fgvfo-namagayetsya-kontrolyuvati-prava-vimogi-za-kreditami-ne-buduchi-pri-tsomu-profesiynim-kreditorom-zmi

ФГВФО намагається контролювати права вимоги за кредитами, не будучи при цьому професійним кредитором - ЗМІ

 • 8048 переглядiв

КИЇВ. 21 лютого. УНН. Очищення банківського сектору та непрофесійні дії очільників НБУ і ФГВФО призвели фактично до банкрутства системи гарантування вкладів, повідомляє УНН з посиланням на “Дзеркало тижня”. 

Масова та безальтернативна ліквідація вітчизняних банків змусила ФГВФО позичати кошти у Мінфіну (Держбюджету) за ставкою 12% річних, аби розрахуватися зі вкладниками. За підсумками 2016 року заборгованість ФГВФО лише за відсотками сягнула 74 млрд грн, а за основним боргом – 51,6 млрд грн.

Разом — 125,6 млрд грн, що більш як на 28 млрд перевищувало оціночну вартість усіх контрольованих Фондом активів на продаж станом на кінець 2016-го (97,5 млрд).

Тобто система в нинішньому її вигляді — фактичний банкрут.

Більш того, можна сказати, що її досить умовне існування обнуляє шанси на повернення своїх коштів для кредиторів-юросіб і вкладників на суми понад гарантовані 200 тис. грн.

Відповідно до діючої законодавчої бази, гарантії Фонду фактично забезпечуються грошима кредиторів/вкладників ліквідованих банків, що нічого не одержують до того, як Фонд відшкодує свої витрати. Причому не лише зі сплати гарантованих сум, але і з повернення боргу Мінфіну з урахуванням належних відсоткових виплат (згадуємо про вже накопичені 74 млрд грн відсоткової заборгованості).

До того ж, нагадаємо, ще й Нацбанк має право на левову частку активів (третина їх оціночної вартості), забраних ним у заставу за кредитами рефінансування ліквідованим банкам, що видавалися часто-густо напередодні їхньої ліквідації. Таким чином, НБУ не тільки не відповідає за свою бездіяльність у нагляді за банками, а й забирає у кредиторів їхню частку в майні банкрута на правах заставоутримувача.

Ще одна ключова проблема — ФГВФО намагається контролювати права вимоги за кредитами, не будучи при цьому професійним кредитором. Відсутність базових компетенцій в адмініструванні кредитних портфелів, навичок проведення реструктуризацій і навіть елементарних професійних комунікацій з боржниками та поручителями дуже негативно позначається на якості роботи з кредитами банків-банкрутів та їхнього обслуговування.

Нагадаємо, Фонд гарантування вкладів, за даними суду, неправомірно визнав нікчемними договори факторингу між банком “Михайлівський” та фінансовою компанією “Плеяда” (яка в подальшому передала права вимоги ФК “Фагор”). Згідно з рішенням Вищого адміністративного суду України, керівництво банку “Михайлівський” діяло в межах чинного законодавства, а відтак ФГВФО не має права претендувати на кредитний портфель банку.

Також нагадаємо, правова експертиза засвідчила безпідставність віднесення банку “Михайлівський” до категорії неплатоспроможних

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Гравець з Дніпра виграв понад 6 млн грн в лотерею “Мегалот”

     • 25028 переглядiв

    Х.Гвардіола назвав "Монако" майже досконалою командою

     • 9499 переглядiв

    Затори в столиці сягнули п’яти балів

     • 12133 переглядiв

    Прокуратура проводить обшуки у Харківській міськраді

     • 10443 переглядiв

    "Укрспирт" скасував підвищення цін на спирт з 1 березня

     • 12174 переглядiв