Конфлікт інтересів у футболі: чи піде Павелко з посади президента ФФУ

Конфлікт інтересів у футболі: чи піде Павелко з посади президента ФФУ

Київ  •  УНН

30 травня 2018, 11:01  •  16355 перегляди

КИЇВ. 30 травня. УНН. Про можливий конфлікт інтересів в українському футболі напередодні проведення фінального матчу Ліги чемпіонів УЄФА у Києві одночасно заговорили кілька українських медіа. Питання це виникло щодо президента Федерації футболу України Андрія Павелка на грунті журналістських розслідувань про скандальні закупівлі покриття для футбольних полів. ЗМІ підкреслюють, що рішення про виділення бюджетних коштів на ці потреби брав бюджетний комітет ВР під керівництвом Павелка. При цьому, підряди, згідно з тендерними процедурами без аукціону, отримали в основному комерційні структури Федерації футболу України, яка, знову таки, на сьогодні перебуває під керівництвом Андрія Павелка. Чи є в цьому ознаки можливого конфлікту інтересів політика, і як його вирішити, УНН спробував з'ясувати у експертів.

Говорить Закон

Почнемо з того, що конфлікт інтересів - це ситуація, за якої особиста зацікавленість людини може вплинути на процес прийняття важливих рішень, і, таким чином, принести йому вигоду, а інтересам інших осіб - збиток.

У законі України "Про протидію корупції" конфлікту інтересів політиків і чиновників відведені окремі положення. Більш того, з метою виконання вимог цих положень, у НАЗК підготували і опублікували методичку з детальними рекомендаціями.

Так, у НАЗК підкреслюють, що про можливий конфлікт інтересів українські чиновники і політики повинні повідомляти особисто. Також це можуть зробити колеги службової особи, яким стало відомо про наявність конфлікту інтересів. Заявити слід відразу, буквально у перші 24 години після того, як реальний або потенційний конфлікт інтересів уже виник.

У НАЗК відзначають, що уніфікованої форми заяви про можливий конфлікт законом не передбачено, проте, рекомендовано робити це в письмовому вигляді. На основі такої заяви антикорупційний орган уповноважений почати перевірку.

Лише за підсумками такої перевірки НАЗК встановлює наявність або відсутність конфлікту. А головний "доказ" конфлікту інтересів - в особистому майновому або немайновому інтересі у чиновника. При цьому, особистий інтерес, як пояснюють в НАЗК, може виникати, виходячи зі службових повноважень.

Синхронність дій ВРУ і ФФУ

На прикладі Андрія Павелка розуміємо, що службових повноважень у нього безліч, але в справі про "футбольні поля" - всі вони перетнулися в одній точці. І якщо порівняти хронологію підготовки і прийняття рішення, і виділення бюджетного фінансування на поля з етапами розвитку комерційної дочірньої структури ФФУ - ТОВ "ФФУ Продакшин", то можна констатувати напрочуд відточену синхронність і злагодженість.

Згідно з даними журналістського розслідування "Бізнес.медіа", ТОВ "ФФУ Продакшин" після свого створення (червень 2016 року) близько року не здійснювало жодної діяльності. У лютому 2017 року ця компанія заснувала ще одну комерційну структуру - ТОВ "Спорт Технології", уповноважену на монтаж штучних футбольних полів. Лише через чотири місяці після цього на сайті Верховної Ради України з'явився законопроект про виділення 250 млн грн для будівництва і реконструкції футбольних полів по всій країні. Ініціатором документа Андрій Павелко виступив особисто. Далі, він же, на посаді голови бюджетного комітету, рекомендував законопроект до прийняття. Сума бюджетного фінансування, яке виділялося, до цього моменту збільшилася на 20 млн грн і вже становила 270 млн грн.

Примітним є і той факт, що реєстрація законопроекту в Раді збіглася за часом з покупкою виробничої лінії для ТОВ "ФФУ Продакшин". А в період проходження майбутнім законом всіх етапів обговорення і голосування, комерційне підприємство ФФУ активно розвивалося: набирало співробітників і закуповувало сировину для виробництва штучної трави.

