moravyetskiy-vkazav-na-nebezpeku-pivnichnogo-potoku-2-dlya-yevropi

Моравєцький вказав на небезпеку "Північного потоку-2" для Європи

 • 8835 переглядiв

КИЇВ. 29 січня. УНН. Реалізація проекту будівництва російського газопроводу "Північний потік-2" (Nord Stream 2) несе політичні ризики з боку Росії для всієї Європи, в тому числі для України, і санкції США повинні розповсюджуватися на проект. Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький в інтерв'ю DGP, передає УНН.

"Ми (з держсекретарем США Рексом Тіллерсоном - ред.) говорили про "Північний потік-2". Ми хочемо, щоб на будівництво газопроводу "Північний потік-2" розповсюджувався режим санкцій відповідно до закону США від 2 серпня 2017 року, який включає в себе санкції проти Росії", - зазначив він.

За словами прем'єра Польщі, попереднє тлумачення цього документа державним департаментом США було для Варшави "неоднозначним і незадовільним".

"Це дуже важливий момент для нас у наших переговорах зі Сполученими Штатами. І йдеться не лише про нашу енергетичну безпеку, але й про безпеку всього регіону. Секретар Тіллерсон визнав, що диверсифікація поставок газу повинна стати спільним пріоритетом для країн Центральної та Східної Європи. США зацікавлені в інвестуванні в розвиток інфраструктури, що дозволить не лише поставляти СПГ у такі країни, як Польща чи Хорватія, а й переправляти їх країнам, які не мають доступу до моря", - вказав М.Моравєцький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єр Польщі назвав Росію серйозною загрозою для своєї країни

Також він зазначив, що на переговорах з прем'єр-міністром Данії Ларсом Расмуссеном обговорив питання газопроводу "Балтійський трубопровід" (Baltic Pipe), який повинен з'єднати ГТС двох країн.

"Ми хочемо, щоб якомога швидше починалися реальні дії, пов'язані з інвестиціями в стратегічну інфраструктуру... Це важливий проект, який збільшує реальну диверсифікацію поставок газу", - додав він.

"Австрійці або німці говорять про те, що проект "Північного потоку-2" схожий за своїм характером, але це не відповідає дійсності. З іншого боку - одна і та ж сама російська монополія, яка буде поставляти газ в Європу, тільки по іншому маршруту. Це, в свою чергу, в корені погіршує ситуацію з безпекою на нашому континенті. Якщо сьогодні транзит через Україну становитиме 60 мільярдів кубометрів газу, і такі ж обсяги можна пропустити через "Північний потік-2", то після того, як українців відріжуть від поставок, я можу уявити собі будь-який пов'язаний з цим політичний сценарій. Безсумнівно, політичний ризик з боку Росії для всієї Європи буде зростати. Цей газопровід - не лише бізнес, як німці намагаються нам розповісти. Цей газопровід дуже небезпечний", - зазначив прем'єр Польщі.

Нагадаємо, Р.Тіллерсон заявив, що США проти будівництва "Північного потоку-2".

Українські Національні Новини

Новини Світу