zastava-u-ponad-240-tys-hrn-obrano-zapobizhnyi-zakhid-fihurantu-skhemy-yaka-zavdala-sotni-milioniv-zbytkiv-ukraini

Застава у понад 240 тис грн: обрано запобіжний захід фігуранту схеми, яка завдала сотні мільйонів збитків Україні

 • 20467 переглядiв

Суд призначив заставу у розмірі 242 240 грн посадовцю державного підприємства, який брав участь у злочинній схемі, що завдала 211 млн грн збитків АТ "Укргазвидобування".

Посадовцю державного підприємства, який є учасником злочинної схеми, реалізація якої завдала 211 млн грн збитків АТ "Укргазвидобування" суд визначив заставу у розмірі 242 240 грн. Про це передає УНН із посиланням на пресслужбу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Деталі

17 квітня 2024 року, Вищий антикорупційний суд (ВАКС) застосував запобіжний захід одному з учасників злочинної схеми, реалізація якої завдала 211 млн грн збитків АТ "Укргазвидобування", - фігуранту визначено заставу у розмірі 242 240 грн та покладено відповідні процесуальні обов’язки.

Довідково

У межах досудового розслідування встановлено, що протягом 2019-2020 років АТ "Укргазвидобування" за результатами проведеного конкурсу уклало з приватним товариством договір про надання послуг з підвищення видобутку природного газу на родовищах товариства. За умовами договору приватна компанія мала здійснювати базовий та підвищений видобуток "блакитного палива". Вартість базового видобутку 1 куб. м газу мала бути в 3-4 рази нижчою за вартість підвищеного видобутку, а обсяг – фіксованим.

Проте з’ясувалося, що посадові особи "Укргазвидобування" внесли зміни до конкурсної документації, знизивши норму базового видобутку природного газу на 750 млн куб. м за 15 років потенційної дії договору та додавши нову умову - розрахунок помісячних показників базового видобутку протягом терміну дії договору мав спиратися на обсяги такого видобутку товариством протягом 2020 року, які посадові особи АТ "Укргазвидобування" його працівникам заборонили підвищувати.

Такі дії призвели до необґрунтованого та штучного зростання частки газу підвищеного видобутку, за який АТ "Укргазвидобування" мало розраховуватися за значно вищим тарифом.

У результаті з жовтня 2020 року (коли родовища були передані в управління підряднику) до листопада 2023 року АТ "Укргазвидобування" було завдано збитків на суму 211 млн грн.

Нагадаємо

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід посадовцю Служби безпеки України Артему Шилу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 30 млн гривень. Його підозрюють в очолювані організованої групи, яка привласнила 94,8 млн грн під час закупівлі трансформаторів в умовах воєнного стану.

Національне антикорупційне бюро України оголосило в розшук колишнього народного депутата Руслана Демчака, підозрюваного у зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.

Популярні

Новини по темі

росіяни знову поширюють фейки щодо "евакуації" з Харкова

 • 17929 переглядiв