Чи знали тоді у "ФФУ Продакшин", що дуже вчасно стартували з розвитком? Чи вважали, що отримають держпідряди на суму у понад 260 млн грн? Або ж це чиста удача?

Якщо все-таки вдача, то вона виявилася, як ніколи, прихильною до ФФУ. Адже після виділення з бюджету 270 млн грн, всього за чотири дні - з 26 по 29 грудня 2017 року, - було проведено понад 200 тендерних процедур. Всього ж, протягом останнього місяця року, їх відбулося 300. На той час у "ФФУ Продакшин" були максимально готові до виконання держзамовлень. І саме цій компанії перепало 66 підрядів на суму у 95 млн грн лише з центрального бюджету.

Сам Павелко у цей час займав активну публічну позицію піару заводу ФФУ з виробництва "футбольної трави", всіляко пояснюючи, яку "велику справу" вдалося реалізувати Федерації під його керівництвом.

Конфлікт

За словами політичного аналітика Олександра Кочеткова, у всій цій історії ознаки конфлікту інтересів у Андрія Павелка наявні.

"Безумовно, тут є ознаки конфлікту інтересів. Якщо цей чиновник впливає на виділення коштів і на їх подальший розподіл і де-факто освоєння (як президент ФФУ - ред.), тобто тут безумовний конфлікт інтересів.

Саме для цього існує НАЗК. Є закон, який дуже чітко прописує ці речі. Цей чиновник, депутат (Павелко - ред.) повинен особисто заявити, згідно з чинним законодавством, про можливість конфлікту інтересів, надати всю інформацію або в комітет з етики або написати заяву на голову ВР - далі це передається в НАЗК, там розслідують і роблять висновок.

Але якщо він цього сам не зробив - тоді НАЗК має самостійно це зробити і далі може мати до нього певні претензії як до державного посадовця аж до позбавлення (Павелка - ред.) однієї з посад", - сказав він.

Схожої думки дотримується і футбольний журналіст Артем Франков. За його словами, Павелко таки зобов'язаний заявити в НАЗК, щоб його перевірили на можливий конфлікт інтересів.

При цьому Франков зазначає, що незважаючи на низку журналістських розслідувань і гучних звинувачень на адресу ФФУ, Федерація на тему можливої причетності до корупційних схем з бюджетними грошима вперто мовчить.

"Але ФФУ щодо питання виділення бюджетних коштів і використання цих грошей з усіма можливими порушеннями - вони на звинувачення не відповідають. Вони обрали дуже простий спосіб - кидатися політичними заявами і гаслами. Мовляв, це все інформаційна війна і нападки на патріотів. Вони не відповідають з приводу жодної конкретики - ні щодо ціни цих штучних полів, ні чому ця ціна виставлена, ні чому всі ці гроші підуть лише "ФФУ Продакшин"... Тому, розслідувати це питання - ще й зобов'язання МВС і Нацполіції", - вважає він.

Франков уточнив, що на час проведення перевірки щодо Павелка на предмет можливого конфлікту інтересів він повинен бути відсторонений від посади президента ФФУ.

"Я вважаю, що ситуація, коли людина очолює в парламенті бюджетний комітет і одночасно очолює національну футбольну асоціацію - вона неможлива. Тобто, коли він може не лише розподіляти гроші собі, але ще і підкуповувати фактично ось цими бюджетними спрямуваннями структури, які йому потрібні", - зазначив журналіст.

Екс-нардеп Андрій Павловський, своєю чергою, зазначив, що у західних країнах при натяку на можливий конфлікт інтересів політики і чиновники, по-перше, заявляють самі про бажання бути перевіреними. А по-друге, для об'єктивності слідства вони, як правило, йдуть у відставку.

"За кордоном навіть за підозрою в наявності конфлікту інтересів йдуть у відставку, хоча б на час розслідування. У нас же навіть спіймані на корупції політики сидять на своїх посадах. Тому тут Україна не по європейському рівню культури живе", - сказав він.

Політик зазначив, що відсутність перевірки Павелка можна певною мірою пояснити його близькими стосунками з Президентом України Петром Порошенком.

