ukrayina-i-moldova-vzhe-pidrakhovuyut-zbitki-vid-okupatsiyi-rf-khto-sche-mozhe-vistaviti-rakhunok

Україна і Молдова вже підраховують збитки від окупації РФ: хто ще може виставити рахунок

 • 32718 переглядiв

Україна вже оцінює збитки, завданий російською агресією, Молдова також підраховує збитки від розміщення у Придністров'ї російського військового контингенту, але це далеко не єдині рахунки, що в найближчому майбутньому можуть бути пред'явлені РФ, яка тим часом активно "пробачає" деяким країнам їх борги.

КИЇВ. 23 січня. УНН. Лише у 2017 році Міністерство фінансів Росії повідомило, що останній платіж за зовнішніми зобов'язаннями СРСР був виплачений - 125,2 млн доларів було перераховано Боснії і Герцеговині, яка була одним з кредиторів, перед яким заборгувала правонаступниця. Однак, з минулими старими боргами можуть з'явитися нові.

"Неслухняна" Україна підраховує збитки від окупації Криму і Донбасу, "неслухняна" Молдова зібралася найняти експертів для професійної оцінки збитку від більш ніж 25-річного перебування військового контингенту РФ у Придністров'ї, у Польщі нагадують про розграбований промисловий комплекс у 1939 році, а в країнах Балтії взялися обговорювати питання ціни окупації СРСР. У той же час, Росія списує величезні борги іншим країнам, що перебувають у "правильній" політичній орбіті, а сама опиняється все більше під санкціями з боку Заходу і США. Про те, хто кому винен - у матеріалі УНН.

Анексія Криму 2014 року, окупація Донбасу, що триває, бойові дії на сході України вже більше 4 років випробовують країну на стійкість. Зруйнована інфраструктура, розграбовані підприємства, вивезені до РФ заводи, десятки тисяч зламаних доль, не кажучи вже про щоденні обстріли - реалії окупованих територій протягом довгого часу. Прийнятий напередодні Верховною Радою закон про реінтеграції Донбасу покладає провину за завдану матеріальну і моральну шкоду на Російську Федерацію.

Ще до цього, на засіданні Ради міністрів країн ОБСЄ у Відні наприкінці 2017 року міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що Росії доведеться відшкодувати завдані збитки після деокупації українських територій.

"Вона (Росія - ред.) повинна покинути тимчасово окупований Крим і компенсувати збиток, який заподіяла українському народові, українській землі і інфраструктурі", - сказав П.Клімкін у Відні.

І про перші підрахунки влада вже говорить відкрито.

"На сьогоднішній день збитки, які прораховуються від окупації Донбасу, перевищують 50 млрд доларів", - зазначила народний депутат України, Представник Президента у парламенті Ірина Луценко у Верховній Раді 18 січня.

Міністерство оборони підтверджує слова нардепа.

"На сході України зруйновані об'єкти енергетичної, транспортної, соціальної та інших інфраструктур. Люди залишилися без робочих місць. За попередніми розрахунками, загальні суми прямих збитків Україні становлять близько 50 млрд доларів США", - зазначив перший заступник міністра оборони України Іван Руснак ще в липні минулого року.

Також відомі і перші спроби оцінити тотальне мародерство і вивезення культурних цінностей з Криму. При цьому ще з початку окупації російські музеї не соромилися запрошувати на виставки експонатів з Криму.

І, якщо в історії зі "скіфським золотом" Україна виграла суд у Нідерландах, воно має повернутися до України, то наслідки екологічної катастрофи, яка загрожує Криму через будівництво Керченського мосту, не зможе скасувати жоден суд.

За інформацією Міністерства юстиції, збитки від анексії Криму перевищили 1 трильйон гривень.

"Сума збитків від незаконного захоплення українського майна становить 1 трильйон 80 мільярдів гривень. У цій сумі не враховано упущену вигоду від користування об'єктами, майном на території Криму, а також дані про втрачені корисні копалини на території півострова. Тому сума збитків продовжить рости", - зазначив міністр юстиції Павло Петренко.

П.Петренко розповів, що Мін'юст узагальнив відомості і майно, яке утримується окупаційним режимом у Криму.

