Українські Національні Новини
інформаційне агентство
Обізнаність громадян єднає країну
неділя, 24 вересня 2017 р.21:28
Новини: Суспільство

Виробники харчових продуктів повинні займатися самоконтролем якості - нардеп

Виробники харчових продуктів повинні займатися самоконтролем якості - нардеп

Проте, і держаний контроль за якістю продуктів харчування повинен здійснюватися на належному рівні

КИЇВ. 31 серпня. УНН. Відповідальні виробники харчової продукції можуть та повинні займатися самоконтролем з точки зору гарантування якості. Про це у коментарі УНН зазначив заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Заболотний.

"Навіть не обговорюється, що відповідальні виробники харчової продукції можуть та повинні займатися самоконтролем.
По-перше, всі виробники багато років були привчені до того, що їх контролювали, це раз, друге – якби у нас була надзвичайно серйозна у державі конкуренція на всі види продуктів, особливо продуктів харчування і сировини, з якої готують продукти харчування – то тоді б, можливо, питання звучало по-іншому.

Але я глибоко переконаний, що держава повинна залишити за собою контроль за якістю харчових продуктів, тому що це найдорожче що є – життя і здоров’я, нічого дорожчого немає. Тому і держава мусить займати певну контролюючу позицію", - сказав він.

За словами політика, виробник буде контролювати своє виробництво лише за умови жорсткої конкуренції.

"Хай назвуть хоч одну державу, де немає державного контролю за стандартами. Є стандарти – і їх обов’язково контролюють. Не так як у нас – кожен місяць ходити на підприємства, щоб збирати торби.
Однозначно, виробник повинен контролювати те, що випускає, тут мова не може бути. І він буде контролювати тільки тоді, коли буде жорстка конкуренція, бо ринок можна завоювати тільки двома питаннями: якістю і ціною", - додав Г.Заболотний.

Нагадаємо, нардеп С.Тригубенко напередодні закликав виробників продуктів харчування до “самоцензури” в питаннях якості.

Під "самоцензорую" треба розуміти самоконтроль, а саме: постійні і прозорі незалежні експертизи різних видів товару на відповідність стандартам якості. І виробники можуть та повинні ініціювати такі експертизи самостійно.

У нас є державні та міжнародні акредитовані лабораторії, потужності яких дозволяють проводити безліч аналізів на виявлення ГМО, пестицидів, антибіотиків, важких металів тощо. Держава не робить незалежного моніторингу і не скеровує до таких лабораторій контрольних зрізів чи то молочної, чи то м’ясної продукції. У неї постійно немає або грошей, або бажання.

І тут, я вважаю, що бізнес, який зацікавлений у довірі покупця, може абсолютно відкрито проводити незалежні експертизи товарів власного виробництва із залученням до цього процесу своїх же профільних асоціацій. Далі всі ці результати максимально публічно презентувати. У разі негативних даних — публічно приносити вибачення та виправляти недоліки”, — наголосив політик.

Також нагадаємо, заданими низки експертів, якість продуктів харчування в Україні протягом останніх декількох років значно знизилася.

Також вдвічі зросла кількість випадків отруєнь неякісними продуктами.

За словами лікарів, якість продуктів, що реалізовують у супермаркетах на державному рівні взагалі ніхто не контролює

Так, за даними фахівців, близько 60% м’ясної продукції зі свинини містить антибіотики.

За даними ДП “Київоблстандартметрологія”, в Україні більше 50% вершкового масла і спредів є фальсифікатом.

Джерело: УНН
Відео
загрузка...
Погода, Новости, загрузка...