stalo-vidomo-koli-v-polschi-pochnut-eksgumatsiyu-soldat-upa

Стало відомо, коли в Польщі почнуть ексгумацію солдат УПА

 • 11344 переглядiв

КИЇВ. 17 травня. УНН. Інститут національної пам'яті Польщі планує почати ексгумацію останків в місцевості Грушовіце в Підкарпатському воєводстві. Це не дозволить вирішити польсько-український історичний спір, однак, може наблизити досягнення згоди. Про це повідомляє УНН з посиланням на Радіо Польща.

Мета запланованих на 24 і 25 травня ексгумацій полягає в тому, щоб визначити, чи знаходяться останки бійців УПА в місці, де стояв пам'ятник, демонтований в квітні 2017 року. Про плани інституту були повідомлені посол України у Варшаві та Союз українців у Польщі.

Монумент був демонтований місцевою владою під приводом його нелегальності в період дискусій з приводу 70-х роковин акції "Вісла", в результаті якої українці були депортовані з східних територій Польщі.

У відповідь на це Український інститут національної пам'яті заборонив проводити ексгумацію польських рештків на території України. Видання наводить слова історика Анджея Завістовского: "Кожна цивілізована держава зобов'язана піклуватися про те, щоб всі особи, які померли на його території, були гідно поховані. Мова йде не про пам'ятник, а про могили. Мета ексгумації полягає в тому, щоб перевірити, чи дійсно в тому місці, як стверджували свідки, знаходяться останки членів УПА".

Як повідомляв УНН, голова Інституту національної пам'яті (IPN) Польщі Ярослав Шарек в інтерв'ю виданню wPolityce заявив, що Варшава не може вказувати Києву, яких вибирати героїв, але про "злочини" УПА проти поляків не мовчатимуть.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Стало відомо, коли в Польщі почнуть ексгумацію солдат УПА

     • 11344 переглядiв

    У Держдумі РФ передумали вводити десять контрсанкцій

     • 8976 переглядiв

    Ціна нафти Brent сягнула рекордних 80 дол. за барель

     • 11809 переглядiв