"Саме на час президентських виборів 2014 року Павелко відповідав за результат Порошенка по Дніпропетровській області. Тому навряд чи (перевірка буде розпочата - ред). Але хотілося б, звичайно, справедливості", - резюмував Павловський.

Відзначимо, що НАЗК на сьогодні перевіряє декларації Павелка про доходи за останні три роки. І, можливо, у рамках цієї перевірки питання конфлікту інтересів у діяльності цього політика таки буде вивчена.

Нагадаємо також, як повідомляв УНН, проти Павелка подали заяви у правоохоронні органи.

Громадські активісти вимагають розслідування справи про "футбольні поля" від прокуратори, НАБУ і СБУ. У своїй заяві ГО "Ініціативи майбутнього" стверджують, що маржа на закупівлі "трави" у комерційних дочірніх компаній ФФУ становила від 30 до 50%, і це спричинило заволодіння бюджетними коштами в особливо великих розмірах на суму в 160 млн грн.

Новини по темi
Конфлікт інтересів у футболі: чи піде Павелко з посади президента ФФУ

Конфлікт інтересів у футболі: чи піде Павелко з посади президента ФФУ

30 травня 2018, 11:01  •  16355 перегляди
"Нафтогаз" підтвердив звернення до судів Швейцарії про стягнення коштів з "Газпрому"

"Нафтогаз" підтвердив звернення до судів Швейцарії про стягнення коштів з "Газпрому"

30 травня 2018, 10:57  •  9792 перегляди
Через травневі грози у Парижі затопило метро

Через травневі грози у Парижі затопило метро

30 травня 2018, 10:47  •  13141 перегляди
Князєв: професійна діяльність Бабченка є основним мотивом слідства

Князєв: професійна діяльність Бабченка є основним мотивом слідства

30 травня 2018, 10:47  •  12874 перегляди
НАБУ повідомило дніпровському судді про підозру у хабарі в 30 тис. доларів

НАБУ повідомило дніпровському судді про підозру у хабарі в 30 тис. доларів

30 травня 2018, 10:47  •  8838 перегляди
Кабмін схвалив Національну транспортну стратегію до 2030 року

Кабмін схвалив Національну транспортну стратегію до 2030 року

30 травня 2018, 10:39  •  12930 перегляди
Боріс Джонсон: приголомшений через вбивство чергового російського журналіста

Боріс Джонсон: приголомшений через вбивство чергового російського журналіста

30 травня 2018, 10:34  •  9910 перегляди
У ЄС закликали до швидкого і прозорого розслідування вбивства Бабченка

У ЄС закликали до швидкого і прозорого розслідування вбивства Бабченка

30 травня 2018, 10:29  •  7767 перегляди
У "Нафтогазі" відреагували на апеляцію "Газпрому" щодо рішення Стокгольмського арбітражу

У "Нафтогазі" відреагували на апеляцію "Газпрому" щодо рішення Стокгольмського арбітражу

30 травня 2018, 10:25  •  9077 перегляди
Єврокомісія підтримала боротьбу з пластиком

Єврокомісія підтримала боротьбу з пластиком

30 травня 2018, 10:18  •  9859 перегляди

Конфлікт інтересів у футболі: чи піде Павелко з посади президента ФФУ

Про можливий конфлікт інтересів в українському футболі напередодні проведення фінального матчу Ліги чемпіонів УЄФА у Києві одночасно заговорили кілька українських медіа. Питання це виникло щодо президента Федерації футболу України Андрія Павелка на грунті журналістських розслідувань про скандальні закупівлі покриття для футбольних полів. ЗМІ підкреслюють, що рішення про виділення бюджетних коштів на ці потреби брав бюджетний комітет ВР під керівництвом Павелка. При цьому, підряди, згідно з тендерними процедурами без аукціону, отримали в основному комерційні структури Федерації футболу України, яка, знову таки, на сьогодні перебуває під керівництвом Андрія Павелка. Чи є в цьому ознаки можливого конфлікту інтересів політика, і як його вирішити, УНН спробував з'ясувати у експертів.

