Цифровізація епідемії: навіщо Україна планує ввести QR-коди вакцинації?

Цифровізація епідемії: навіщо Україна планує ввести QR-коди вакцинації?

Київ  •  УНН

5 серпня 2021, 11:23  •  173480 перегляди

У Міністерстві охорони здоров'я повідомили, що Україна планує ввести QR-коди про вакцинацію від коронавірусу по аналогії з іншими країнами. При цьому уряд не планує скасовувати масковий режим навіть для вакцинованих, а також допускає, що внутрішній сертифікат про вакцинацію стане "перепусткою" у публічні заклади в Україні. УНН розбирався, як міністерство буде впроваджувати QR-коди і чи збільшить ця ініціатива темпи вакцинації в країні.

Україна піде європейським шляхом

"Ми розуміємо і бачимо на прикладі інших країн, що вакциновані отримують додаткові переваги або спрощений доступ до певних послуг, сервісів або, наприклад, відвідування публічних заходів. Основна ідея, яка використовувалася в інших державах, і яку, швидше за все, буде використовувати Україна - це максимальне використання внутрішнього цифрового сертифікату. Він повинен стати умовною перепусткою", - заявив головний санітарний лікар України Ігор Кузин.

Хоч і багатьох українців збентежила ініціатива введення QR-кодів, за фактом вони стануть всього лише доповненням до ковід-сертифікатів, які зараз в Україні на етапі тестування. Це цифровий документ, в якому є вся інформація про вакцинацію і з яким в перспективі стануть можливими подорожі в інші країни. Щоб отримати сертифікат потрібно пройти повний курс щеплень від коронавірусу і завантажити додаток "Дія". У додатку буде QR-код, сканування якого дасть інформацію, про те, що людина вакцинована або перехворіла, або має негативний ПЛР або антиген-тест.

Як саме будуть обмежувати людей, поки точно невідомо. Основна ідея, яка використовувалася в інших державах, і яку, швидше за все, буде використовувати Україна - це максимальне використання внутрішнього цифрового сертифікату. Він повинен стати умовною безперешкодною перепускою в усі публічні місця.

Однак експерти прогнозують, що все буде не так строго, як наприклад було в Москві. Одним з непопулярних серед городян заходів стало введення QR-кодів. Тільки вакциновані жителі і гості столиці могли відвідувати ресторани, без запису приходити в МФЦ (Ред: Багатофункціональний центр надання державних і муніципальних послуг). Це викликало хвилю невдоволення, але влада запевняла, що це було правильне і ефективне рішення.

"По-перше, на порядок більше стали вакцинуватися, а по-друге, менше контактувати. За три тижні використання системи QR-кодів захворюваність коронавірусом впала в місті в два рази", - розповідав про результати ініціативи мер міста Сергій Собянін.

Україна ж, швидше за все, піде за сценарієм Євросоюзу, де місяць тому, після кількох місяців тестування, запустили системи цифрових сертифікатів COVID-19, представлених у вигляді QR-кодів. Такий сертифікат підтверджує, що людина щепилася, перехворіла або отримала негативний ПЛР-тест. Він видається безкоштовно місцевим органом виконавчої влади і визнається всіма 27 країнами-членами ЄС, а також Швейцарією, Ісландією, Норвегією і Ліхтенштейном.

Документ звільняє від обов'язкового додаткового тесту на COVID-19 або карантину під час поїздок в ЄС. У ньому записані повне ім'я та дата народження людини, а також відповідна інформація з його медичної карти (назва вакцини, її виробник, кількість отриманих доз і дата вакцинації).

Система визнає тільки схвалені європейськими регулятором (Європейським агентством з лікарських засобів, EMA) вакцини, в тому числі вакцини AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna і Johnson & Johnson.

Сертифікат, який включає QR-код і цифровий підпис, можна буде зберігати в цифровому вигляді в спеціальному додатку. Також передбачена можливість роздрукувати документ на папері. Деякі країни ЄС вже видають і визнають цей цифровий сертифікат COVID-19 - Німеччина, наприклад, заявила в середині червня, що вже видала 5 мільйонів сертифікатів.

