Українські Національні Новини
інформаційне агентство
Обізнаність громадян єднає країну
понеділок, 23 жовтня 2017 р.11:50
Новини: Здоров'я

МОЗ несе відповідальність за низьку якість дитячого харчування — нардеп

МОЗ несе відповідальність за низьку якість дитячого харчування — нардеп

Зниження якості продуктів харчування спровокувала також і складна економічна ситуація в державі, вважає С.Тригубенко

КИЇВ. 11 серпня. УНН. Якість продуктів харчування в Україні на належному державному рівні не контролюються. Серед основних причин цього явища — відсутність розроблених та затверджених норм мінімально дозволеного вмісту шкідливих речовин у продуктах. Про це у коментарі УНН зазначив народний депутат Сергій Тригубенко.

“У нас на сьогодні склалася така ситуація, коли відповідального та крайнього за низьку якість продуктів харчування знайти складно. СЕС ліквідували, нова Держслужба з питань захисту прав споживачів ще не запрацювала як слід, бо майже рік знаходиться в процесі реорганізації. А перевірки підприємців взагалі заборонені постановою КМУ. Тому це створило передумови для безкарного порушення виробниками харчових продуктів норм та вимог до виробництва”, — вважає нардеп.

За його словами, зниження якості продуктів харчування спровокувала також і складна економічна ситуація в державі.

“Можливо, виробники б цього не робили, не здешевлювали б технологічний процес за рахунок додавання до продуктів більшого вмісту консервантів чи антибіотиків, якби не збідніння споживача.

А так, коли вартість споживчого кошика українця виросла в ціні майже втричі за останні два роки, а зарплати і пенсії — ні, то щоб продавати за дешевшою ціною, виробник погіршує якість свого товару”, — додав він.

Також С.Тригубенко наголосив на тому, що в Україні відсутні розроблені та затверджені норми мінімально дозволеного вмісту у продуктах харчування шкідливих речовин.

“Якщо говорити, наприклад, про те ж дитяче харчування, про яке сьогодні пишуть усі ЗМІ. То хто знає, що там повинно міститися, а чого не повинно? А я скажу вам — ніхто цього не знає. Бо норм немає. В ЄС є, а у нас немає. В нашому законі написано, що антибіотики, пестициди, гормони додавати до дитячого харчування начебто і не можна, але тут же сказано, що їх вміст не повинен перевищувати максимально допустимі рівні залишків. А хто знає, які ці рівні? Хто їх визначив? Ніхто! Немає межі, від якої має відштовхуватися виробник та за порушення якої має карати держава. Тому у нас ті ж антибіотики є кругом і всюди. І діти з піврічного віку, якщо їм мама купує дитячі сирочки, не виключено, що отримують певну дозу найбільш шкідливого і забороненого в Європі левоміцитіну. Хочу наголосити, що відповідальність за низьку якість дитячого харчування має нести МОЗ. Бо саме МОЗ повинен розробити і затвердити всі ці норми, рівні, стандарти... І саме МОЗ за 25 років незалежності цього досі не зробив”, — сказав він.

Політик запропонував розпочати роботу у цьому напрямку зі створення відповідної робочої групи.

“Розробка таких стандартів вмісту дозволених мінімумів хімічних речовин в продуктах — це справа не одного дня, звичайно. Тому, найперше, я би пропонував створити відповідну робочу групу при МОЗ із залученням до її роботи науковців у сфері харчових продуктів, представників академії наук України, співробітників кафедр профільних університетів. Також варто закликати до дискусії співробітників держаних лабораторних комплексів. Обов’язково запросити колег із-за кордону, детально вивчивши перед цим стандарти, які працюють в країнах ЄС, наприклад. Результати напрацьованих норм у підсумку виписати в наказ МОЗ. Задля контролю його виконання організовувати лабораторні дослідження по групам товарів у кожному окремому регіоні. І так, крок за кроком, напрацювати чіткий механізм моніторингу ринку”, — резюмував С.Тригубенко.

Джерело: УНН
Теги: МОЗ,
Відео
загрузка...
Погода, Новости, загрузка...