prezident-mikroneziyi-zvinuvativ-kitay-u-khabarnitstvi-ta-politichniy-viyni

Президент Мікронезії звинуватив Китай у хабарництві та політичній війні

 • 838701 переглядiв

КИЇВ. 10 березня. УНН. Президент Мікронезії звинуватив Китай у хабарництві, переслідуванні та політичній війні у листі до законодавчого органу його країни, отриманий AFP у п'ятницю, передає УНН.

Цитата

«Простіше кажучи, ми є свідками політичної війни в нашій країні», - попередив законодавців лідер Девід Пануело, докладно виклавши звинувачення в китайському шпигунстві, примусі урядовців і прямих загрозах його особистій безпеці.

За його словами, Китай «продемонстрував гостру здатність підривати наш суверенітет, відкидає наші цінності та використовує наших обраних високопосадовців у своїх цілях».

Серед звинувачень Пануело стверджує, що його власні колеги по кабінету передали записи двосторонніх зустрічей безпосередньо до Китаю.

«Нас підкуповують, щоб ми були співучасниками, і підкуповують, щоби ми мовчали. Це голосне слово, але це точне визначення, попри все», — сказав він.

«Для ясності: мені надходили прямі погрози моїй особистій безпеці від посадових осіб КНР, які діють в офіційній якості», — додав він, також стверджуючи, що йому довелося змінити номер телефону через «дзвінки посла Китаю, які «не припиняються», намагаючись переконати його прийняти китайські вакцини проти Covid-19.

Пануело також повідомив, що він обговорював з міністром закордонних справ Тайваню угоду, що дозволяє його країні дистанціюватися від китайського фінансування та підтримки, при цьому Тайвань пропонує взяти на себе оплату великих проектів, які фінансуються Китаєм.

Пекін засудив ці заяви, звинувативши Пануело в «наклепі та звинуваченнях», які «не відповідають дійсності».

«Китай завжди ставився до всіх країн, великих або малих, як до рівних», - заявила офіційний представник міністерства закордонних справ Мао Нін на черговому брифінгу.

Доповнення

58-річний Пануело програв свою заявку на переобрання на початку цього тижня, що ознаменувало закінчення його чотирирічного терміну на посаді лідера, а його наступник, як очікується, буде обраний Конгресом у травні.

Федеративні Штати Мікронезії, населення яких становить трохи більше 100 000 осіб, тісно пов'язані зі Сполученими Штатами, підтримуючи міцні зв'язки з Вашингтоном навіть після здобуття незалежності понад три десятиліття тому.

Вашингтон і Пекін все більше змагаються за вплив у Тихоокеанському регіоні, оскільки Китай прагне більшого впливу у стратегічно важливому регіоні.

Незважаючи на те, що Федеральні Штати Мікронезії розташовані посеред Тихого океану, вони знаходяться на важливому перехресті морських шляхів і лежать на південний схід від Гуаму, де знаходиться величезна кількість військових активів США.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Офіційно: упц мп зобов’язана покинути Лавру до 29 березня

     • 1042150 переглядiв