golosuvannya-za-programi-yaki-finansuvatimut-z-byudzhetu-uchasti-vidbuvatimetsya-naprikintsi-grudnya-kmda

Голосування за програми, які фінансуватимуть з бюджету участі, відбуватиметься наприкінці грудня – КМДА

 • 6480 переглядiв

КИЇВ. 27 жовтня. УНН. Голосування за програми, які подані на отримання фінансування в рамках громадського бюджету Києва, відбуватиметься з 17 по 26 грудня. Про це повідомив заступник директора Департаменту фінансів КМДА Олександр Корінь, повідомляє УНН.

«Подання проектів відбуватиметься до 6 грудня цього року, після цього буде опрацювання проектів районною комісією, і прийняття до відпрацювання. З 7 по 16 грудня. Із 17 по 26 грудня відбудеться голосування в електронній системі», - повідомив він.

О.Корінь наголосив, що проекти, реалізація яких відбуватиметься вже наступного року, є прекрасною можливістю для кожного, хто проживає або працює в столиці реалізувати свою ініціативу.

Нагадаємо, у Києві затверджено положення про громадський бюджет (бюджет участі) та його параметри. Суть бюджету участі полягає в тому, що будь-яка особа, яка офіційно проживає або працює у Києві, може зареєструвати власний проект покращення міської інфраструктури. Максимальний бюджет проекту — 1 млн грн. Далі проект розглядається спеціальною комісією на предмет відповідності його найменування та ідеї змісту, законодавству, реалістичності й достатності бюджету
Допущені до конкурсу проекти публікуються на сайті та розміщуються для розгляду у пунктах супроводу. Після публікації проекту розпочинається процес голосування — також у паперовій та електронній формі.

Після завершення кінцевого терміну електронна система автоматично рахує віддані голоси та формує списки переможців. Протягом 2017 року структурні підрозділи КМДА зобов’язані реалізувати проекти-переможці та відзвітуватися про виконану роботу та витрачені кошти.

Нагадаємо, бюджети участі вже діяли у ряді українських міст, зокрема Полтаві, Івано-Франківську, Чернівцях та ін. Такий бюджет є частиною впровадження децентралізації, розвитку місцевого самоврядування та громадянського суспільства.

Як повідомляв УНН, експерт з місцевого самоврядування та державного управління Руслан Плющ вважає, що місцеві бюджети загалом мають формуватися на підставі програмно-цільового методу.

“Програмно-цільове формування це відхід від бюджетів „проїдання“. Так, треба вкладати у реконструкцію шкіл, садочки, культурних установ, але пріоритетними повинні бути програми розвитку громади. І ось тут метод цільового бюджетування стає при нагоді. Завдяки цьому можна робити прогнози у середньостроковій перспективі, оптимально розподіляти кошти. Важливим аспектом є питання функціонування бюджетних установ, які повинні перейти від простого існування до якісного надання послуг”, — вважає експерт.

Р.Плющ наголосив, що перехід до програмно-цільового методу формування місцевих бюджетів повинен бути одним з пріоритетів реформи децентралізації. Крім того, такий метод дозволить посилити прозорість використання коштів.

Українські Національні Новини

Київ