"Загальний розрахунок розміру збитків становить 17 томів. Зокрема, йдеться про цинічне віднесення до золотовалютних резервів центрального банку Російської Федерації грошей і активів Національного банку України. Йдеться про близько 6 мільярдів гривень. Ми зафіксували факт викрадення зі сховищ Ощадбанку на території Криму 300 кілограм золота і дорогоцінних металів. Також були втрачені активи приватних банків на суму 17 мільярдів гривень", - підкреслив П.Петренко.

Цю ж цифру озвучує і прокурор Криму Гюндуз Мамедов.

Як повідомляв УНН, у Молдові також займуться оцінкою збитків, завданих Росією за період окупації Придністров'я. Речник уряду РМ Андріан Канду в інтерв'ю литовському виданню розповів, що Молдова для цієї мети буде наймати міжнародних експертів.

"Ми маємо намір найняти міжнародну юридичну фірму для оцінки збитків від присутності Росії у Придністров'ї протягом 25 років. Рахунок буде вимірюватися в мільярдах доларів", - сказав А.Канду.

При цьому Кишинів звернувся до Генасамблеї ООН з проханням розглянути питання деокупації Придністров'я російськими військами, а Конституційний суд країни визнав цю територію офіційно окупованою.

У вересні 2017 року депутат польського Сейму від правлячої партії PiS ("Право і справедливість") Ян Мосінський нагадав РФ про борги, згідно з "Ризьким договором" 1921 року, які не були виплачені по сьогоднішній день. Політик заявив, що з цього питання необхідно сідати з Росією за стіл переговорів.

"Точну цифру назвати складно. З одного боку, є сама дата 17 вересня (1939 року - ред.), яка запустила хвилю злочинів, розбійних нападів, зґвалтувань. Коли Червона армія здійснила злочинний напад на Польщу, прийшло все те зло, яке несли з собою радянські сили. А радянська окупація тривала до 1989 року, так що слід брати до уваги весь цей період", - зазначив польський історик Тадеуш Плужанський.

За прикладом Польщі про репарації заговорили і в Чехії.

Крім того, питання шкоди, завданої окупацією СРСР, активно обговорюється в країнах Балтії. Зокрема, у Латвії створено комісію, яка проводить роботу у цьому напрямку вже більше 10 років.

"Приблизні збитки, завдані економіці Латвії за час окупації СРСР, становлять 185 млрд євро. В оцінку включені демографічні втрати і збитки для навколишнього середовища, які можна оцінити в кілька десятків мільярдів євро кожні", - сказала представник комісії Рута Паздере.

Як повідомлялося, 2 серпня президент США Дональд Трамп підписав закон про нові санкції щодо Росії, Ірану і КНДР. Нові санкції передбачають штрафні заходи і для європейських компаній, які будуть викриті на співпраці з російським "Газпромом" під час реалізації проекту "Північний потік-2".

Крім того, 29 січня американська влада обіцяє оприлюднити новий санкційній список щодо Росії через втручання у вибори США.

У той же час, у 2018 році, Росія ратифікувала протокол про списання боргу Киргизстану на суму 488,9 млн доларів. У 2016 році було списано 97% боргу Монголії - 174 млн доларів.

Загалом за останні 16 років Росія "пробачила" мільярдні суми: 90% від 32 млрд доларів боргу Куби, 20 млрд доларів - африканським країнам, Північній Кореї - 11 млрд доларів, Афганістану - 11 млрд доларів, В'єтнаму - 10 млрд доларів, Сирії - 10 млрд доларів, Іраку - 8 млрд доларів, Алжиру - 4,7 млрд доларів, Лівії - 4,5 млрд доларів, Ефіопії - 4 млрд доларів, Лаосу - 0,7 млрд доларів. При цьому, якщо і можна заперечити, що це борги СРСР, то ось борг, списаний Узбекистану на 865 млн доларів - новий, так що практика "купувати" прихильність - стара-нова пісня.

"У межах ініціативи з надання допомоги найбіднішим країнам з великою заборгованістю списали африканським країнам борг на суму понад 20 млрд доларів", - нагадав В.Путін у вересні 2017 року під час зустрічі з президентом Гвінеї Альфою Конде.

Але, у межах ініціативи з "захисту російськомовного населення" в інших країнах, мабуть, борги можуть з'явиться у самої Росії.

Українські Національні Новини

Політика