v-irani-vidmovilisya-pereglyadati-yadernu-ugodu

В Ірані відмовилися переглядати ядерну угоду

 • 11640 переглядiв

КИЇВ. 13 січня. УНН. Іран відкинув вимоги президента США Дональда Трампа про внесення серйозних змін в договір про атомну програму. Про це з посиланням на міністерство закордонних справ Ірану повідомляє Deutsche Welle, передає УНН.

"Цей договір є міжнародно визнаним і завершеним пактом і не може бути предметом нових обговорень", - заявили в міністерстві.

У документі вказується, що Тегеран не погодиться на внесення поправок і не прийме на себе нових зобов'язань, які виходять за рамки договору, укладеного у Відні в 2015 році.

У заяві іранського МЗС вказується, що, якщо США відмовляться від дотримання умов атомної угоди, то Іран теж не буде дотримуватися цього договору. У заяві також йдеться, що людині з "расистським мисленням і брудними репліками" ("брудні діри" - ред.) не личить роздумувати про права людини в інших країнах.

Голова МЗС Ірану Мохаммад Джавад Заріф увечері 12 січня вже заявив, що атомна угода не є предметом подальшого торгу, а ультиматум Д.Трампа назвав "нудним". "Політика Трампа є лише відчайдушною спробою поховати серйозний міжнародний договір. Замість того, щоб знову і знову вдаватися до нудної риторики, США слід дотримуватись договору, як це робить Іран", - зазначив М.Заріф.

Позиція Вашингтона про необхідність суттєвого перегляду умов ядерної угоди з Іраном отримала лише стриманий відгук з боку Європейського Союзу і Німеччини. У ніч на суботу в Брюсселі заявили, що "взяли до відома" заяву президента США Дональда Трампа. За словами прес-секретаря німецького зовнішньополітичного відомства, в уряді ФРН також "взяли до відома" заяву Д.Трампа і мають намір обговорити її з європейськими партнерами для узгодження спільного підходу.

Нагадаємо, раніше Сполучені Штати прийняли рішення продовжити заморозку санкцій, введених проти Ірану через реалізацію їм атомної програми, ще на 120 днів. При цьому в США заявили, що протягом цього терміну в атомну угоду повинні бути внесені серйозні зміни.

Українські Національні Новини

Новини Світу