Українські Національні Новини
інформаційне агентство
Обізнаність громадян єднає країну
Середа, 29 березня 2017 20:06
youtube
Менеджер з продажу товарів масового споживання
Андеррайтер
Ексклюзив: Економіка

Експерт назвав основні фактори формування цін на продукти у 2016 році

Експерт назвав основні фактори формування цін на продукти у 2016 році

Вартість "борщового набору" в Україні у листопаді зросла на 11%, за рік — втричі

КИЇВ. 26 листопада. УНН. У 2016 році вартість споживчого кошику продовжуватиме зростати. Про це у відповіді на запит УНН повідомив експерт аграрних ринків Євгеній Дворнік.

З його слів, існує чотири основних фактори, що формуватимуть вартість споживчого кошику наступного року.

"По-перше, це фактор сезонності, наслідком якого стане подорожчання більшості продуктів (овочі, фрукти, молочні продукти, крупи). Водночас, гречка і цукор подорожчають у зв’язку із зменшенням виробництва", - зазначив Є.Дворнік.

Другим фактором експерт назвав невизначеність системи оподаткування. "Збільшення податкового навантаження буде стимулювати виробників підвищувати ціну реалізації", - пояснив він.

"Наступним фактором стане збільшення нормативно-грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення. За результатами 2015 року інфляція становитиме близько 45-50%. Відповідно, має бути проіндексована оренда плата. Це викличе зростання собівартості виробництва сільськогосподарської продукції і змусить виробників підвищувати ціну реалізації. І, наостанок, девальвація. Подальша девальвація валюти спричинить зростання виробничих витрат, адже частина виробничих ресурсів має імпортне походження або залежить від курсу долара”, — зауважив Є.Дворнік.

Також, за словами експерта, за рік вартість споживчого кошика українця зросла на 43%.

"У жовтні 2015 року українці сплачували за споживчий кошик на 43% більше, ніж у жовтні минулого року. Так, вартість хлібу зросла на 47%, макаронних виробів на 49%, м’яса — на 26%, риби — на 51%, молока — на 27%, сиру — на 25%, яєць — на 23%, олії — на 39%, фруктів — на 71%, овочів — на 63% та цукру — на 37%“, — повідомив він.

Є.Дворнік також додав, що вартість борщового набору в Україні за останній місяць зросла на 11%, за рік — втричі.

“Вартість борщового в жовтні 2015 року склала 30,21 грн, що втричі більше, ніж у жовтні 2014 року. Зокрема, у листопаді 2015 року вартість борщового набору становила 33,68 грн, що на 11% більше, ніж у жовтні 2015 року. Найбільше подорожчали наступні продукти: капуста — на 20% (до 8,27 грн/грн), цукор — на 15% (до 14,31 грн/кг), морква — на 12% (до 9 грн/кг), яйця — на 10% (до 18,53/10 шт.)”, — повідомив він.

За даними Держстатистики, ціни виробників на продукти харчування протягом дев’яти місяців зросли на 15-85%. Зокрема в жовтні ціни виробників на нерафіновану соняшникову олію, у порівнянні з січнем поточного року, збільшилися майже на 42%.

При цьому в жовтні, порівняно з січнем 2015 року, ціни виробників на м’ясо великої рогатої худоби свіже чи охолоджене збільшилися на 16,6%, на вироби ковбасні варені, сосиски, сардельки ціни виробників збільшилися на 18,3%, на масло вершкове жирністю менше 85% — на 16,8%, на тверді тверді сири ціни збільшилися на 15,3% та житній хліб ціни виробників збільшилися на 29,3%.

Нагадаємо, 9 листопада Міністерство економічного розвитку та торгівлі покращило прогнозні оцінки інфляції до кінця року, спрогнозувавши, що зростання індексу споживчих цін за підсумком року становитиме близько 43%.

Додамо, що 14 листопада, за словами міністра аграрної політики та продовольства Олексія Павленка, на сьогодні немає підстав для зростання цін на продукти “борщового набору”.

Також додамо, що у першому півріччі 2015 року вартість споживчого кошика українців зросла на 74%.

Як повідомляв УНН, експерти відзначили подорожчання "борщового набору" на 11% у листопаді поточного року.

 

Джерело: УНН
Loading...
Loading...
SELECTORNEWS - покупка, обмен и продажа трафика
загрузка...
Погода, Новости, загрузка...