ukenru
mizhnarodni-korporatsiyi-zatsikavleni-schob-ukrayina-zalishalasya-sirovinnim-pridatkom-ekspert

Міжнародні корпорації зацікавлені, щоб Україна залишалася сировинним придатком - експерт

 • 11430 переглядiв

КИЇВ. 17 травня. УНН. Сировина і ресурси - це те, що цікавить транснаціональні корпорації в Україні. Зовнішнім гравцям не вигідно, щоб в Україні розвивалася переробна промисловість. Про це в коментарі УНН розповів експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко.

"Транснаціональним корпораціям (ТНК) цікаві ресурси, які йдуть з України. Україна - це ресурс. З точки зору міжнародного поділу праці ми - ресурс і постачальник ресурсів, оскільки більшу частину наших експортних позицій становлять саме ресурси - сировина і корисні копалини, або ж продукти низького ступеня переробки", - вважає експерт.

Гаврилечко зазначив, що ТНК зацікавлені в тому, щоб промисловість в Україні не розвивалася.

"Ось в цьому зацікавлені ТНК, а також в тому, щоб тут не було власної переробної промисловості. З боку зовнішніх гравців щодо України діє максимальне вимивання ресурсів з моменту здобуття незалежності", - вважає експерт.

Нагадаємо, що за підсумками 2017 року в структурі експорту України переважали продовольчі товари та сільгосппродукція (41% відсоток від усієї структури експорту), тоді як експорт товарів хімічної і машинобудівної промисловості, а також металургії знизився. Все це доводить тезу про те, що з України активно викачуються ресурси і гроші. Як зазначила лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко, знекровлена війною і некомпетентними рішеннями влада України стала жертвою "великих транснаціональних фінансових олігократій".

"Є негативне зовнішнє управління, мета якого - цинічно заробити на Україні. Всі відчувають, що ні уряд, ні президент, ні НБУ - не приймають самостійних і чітких рішень", - вважає Тимошенко.

Українські Національні Новини

Економіка