Українські Національні Новини
інформаційне агентство
Обізнаність громадян єднає країну
Субота, 18 листопада 2017 14:23
Ексклюзив: Політика

Безлад у сфері контролю якості продуктів харчування це прояв геноциду - нардеп

Безлад у сфері контролю якості продуктів харчування це прояв геноциду - нардеп

Сергій Тригубенко

КИЇВ. 29 липня. УНН. В той час, коли чиновники рапортують про реорганізацію чергових контролюючих органів, в державі катастрофічно падає рівень якості продуктів харчування, і дитячого харчування, у тому числі. Про це у коментарі УНН зазначив народний депутат, Голова підкомітету з питань державної політики у сфері поводження з відходами Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики Сергій Тригубенко.

За словами політика, поки реорганізовувалася Держпродспоживслужба, робота якої до цього часу так і не налагоджена, на ринку харчових продуктів відбулися значні негативні зміни.

“Реорганізація цієї служби та одночасне скасування СЕС, — це з одного боку. З іншого боку — спад економіки, нестабільність в державі, збідніння населення. Як результат, маємо постійне намагання виробника здешевити затрати на виробництво своєї продукції.

Тут же, — у нас ще діє мораторій на перевірки підприємців.

Все це створило всі умови для розгулу недобросовісних виробників по ринку. Полиці супермаркетів і ринків заполонили продукти харчування з перевищеною в рази нормою консервантів та антибіотиків. Найгірше, що стосується це і дитячого харчування також. Я говорю про це не просто так, мені відомі результати окремих досліджень, які проводили незалежні лабораторії”, — сказав він.

С.Тригубенко вважає, що допоки чиновники займаються реформами, а законодавці намагаються виписувати нові закони і стандарти для контролю якості продуктів, “лишати на „самотік“ процеси, які сьогодні відбуваються на ринку не можна”.

“Так, треба системно змінювати підходи до контролю якості, і закони теж потрібні нові, але поки це все пишеться і розробляється, закривати очі на те, чим сьогодні годують українське населення не можна.

Для цього як мінімум можна працювати на умовах пілотних проектів. Брати регіон за регіоном, і там проводити відповідні тестування якості продуктів. Потім показово притягати до відповідальності тих, хто у дитячий йогурт додає антибіотик. А таке зараз є”, — повідоми нардеп.

Він також додав, що безлад у сфері контролю якості продуктів харчування може бути вигідний багатьом.

“Це і не порядні виробники, які займаються фальсифікатами, і певні чиновники, які закривають на все очі та отримують свої відкати... Так чи інакше, але я можу назвати це проявом геноциду населення.

Споживач, він не може сьогодні дозволити собі нічого зайвого. Деякі навіть не мають можливості повноцінно харчуватися. Мами і бабусі відкладають гроші, економлять на всьому, аби хоч дитині купити потрібне молоко чи масло, а у підсумку отримують спред, непридатний до вживання та шкідливий для здоров’я. Ось у чому я і вбачаю цей прояв геноциду”, — наголосив С.Тригубенко.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, очільник Держпродспоживслужби В.Лапа визнав, що в Україні молочна продукція — низької якості. За його даними, виробники молочних товарів, з метою економії на виробництві, мінімізують вміст молока у продукції через додавання різноманітних інгредієнтів.

За даними ДП “Київоблстандартметрологія”, в Україні більше 50% вершкового масла і спредів є фальсифікатом

За словами, генерального директора ДП “Київоблстандартметрологія” Ірини Кравченко, у нас справжнього масла на полицях магазинів майже немає

У список недобросовісних виробників потрапило масло 15 торгових марок.

Також нагадаємо, що смертність від харчовий отруєнь в Україні перевищує кількість летальних випадків від аварій на виробництві.

Напередодні, у продуктах харчування для військових виявили стафілокок та кишкову паличку

Джерело: УНН
загрузка...
Погода, Новости, загрузка...