Українські Національні Новини
інформаційне агентство
Обізнаність громадян єднає країну
Неділя, 26 березня 2017 16:44
youtube
Ексклюзив: Суспільство

УНН: стартувало тестування якості сметани і твердого сиру

УНН: стартувало тестування якості сметани і твердого сиру
УНН: стартувало тестування якості сметани і твердого сиру

УНН продовжує соціальний експеримент щодо лабораторного дослідження якості продуктів харчування, які реалізовуються в столичних супермаркетах, зокрема, кисломолочних виробів. Цього разу УНН перевірить сметану і твердий сир на відповідність стандартам якості.

КИЇВ. 16 серпня. УНН. Сьогодні, 16 серпня, журналісти УНН спільно із представниками Державного центру сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції відібрали зразки сметани і твердого сиру з метою їх лабораторної перевірки на відповідність критеріям якості.

Так, було закуплено 7 зразків різних кисломолочної продукції ріхних виробників у одному з київських супермаркетів. Відібрану продукцію будуть перевіряти на предмет вмісту у ній немолочного жиру.

“Відібрали сьогодні таку продукцію як сметана декількох виробників і твердий сир (також декількох виробників). Потім ми ці проби опечатали, і відправляємо в Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції на дослідження жирно-кислотного складу на предмет наявності немолочного жиру”, - повідомила завідувач лабораторії Державного центру сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції Наталія Лапай.

Відібрані зразки продукції направляються до акредитованої та незалежної лабораторії Державного центру сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції у спеціальній сумці-холодильнику. Також, на відібрані зразки формуються акти закупівлі і додаються фіскальні чеки.

Далі, зразки направляються в лабораторію. На них складаються акти закупівлі з прикріпленням фіскального чека. Зразки діляться на 3 групи — один відправляється в лабораторію для досліджень, а два інших пломбуються як зразки-свідки.

“Уся продукція буде направлятися Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції в відділ спектрально-хроматографічного аналізу, де буде перевірятися уся продукція на предмет наявності немолочного жиру”, - повідомила Н.Лапай.

У складі сметани та твердого сиру, за її словами, згідно з стандартом має бути певна кількість немолочного жиру.

“Якщо там буде виявлено його більше норми – тоді ми будемо фіксувати, що це є невідповідність стандарту. Але він має бути присутнім”, - зазначила Н.Лапай і додала, що продукт, у якому перевищено норму вмісту немолочного жиру вважається фальсифікатом.

“Якщо буде вище норми - це буде як фальсифікат”, - підсумувала вона.

Результати досліджування згодом будуть оприлюднені УНН.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, очільник Держпродспоживслужби В.Лапа визнав, що в Україні молочна продукція — низької якості. За його даними, виробники молочних товарів, з метою економії на виробництві, мінімізують вміст молока у продукції через додавання різноманітних інгредієнтів.

За даними ДП “Київоблстандартметрологія”, в Україні більше 50% вершкового масла і спредів є фальсифікатом.

Також нагадаємо, як повідомляв УНН, з 10 можливих лише три українські виробники молочної продукції поставили перші партії свого товару до ЄС.

При цьому, за даними лікарів, якість продуктів у супермаркетах на рівні держави не контролюється.

Джерело: УНН
Loading...
Loading...
SELECTORNEWS - покупка, обмен и продажа трафика
загрузка...
Погода, Новости, загрузка...