Кожна країна ЄС самостійно створює свій центр сертифікації, уповноважені займатися випуском і розподілом ключів для підпису цифрових сертифікатів. Вони ж публікують публічні ключі, за допомогою яких через спеціальне ПЗ здійснюється перевірка справжності підпису. Спеціальний додаток перевіряє підпис за допомогою публічного ключа (унікального для кожної країни) і показує вміст сертифікату. Додаток для перевірки не вимагає підключення до інтернету постійно, тільки іноді доведеться перевіряти статус і при необхідності оновлювати ключі.

За такою ж логікою, швидше за все, будуть працювати цифрові сертифікати і в Україні. За словами санітарного лікаря, Україні потрібно переймати кращі практики, щоб ідея не спрацювала навпаки - тобто, щоб не утворилося опір до вакцинації або недовіра до держави, яка впроваджує такі жорсткі заходи.

Ізраїльський лікар Борис Бриль не вважає, що подібні нововведення серйозно вплинуть на темпи вакцинації в Україні. "Я не вважаю, що це істотно вплине на темпи вакцинації. Хто хоче і так робить щеплення. В Ізраїлі люди не хотіли хворіти, тому робили щеплення, а не тому що їм потрібен був QR-код", - розповідає він.

Андрій Новак, голова Комітету економістів України говорить, що подібна ініціатива не обернеться збитками сфери обслуговування, а напередодні нової хвилі захворювання восени, навпаки допоможе бізнесу більш м'яко її пройти.

"Я не думаю, що це вдарить по деяких галузях економіки. Для сфери обслуговування це навпаки мінімізує ризики. Ми пам'ятаємо жорсткі обмеження, коли все було повністю закрито. Ця ініціатива дозволить зробити так, щоб карантинні обмеження були набагато м'якші. Навіть якщо восени знову введуть локдаун, його режим буде менш жорстким, ніж попередні. В ініціативі ж не йдеться про заборону, у кого не буде QR-коду, швидше за все, повинні будуть пройти тест і спокійно відвідувати всі публічні місця", - говорить Новак.

Головний санітарний лікар визнав, що в такому рішенні треба ще буде "зберегти баланс між правами людини", тим більше, що певна частина українців не може отримати вакцину через медичні протипоказання, хоча доктор Бриль розповів УНН, що відсоток таких людей мінімальний.

"За станом здоров'я якраз всім можна вакцинуватися 99,9% випадків. Не можна тільки тим, у кого алергія на компонент вакцини, тоді потрібно замінити іншою вакциною, або якщо є гостре захворювання прямо зараз, то почекати поки людина одужає. Що стосується прав людини, це смішно. Я не розумію, чому через це влаштовують якусь істерику. Всі документи вже і так в електронному вигляді. Раніше були вакцинні книжки, тепер QR-коди, все проходить цифровізацію, що спрощує життя. Всі необхідні документи є в смартфоні, хіба це проблема? При цьому вся ця інформація конфіденційна", - говорить Бриль.

Тетяна Печончик, керівниця центру прав людини "Zmina" в розмові з УНН каже, що в українців зараз є всі умови і доступ для вакцинації, тому дана ініціатива уряду не порушення прав людини, як і не порушення прав людини змушувати носити маску.

"Права людини це завжди про баланс. Тут йде мова про право на охорону здоров'я, право на життя і люди, які не щеплені, свідомо відмовляються від щеплень, можуть нести потенційну загрозу іншим людям. Є люди, які просто за медичними показаннями не можуть щепитися, це інше. Але якщо не досягти критичного відсотка людей, це мінімум 70% вакцинованого суспільства, то це означає, що для частини населення залишається смертельна небезпека, таким чином їх право на життя підривається. Саме тому я не вважаю введення QR-коду порушення прав людини", - каже Печончик.

Незважаючи на те, що наявність QR-коду буде справою добровільною, невакцинованим українцям варто приготуватися до обмежень. Глава парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький заявив, що в майбутньому влада буде змушена вводити обмеження для невакцинованих громадян.