Політика • 30 травня 2018, 11:01  •  16355 перегляди
Конфлікт інтересів у футболі: чи піде Павелко з посади президента ФФУ

"Нафтогаз" підтвердив звернення до судів Швейцарії про стягнення коштів з "Газпрому"

У НАК "Нафтогаз України" підтвердили, що звернулись до швейцарських судів з вимогою примусового стягнення коштів з "Газпрому" за рішеннями Стокгольмського арбітражу. Про це повідомляє прес-служба компанії, передає УНН.

Економіка • 30 травня 2018, 10:57  •  9792 перегляди
"Нафтогаз" підтвердив звернення до судів Швейцарії про стягнення коштів з "Газпрому"

Через травневі грози у Парижі затопило метро

До французького Парижа учора увечері прийшла негода. Сильний дощ не припинявся майже усю ніч з 29 на 30 травня. Через травневу грозу у місті затопило метро, а владі довелося евакуювати 450 осіб у передмісті столиці. Про це повідомляє УНН з посиланням на Local.

Новини Світу • 30 травня 2018, 10:47  •  13141 перегляди
Через травневі грози у Парижі затопило метро

Князєв: професійна діяльність Бабченка є основним мотивом слідства

У Національній поліції України розглядають у якості основної версії вбивства журналіста Аркадія Бабченка його професійну діяльність. Про це заявив голова Національної поліції України Сергій Князєв, передає УНН.

Кримінал та НП • 30 травня 2018, 10:47  •  12874 перегляди
Князєв: професійна діяльність Бабченка є основним мотивом слідства

НАБУ повідомило дніпровському судді про підозру у хабарі в 30 тис. доларів

Національне антикорупційне бюро України повідомило про підозру у вимаганні 30 тисяч і отриманні хабара 15 тисяч доларів США суддею одного з районних судів м. Дніпро. Про це повідомили у прес-службі відомства, передає УНН.

Політика • 30 травня 2018, 10:47  •  8838 перегляди
НАБУ повідомило дніпровському судді про підозру у хабарі в 30 тис. доларів

Кабмін схвалив Національну транспортну стратегію до 2030 року

Кабінет міністрів України сьогодні схвалив Національну транспортну стратегію до 2030 року “Drive Ukraine 2030”, передає УНН з посиланням на повідомлення прес-служби Міністерства інфраструктури України.

Економіка • 30 травня 2018, 10:39  •  12930 перегляди
Кабмін схвалив Національну транспортну стратегію до 2030 року

Боріс Джонсон: приголомшений через вбивство чергового російського журналіста

У МЗС Великої Британії закликали притягнути до відповідальності винних у вбивстві російського журналіста Аркадія Бабченка. Про це на своїй сторінці в Twitter написав міністр закордонних справ Сполученого Королівства Боріс Джонсон, передає УНН.

Політика • 30 травня 2018, 10:34  •  9910 перегляди
Боріс Джонсон: приголомшений через вбивство чергового російського журналіста

У ЄС закликали до швидкого і прозорого розслідування вбивства Бабченка

Європейський союз закликав до швидкого і прозорого розслідування вбивства російського журналіста Аркадія Бабченка. Про це йдеться у заяві на сайті ЄС, передає УНН.

Політика • 30 травня 2018, 10:29  •  7767 перегляди
У ЄС закликали до швидкого і прозорого розслідування вбивства Бабченка

У "Нафтогазі" відреагували на апеляцію "Газпрому" щодо рішення Стокгольмського арбітражу

ПАТ "Газпром" спробує оскаржити рішення Стокгольмського арбітражу у суперечці з НАК "Нафтогаз України" і планує надати як доказ лінгвістичну експертизу. Про це заявив сьогодні під час зустрічі з Президентом України Петром Порошенком голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, передає УНН з посиланням на прес-службу Адміністрації Президента.

Політика • 30 травня 2018, 10:25  •  9077 перегляди
У "Нафтогазі" відреагували на апеляцію "Газпрому" щодо рішення Стокгольмського арбітражу

Єврокомісія підтримала боротьбу з пластиком

Європейська федерація бутильованих вод (EFBW) має намір до 2025 року збільшити частку переробки пластикових пляшок до 90%, передає УНН з посиланням на verdict.co.uk.

Новини Світу • 30 травня 2018, 10:18  •  9859 перегляди
Єврокомісія підтримала боротьбу з пластиком