Українські Національні Новини
інформаційне агентство
Обізнаність громадян єднає країну
середа, 18 жовтня 2017 р.22:47
Новини: Економіка

Експерт: слабка купівельна спроможність стримає зростання цін на продовольчому ринку

Експерт: слабка купівельна спроможність стримає зростання цін на продовольчому ринку

Ціни на продукти харчування вирівняються у зв’язку із скороченням переліку об’єктів держцінрегулювання у 2015-2016 рр

КИЇВ. 13 жовтня. УНН. Сьогодні українці не мають зайвих грошей. Тому, питання платоспроможного попиту відіграє провідну роль у формуванні цін на продукти. Таку думку у коментарі УНН висловив економічний експерт Ярослав Жаліло.

“Якщо мова йде про встановлення цін на продукти харчування, потрібно враховувати питання платоспроможного попиту. Коли ми говоримо про споживчий ринок, ми маємо розуміти, що у населення зараз немає зайвих грошей аби можна було масово підвищувати вартість соціально важливих продуктів. Тому, ця слабка купівельна спроможність з одного боку обмежить цінові апетити. Підвищення цін очікується, але це зростання буде не значним”, — сказав він.

Також, за словами Я.Жаліло, “вільні” ціни від уряду вирівняють вартість продуктів харчування різних виробників.

“Наприкінці вересня Кабмін скоротив список продуктів з „державними цінами“. У зв’язку із цим деякі експерти прогнозують зростання певного виду продукції від 5 до 7%. Але потрібно пам’ятати, що у тому списку соціально важливі продукти. А це завжди конкурентні ринки. Тому тут у першу чергу конкуренція спроможна регулювати ціноутворення. Дехто з виробників, у період цінової нестабільності і невизначеності, в основу вартості продуктів заклав високі ціни, інші — низькі. На сьогоднішній день помітна певна стабілізація, вона призведе до того, що по багатьом цінам відбудеться „перехльост“: виробники, що встановили занижену вартість продукції поступово піднімуть її, а завищені ціни, у свою чергу, знизяться до конкурентоспроможної вартості. А, отже, можна прогнозувати, що у кінцевому етапі вартість різних брендів поступово вирівняється”, — повідомив Я.Жаліло.

Експерт також вважає, що відповідність цінових показників має грати провідну роль у формуванні списку продуктів держцінрегулювання.

“Мова йде про необхідність максимального використання ринкового інструментарія ціноутворення. Якщо уряд здійснює регулювання цін — він повинен передбачати за допомогою яких інструментів він забезпечує відповідність цінових показників. В інакшому випадку — виробники просто відмовлятимуться від виробництва певних видів товарів, так як їм це буде не вигідно”, — сказав він.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України скоротив список продуктів цінового регулювання. Відповідну постанову No771 від 30 вересня опубліковано на сайті уряду. Як зазначається, список об’єктів цінового регулювання у 2015-2016 рр. включає м’яку пшеницю, озиме жито, пшеничне і житнє борошно, гречку і цукор- пісок

Джерело: УНН
Відео
загрузка...
Погода, Новости, загрузка...