Українські Національні Новини
інформаційне агентство
Обізнаність громадян єднає країну
понеділок, 24 липня 2017 р.19:13
Новини: Суспільство

Продаж прострочених продуктів у супермаркетах є результатом бездіяльності Держпродспоживслужби - А.Богданович

За його словами, отримані під час дослідження висновки не стали несподіванкою

КИЇВ. 18 серпня. УНН. Голова громадської організації “Фундація.101”, правозахисник Андрій Богданович прокоментував УНН результати моніторингу супермаркетів на предмет виявлення в них зіпсованих продуктів харчування.

За його словами, отримані під час дослідження висновки не стали несподіванкою.

Крім того, А.Богданович наголосив на тому, що отримані дані фактично є наслідком бездіяльності Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

“Результати, які ми отримали під час дослідження, не були для нас несподіванкою. Низький рівень якості товарів у супермаркетах був досить очікуваним. Окрім безпосередньої вини менеджменту мереж великих магазинів, цей результат також є продуктом бездіяльності Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, яка має контролювати якість, але не робить цього”, — повідомив голова “Фундація.101”.

Нагадаємо, громадські інспектори за період проведення дослідження здійснили 447 моніторингових візитів до різних супермаркетів по всій країні.

Під час перевірок було зафіксовано 153 випадки продажу зіпсованих м’ясних виробів, які продаються в охолодженому вигляді, що складає 34%, а також 134 випадки продажу прострочених товарів, що складає 30%.

У рейтингу супермаркетів, де було зафіксовано найбільше випадків продажу зіпсованих продуктів харчування на першому місці опився “Сільпо”, на другому — “Фора”, на третьому — “АТБ”.

ГО “Фундація.101” звернула увагу на те, що перевірка продуктів харчування у супермаркетах здійснювалась громадянами, які не мають спеціальної підготовки.

“Також не можна виключати потенційних фактів упередженого ставлення громадян до тих чи інших мереж супермаркетів, що, в свою чергу, могло вплинути на результати дослідження. Проте в більшості випадків наявні фото- чи відеодокази, які з високою вірогідністю підтверджують зазначене вище”, — додали в організації.

Як повідомляв УНН, якість продуктів у супермаркетах на рівні держави не контролюється.

При цьому, за даними лікарів, кількість випадків отруєнь неякісними продуктами в Україні, у порівнянні з минулим роком, зросла майже у 2 рази.

За словами директора української Асоціації постачальників торговельних мереж О.Дорошенка, реагувати на неналежну якість продуктів харчування повинні Держпродспоживслужба та АМКУ.

Раніше у дитячій молочній продукції двох українських компаній було виявлено антибіотики. Лабораторне дослідження зразків дитячого молока та йогуртів здійснив Центр Сертифікації та експертиз сільськогосподарської продукції.

Наразі в рамках соціального експерименту УНН щодо перевірки якості продуктів харчування, до лабораторії скеровані зразки сметани та сиру.

Експертиза має встановити, чи не зловживають виробники молочної продукції додаванням до них жирів рослинного походження.

Джерело: УНН
Відео
загрузка...
Погода, Новости, загрузка...
Популярні новини