glava-mzs-rozpoviv-pro-ochikuvannya-vid-golovuvannya-shvetsiyi-v-obsye

Глава МЗС розповів про очікування від головування Швеції в ОБСЄ

 • 11078 переглядiв

КИЇВ. 19 січня. УНН. Україна розраховує, що головування Швеції в Організації з безпеки і співробітництва в Європі відіграє позитивну роль у поверненні Російської Федерації до конструктивної роботи в Тристоронній контактній групі. Про це під час спільної пресконференції з головою ОБСЄ, міністеркою закордонних справ Королівства Швеція Анн Лінде заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, інформує кореспондент УНН.

“Сьогодні ми детально обговорили в пані Лінде стан врегулювання збройного конфлікту. Я щиро поділився враженнями й оцінками поведінки Росії в ТКГ. Наголосив, що Україна виконала свої зобов'язання взяті на саміті лідерів Нормандського формату в Парижі. Однак, ми не бачимо взаємності з боку Росії. Розраховуємо, що шведське головування в ОБСЄ відіграє важливу роль у зміні цієї ситуації на краще й мотивуванні Російської федерації до конструктивної роботи в ТКГ”, - зазначив міністр.

Кулеба подякував Швеції за підтримку суверенітету України в міжнародно визнаних кордонах.

“Сьогодні наша мета полягає в об'єднанні зусиль для того, щоб з використанням інструментів ОБСЄ сприяти верховенству міжнародного права та зміцненню безпеки в Європі. Ми вдячні Стокгольму за те, що під час головування в ОБСЄ в 2021 році питання збройної агресії Росії проти України, як головного виклику для європейської безпеки, буде залишатися в центрі уваги”, - додав урядовець.

Як повідомляв раніше УНН, Швеція розпочала головування в Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) з 1 січня 2021 року, у 2022 році головування перейде до Польщі.

Також нагадаємо, раніше глава МЗС України Дмитро Кулеба відреагував на "новорічні" перестановки в ОБСЄ та ЄС. Міністр привітав Хельгу Шмід з призначенням на на пост генсека ОБСЄ, а Португалію з головуванням у Раді Європейського Союзу.

Додамо, загальне засідання ТКГ заплановане на 21 січня.

Нагадаємо, 12 січня радники лідерів країн "Нормандського формату" обговорили всі питання порядку денного під час зустрічі у Берліні. Як повідомили в Офісі Президента України, дискусія мала непростий, але конструктивний характер.

Українські Національні Новини

Політика