"Ми в Україні не говоримо про обов'язкову вакцинацію, ніхто не має права змушувати людину робити цю процедуру. Але цілком справедливо вимагати, щоб роботу, яка передбачає контакт з великою кількістю людей, виконували вакциновані співробітники", - пояснив він.

Новини по темi
Цифровізація епідемії: навіщо Україна планує ввести QR-коди вакцинації?

Цифровізація епідемії: навіщо Україна планує ввести QR-коди вакцинації?

5 серпня 2021, 11:23  •  173480 перегляди
Пожежі в Греції: посольство повідомило, чи постраждали українці

Пожежі в Греції: посольство повідомило, чи постраждали українці

5 серпня 2021, 11:07  •  26873 перегляди
Президент аграрної конфедерації прогнозує новий виток розвитку галузі через налагодження співпраці з США

Президент аграрної конфедерації прогнозує новий виток розвитку галузі через налагодження співпраці з США

5 серпня 2021, 11:00  •  20731 перегляди
Олімпіада-2020: українка Анжеліка Терлюга боротиметься за золоту медаль у фіналі змагань з карате

Олімпіада-2020: українка Анжеліка Терлюга боротиметься за золоту медаль у фіналі змагань з карате

5 серпня 2021, 10:51  •  51341 перегляди
У поліції Києва прокоментували "відставку" Крищенка: кажуть, що керівництво не змінилося

У поліції Києва прокоментували "відставку" Крищенка: кажуть, що керівництво не змінилося

5 серпня 2021, 10:51  •  26332 перегляди
Імітував розстріли: військовому ЗС РФ повідомили підозру за катування українських бійців на Донбасі

Імітував розстріли: військовому ЗС РФ повідомили підозру за катування українських бійців на Донбасі

5 серпня 2021, 10:26  •  16764 перегляди
Захоплення Кабміну: прокуратура наполягатиме на арешті ексбійця "Айдару"

Захоплення Кабміну: прокуратура наполягатиме на арешті ексбійця "Айдару"

5 серпня 2021, 10:21  •  18288 перегляди
Комплекс меншовартості української влади дозволяє іноземним компаніям утискати вітчизняний бізнес - експерт

Комплекс меншовартості української влади дозволяє іноземним компаніям утискати вітчизняний бізнес - експерт

5 серпня 2021, 10:17  •  31091 перегляди
За крок до олімпійської медалі: українка Старікова посіла четверте місце у змаганнях із велотреку

За крок до олімпійської медалі: українка Старікова посіла четверте місце у змаганнях із велотреку

5 серпня 2021, 10:02  •  24169 перегляди
Червоне м'ясо збільшує ризик раку грудей - учені

Червоне м'ясо збільшує ризик раку грудей - учені

5 серпня 2021, 09:58  •  12831 перегляди

Цифровізація епідемії: навіщо Україна планує ввести QR-коди вакцинації?

.

Суспільство • 5 серпня 2021, 11:23  •  173480 перегляди
Цифровізація епідемії: навіщо Україна планує ввести QR-коди вакцинації?

Пожежі в Греції: посольство повідомило, чи постраждали українці

Українські громадяни станом на сьогодні не звертались до дипломатичних установ країни в Греції у зв’язку з масштабними лісовими пожежами. Про це УНН повідомили у консульському підрозділі Посольства України в Греції.

Суспільство • 5 серпня 2021, 11:07  •  26873 перегляди
Пожежі в Греції: посольство повідомило, чи постраждали українці

Президент аграрної конфедерації прогнозує новий виток розвитку галузі через налагодження співпраці з США

Днями під час низки зустрічей у Вашингтоні посла Фонду ООН з Глобального Сталого Розвитку, заступника голови партії “Батьківщина”, народного депутата Вадима Івченка з американськими політиками та великим бізнесом вдалося досягти важливих домовленостей, що здатні якісно перезапустити співробітництво між фермерами США та України. Зі свого боку президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко прогнозує новий стрибок у сільському господарстві через налагодження співпраці з США. Про це повідомляє УНН.

