u-lapi-za-dobu-primudrilisya-provesti-ponad-800-doslidzhen-vodi-vidkrito-kriminalnu-spravu

У Лапи за добу примудрилися провести понад 800 досліджень води: відкрито кримінальну справу

 • 16479 переглядiв

КИЇВ. 21 травня. УНН. Харківські правоохоронці розслідують кримінальне провадження за фактом проведення фіктивних лабораторних досліджень регіональним управлінням Держпродспоживслужби. Про це повідомляє Харківський антикорупційний центр (ХАЦ), передає УНН.

Відзначається, що відповідну справу було порушено на підставі заяви ХАЦ.

Зокрема нагадується, що наприкінці минулого року ГУ Держпродспоживслужби у Харківській області уклало п'ять договорів, предметом яких були проведення лабораторних досліджень. Загальна вартість робіт оцінювалася у більш, ніж 2,2 млн грн.

"Варто зазначити, що всі угоди були підписані 26 грудня 2017 року. А всі акти виконаних робіт з проведення досліджень були виконані в період 26-31 грудня 2017 року", - нагадали у ХАЦ.

Так, всього за 6 днів (26-31 грудня 2017 року) ГУ Держпродспоживслужби у Харківській області було проведено 50 тис. лабораторних досліджень, додали в антикорупційному центрі.

Також повідомляється, що в рамках розслідування кримінального провадження правоохоронці допитали колишню начальницю паразитологічної лабораторії ГУ "Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України". Вона повідомила, що паразитологічна лабораторія мала можливість проводити лабораторні дослідження питної води з централізованих і нецентралізованих джерел водопостачання щодо епідпоказників у кількості до 10 досліджень за один робочий день.

Однак, в актах виконаних робіт написано, що за добу було проведено 829 досліджень.

Як зазначає слідчий у справі, провести стільки досліджень співробітники лабораторії просто не могли фізично, розповіли в ХАЦ.

"Отже, посадовими особами ГУ "Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" були внесені недостовірні дані в акт № 246/1 від 27.12.2017. Представник лабораторії повідомив слідству, що дослідження за договорами проводилися лабораторіями структурних підрозділів, розташованих у місті Харкові і області", - резюмували в антикорупційному центрі.

Нагадаємо, як писав УНН, за два роки Держпродспоживслужба неефективно використала понад 3,2 млн грн бюджетних коштів. Такі дані опублікувала Рахункова палата за підсумками проведеного фінансового аудиту.

При цьому у Держпродспоживслужбі, яку регулярно критикують за малоефективну роботу, скаржаться на брак фінансування. Зокрема, саме браком коштів на здійснення протиепізоотичних заходів керівництво Держпродспоживслужби виправдовує катастрофічну ситуацію з АЧС в Україні.

У Верховній Раді, в свою чергу, вважають, що справжня проблема Держпродспоживслужби не в фінансах, а в кадрах і компетенції.

Так, за словами нардепа Сергія Тригубенка, в 2017-му фінансування служби збільшилася удвічі (з 56 в 2016 році до 113 млн грн). Однак показники захворюваності АЧС аж ніяк не впали, а лише навпаки: протягом 2016 року було зафіксовано 91 випадок хвороби, тоді як у 2017 році - понад 130 спалахів.

Українські Національні Новини

Суспільство