Українські Національні Новини
інформаційне агентство
Обізнаність громадян єднає країну
понеділок, 23 жовтня 2017 р.01:01
Новини: Суспільство

У сметані та сирах рослинні жири не повинні замінювати молочні - Н.Кільдій

У сметані та сирах рослинні жири не повинні замінювати молочні - Н.Кільдій

КИЇВ. 17 серпня. УНН. В законодавстві чітко розмежовані молочні та молоковмісні продукти. Якщо йдеться про сметану або сир — то там повинно міститися молоко, а не рослинні жири. В той час, коли мова, наприклад, про “продукт сметанний”, то споживач має розуміти, що в ньому допускається заміна вершкового масла на рослинне. Про це УНН розповіла експерт, керівник відділу тестувань Центру експертиз ТЕСТ Ніна Кільдій.

“На сьогоднішній день, із точки зору законодавства України, у нас немає заборони на використання рослинних жирів загалом у продукції. Але те, що стосується молочної продукції — то у нас дуже чіткі розмежування за назвами — є молочні продукти, які мають бути виготовлені тільки із молочної сировини з певними смаковими чи необхідними добавками. Але в молочних продуктах заборонено замінювати жир молочний на рослинний. Тобто, говорячи мовою споживачів — ці продукти мають бути зроблені із молока.

Далі є інша категорія — це молоковмісні продукти, в які дозволено додавати рослинні жири замість молочного жиру. Тобто, якщо ви бачите, що написано сметана або вершкове масло — це обов’язково має бути молочний продукт, або написано — сир, то це такж має бути тільки молочний продукт.

Якщо написано ж "продукт сметанний“ чи” молоковмісний сметанний“, то це говорить про те, що там доданий рослинний жир.

Те саме стосується, наприклад, “продукту молоковмісного згущеного із цукром”. Тобто це не та справжня “згущонка”, яку ми звикли споживати, це вже той продукт, у який доданий рослинний жир.

Таким чином, на сьогодні законодавчо виокремили і розмежували молочні продукти та молоковмісні. Наголошую, що заборони як такої немає. Але має у товару в залежності від того, що туди входить, має бути відповідна назва. Також у складі продукту повинно вказуватися, якщо там наявний рослинний жир“, — розповіла експерт.

Крім того, за словами Н. Кільдій, у світі немає певної однозначної думки стосовно шкоди замінників жирів.

“Тут ще питання в тому, який саме замінник жиру використали. З одного боку, коли ви забираєте молочний жир із молока, то продукт у вас буде втрачати харчові цінності, відповідно, він буде не настільки корисний, адже жири нам потрібні, і молочний жир добре засвоюється організмом. Тому, коли прибирають молочний жир, втрачаються жиророзчинні вітаміни, які з початку присутні в молоці.

З іншого боку, якщо ви використали не достатньо якісний замінник молочного жиру — то це може вже шкодити здоров’ю, адже одна справа, коли це високоякісна пальмова чи кокосова олія, а інша справа, якщо ви використовуєте замінник на зразок маргарину, в якому, наприклад, є високий вміст транс жирів. У такому разі, це вже буде пряма загроза і прямий негативний вплив на здоров’я”, — пояснила вона.

При цьому, експерт додала, що у якої замінника молочного жиру 100% -ву пальмову олію дуже рідко хто використовує.

“Як правило там іде суміш різних твердих жирів для того, щоб у вас і консистенція була ідеальна готового продукту, і так далі. Тому, якщо використовують неякісний замінник молочного жиру — то це може вже тоді прямо нести негативний вплив на здоров’я”, — резюмувала вона.

Нагадаємо, УНН продовжує соціальних експеримент, в рамках якого тестує різні продукти харчування в лабораторних умовах, з мають аби перевірити їх якість та відповідність стандартам

Цього разу для перевірки на вміст немолочних жирів у столичному супермаркеті були придбані зразки різних виробників сметани та сиру.

Лабораторне дослідження зразків наразі проводить Центр сертифікації та експертиз сільськогосподарської продукції. Отримані результати будуть оприлюднені УНН.

Як відомо, напередодні, експерти оприлюднили висновки лабораторного дослідження вершкового масла на вміст жирів рослинного походження.

Згідно отриманих результатів 15 марок масла виявилися неякісними.

Також нагадаємо, у дитячій молочній продукції двох українських компаній було виявлено антибіотики.

Лабораторне дослідження зразків дитячого молока та йогуртів здійснив Центр сертифікації та експертиз сільськогосподарської продукції.

Джерело: УНН
Відео
загрузка...
Погода, Новости, загрузка...