Політика • 5 серпня 2021, 11:00  •  20731 перегляди
Президент аграрної конфедерації прогнозує новий виток розвитку галузі через налагодження співпраці з США

Олімпіада-2020: українка Анжеліка Терлюга боротиметься за золоту медаль у фіналі змагань з карате

Представниця України в карате Анжеліка Терлюга пройшла у фінал та битиметься за золото Олімпійських Ігор з карате.

Спорт • 5 серпня 2021, 10:51  •  51341 перегляди
Олімпіада-2020: українка Анжеліка Терлюга боротиметься за золоту медаль у фіналі змагань з карате

У поліції Києва прокоментували "відставку" Крищенка: кажуть, що керівництво не змінилося

Начальник Головного управління Національної поліції в місті Києві Андрій Крищенко працює у штатному режимі. Про це журналісту УНН повідомила заступниця начальника відділу комунікацій ГУ Нацполіції в Києві Юлія Гірдвіліс.

Політика • 5 серпня 2021, 10:51  •  26332 перегляди
У поліції Києва прокоментували "відставку" Крищенка: кажуть, що керівництво не змінилося

Імітував розстріли: військовому ЗС РФ повідомили підозру за катування українських бійців на Донбасі

Кадровому військовому ЗС РФ повідомлено про підозру за тортури над українськими військовослужбовцями на Донбасі. Про це УНН повідомили у Офісі Генерального прокурора.

Кримінал та НП • 5 серпня 2021, 10:26  •  16764 перегляди
Імітував розстріли: військовому ЗС РФ повідомили підозру за катування українських бійців на Донбасі

Захоплення Кабміну: прокуратура наполягатиме на арешті ексбійця "Айдару"

Прокуратура наполягатиме на застосуванні до колишнього бійця “Айдару” Володимира Прохнича, якого підозрюють у захопленні приміщення Кабінету міністрів України та погрозі підірвати гранату РГД, запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Про це журналісту УНН повідомила речниця Київської міської прокуратури Надія Максимець.

Кримінал та НП • 5 серпня 2021, 10:21  •  18288 перегляди
Захоплення Кабміну: прокуратура наполягатиме на арешті ексбійця "Айдару"

Комплекс меншовартості української влади дозволяє іноземним компаніям утискати вітчизняний бізнес - експерт

Два колишні дилери та сервісні центри — українські компанії “Проскан” та “Журавлина” — звинуватили міжнародного гіганта Scania у токсичній бізнес-поведінці та умисному витісненні з українського ринку. Однак, жоден відповідний орган державної влади не виступив на захист прав українських підприємців. Експерт з соціальних питань Андрій Павловський пояснює такий стан речей слабкістю української влади перед свавіллям іноземних компаній. Про це пише УНН.

Економіка • 5 серпня 2021, 10:17  •  31091 перегляди
Комплекс меншовартості української влади дозволяє іноземним компаніям утискати вітчизняний бізнес - експерт

За крок до олімпійської медалі: українка Старікова посіла четверте місце у змаганнях із велотреку

25-річна українська спортсменка Олена Старікова на Олімпіаді-2020 у Токіо посіла четверте місце у змаганнях із велотреку (дисципліна кейрін). Про це повідомляє УНН із посиланням на дані офіційного сайту змагань.

Спорт • 5 серпня 2021, 10:02  •  24169 перегляди
За крок до олімпійської медалі: українка Старікова посіла четверте місце у змаганнях із велотреку

Червоне м'ясо збільшує ризик раку грудей - учені

Споживання червоного м'яса може спровокувати розвиток раку грудей. До такого висновку прийшли експерти США, проаналізувавши результати шести наукових досліджень американських вчених, передає УНН з посиланням на onlinelibrary.wiley.com.

Здоров'я • 5 серпня 2021, 09:58  •  12831 перегляди
Червоне м'ясо збільшує ризик раку грудей - учені