національна комісія вийшла за межі визначених законом повноважень, окрім всього іншого не надала передбаченим законом швидких рекомендацій щодо їх перейменування у більшості випадків», - сказав Кремінь.

Він зазначив, що в Офісі Уповноваженого із захисту державної мови вважають, що цей перелік має бути скасований та ухвалено нове рішення.

«Таким чином ми вважаємо, що цей перелік має бути скасований. Офіційним листом ми звернулися вчора до Міністерства освіти і науки України. Ми вимагаємо від Національної комісія негайно ухвалити нове рішення, яке повністю буде відповідати пункту 11, ст. 8 Закону про засудження та заборону пропаганди російсько-імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії, яке відповідатиме тим завданням, які покладено на цю комісію. Окрім всього іншого там повинні бути обов’язкові до перейменування назви населених пунктів, які не відповідають стандарту і повинні бути чіткі рекомендації щодо їх перейменування», - розповів Кремінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Недолуге рішення, яке не має нічого спільного із законом": В'ятрович обурився пропозицією перейменувати Запоріжжя

Він висловив сподівання, що це непорозуміння, яке в плинуло на суспільні настрої в Україні й поставило під сумнів дух окремих законів буде виправлено.

Доповнення

Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендує змінити понад 1400 назв сіл, селищ та міст України через невідповідність орфографічним, граматичним та словотвірним нормам української мови.

Зокрема Нацкомісія рекомендує розглянути перейменування Запоріжжя.

Українські Національні Новини

Політика