la-strada-zakon-pro-zapobigannya-domashnomu-nasilstvu-ne-ye-vicherpnim

Ла Страда: закон про запобігання домашньому насильству не є вичерпним

 • 19004 переглядiв

КИЇВ. 4 січня. УНН. Закон "Про запобігання та протидію домашньому насильству" не є вичерпним. Про це УНН повідомила президент громадської організації "Ла Страда-Україна" Катерина Левченко.

"Цей закон не вичерпним. Є багато різних положень, які мали б бути в цьому законі, але їх немає. Хоча, в цілому, позиція нашої організації полягає в тому, що цей закон кращий, ніж його відсутність. Є ціла низка інновацій, які ми оцінюємо позитивно", - повідомила Левченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 150 тис. жінок щороку в Україні потерпають від насильства

Так, за словами Левченко, позитивним є введення поняття "домашнє насильство", в противагу поняттю "насильство в сім'ї", що розширює коло осіб, які підпадають під це визначення. Також Закон розширює коло суб'єктів, які мають здійснювати заходи в сфері запобігання домашньому насильству.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Домашньому насильству піддаються 1,1 млн українок на рік

Проте, разом з тим, організацію непокоїть ідея повернення до штрафу, що "часто вдаряє не по насильнику і кривднику, а по родині та самій постраждалій". Також непокоїть ідея створення Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства, в якому будуть дані не тільки насильників, а й постраждалих. Левченко вважає, що доступ до більшості баз даних в Україні не є захищеним, а отже ці дані, за бажанням, може отримати будь-хто.

"Це декілька кроків вперед, але це і кроки назад. Головне, що ми маємо побачити, – наскільки буде виконуватись найважливіше завдання. Це доступ постраждалих до всіх видів комплексної допомоги. Оцінювати цей закон можна лише за одним критерієм – чи зможуть жертви домашнього насильства отримувати всі послуги, які їм потрібні. Чи будуть створені притулки, чи будуть доступні психологи, юристи за місцем проживання тощо", - зазначає Левченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіка України втрачає 2,4 млн дол. на рік через домашнє насильство

Так, за даними Левченко, за десять місяців минулого року поліцією було зареєстровано більше ніж 92 тис. заяв та повідомлень з питань домашнього насильства, на гарячу лінію – більше 30 тисяч звернень.

Нагадаємо, сьогодні Президент України Петро Порошенко підписав закон “Про запобігання та протидію домашньому насильству”.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Випуск новин станом на 19 годину 4 січня

     • 5580 переглядiв