Українські Національні Новини
інформаційне агентство
Обізнаність громадян єднає країну
Середа, 13 грудня 2017 11:36
Ексклюзив: Економіка

Відповідальні виробники харчових продуктів мали б ініціювати незалежні самоперевірки - А.Богданович

Відповідальні виробники харчових продуктів мали б ініціювати незалежні самоперевірки - А.Богданович

КИЇВ. 29 серпня. УНН. Ініціатива щодо необхідності "самоконтролю" з боку виробників продуктів харчування є гарною, і має обов’язко реалізовуватися. Про це УНН зазначив голова громадської організації “Фундація. 101” Андрій Богданович, коментуючи заклик одного з нардепів до виробників продуктів харчування займатися “самоцензурою” в питаннях якості.

“Ініціатива самоконтролю є дійсно гарною, і має місце обов’язково бути. Це досить логічно і правильно. Тут питання у реалізації цієї ініціативи. У першу чергу, у будь-якому випадку, товари виробників продаються у магазинах і за тим, в якому стані ці товари продаються, по суті, несуть відповідальність магазини, тому що там має бути той же відповідний рівень температури, якщо це холодильник, або ж якщо це просто товар, який має термін придатності - так само має бути контроль зі сторони магазину.

Тому, відповідно, виробники могли б або самостійно контролювати це, відправляти своїх представників, або, щоб б було навіть більш краще, якби вони залучали до цього або незалежні організації або, наприклад, зробити якусь спілку виробників, яка б фінансувалась усіма виробниками і ця спілка, наприклад, оголошувала б гранти громадським організаціям на проведення якихось моніторингів і таким чином була б незалежна по суті.

Могли б бути різні громадські організації, які б здійснювали моніторинг якості продуктів, і в свою чергу це б мало більший ефект з точки зору ефективності. Але ініціатором має бути, дійсно, виробник”, — сказав він.

Крім того, за словами А.Богдановича, у нас є державні та міжнародні акредитовані лабораторії, що дозволило б проводити різноманітні аналізи на якість продуктів харчування.

Нагадаємо, нардеп С.Тригубенко напередодні закликав виробників продуктів харчування до “самоцензури” в питаннях якості.

"Під “самоцензорую” треба розуміти самоконтроль, а саме: постійні і прозорі незалежні експертизи різних видів товару на відповідність стандартам якості. І виробники можуть та повинні ініціювати такі експертизи самостійно.

У нас є державні та міжнародні акредитовані лабораторії, потужності яких дозволяють проводити безліч аналізів на виявлення ГМО, пестицидів, антибіотиків, важких металів тощо. Держава не робить незалежного моніторингу і не скеровує до таких лабораторій контрольних зрізів чи то молочної, чи то м’ясної продукції. У неї постійно немає або грошей, або бажання.

І тут, я вважаю, що бізнес, який зацікавлений у довірі покупця, може абсолютно відкрито проводити незалежні експертизи товарів власного виробництва із залученням до цього процесу своїх же профільних асоціацій. Далі всі ці результати максимально публічно презентувати. У разі негативних даних — публічно приносити вибачення та виправляти недоліки", — вважає політик.

Джерело: УНН
Підписуйтесь на наш Telegram-канал аудіоновин та слухайте новини УНН щогодини
загрузка...
Погода, Новости, загрузка...