Українські Національні Новини
інформаційне агентство
Обізнаність громадян єднає країну
пʼятниця, 18 серпня 2017 р.05:09
Новини: Суспільство

В.Лапа розповів, які виробники продуктів харчування матимуть переваги серед споживачів

В.Лапа розповів, які виробники продуктів харчування матимуть переваги серед споживачів

Виробник несе відповідальність за дотримання вимог у сфері харчової безпечності.

КИЇВ. 7 вересня. УНН. Питання самоконтролю якості продуктів харчування власного виробництва — це добра воля кожного окремого виробника, проте саме ті підприємства, які підуть шляхом відкритої “самоцензури”, матимуть перевагу серед споживачів. Про це в ексклюзивному коментарі УНН розповів очільник Держпродспоживслужби України Володимир Лапа.

“Питання самоконтролю та „самоцензури“ (якості продуктів харчування — ред.) залежить від доброї волі. Я думаю, що той, хто буде цим шляхом іти, — той матиме перевагу серед споживачів. А ми всіляко будемо стимулювати цей процес, якщо це нормальний процес. І у багатьох країнах цей процес вже давно пройдений, тобто є приватні торговельні марки, знаки якості, знаки громадської відзнаки, які користуються повагою споживачів, і виробники самі зацікавлені у тому, щоб не лише дотримуватися законодавства, а й дотримуватись певних приватних стандартів, отримання стандартів якості громадських організацій. Єдине, що такі дослідження повинні користуватися довірою, але я думаю, що це вже питання часу”, — зазначив він.

Загалом, за словами В.Лапи, виробник має контролювати свою продукцію, бо це норма закону.

“Відповідальність покладена на виробника, виробник несе відповідальність за дотримання вимог у сфері харчової безпечності і у сфері інформування споживача”, — додав він.

Голова Держпродспоживслужби також прокоментував результати соціального експерименту УНН, в рамках якого зразки молочної продукції (сиру та молока) семи українських виробників були протестовані на вміст рослинних жирів. За результатами лабораторного дослідження, проведеного Центром сертифікації та експертиз сільськогосподарської продукції, в жодному з продуктів не було виявлено жирів не молочного походження.

“Те, що ви озвучили, що у сирах та сметані семи українських компаній рослинних жирів не виявлено — це певною мірою новина, адже це є очевидний факт. Є виробники добросовісні, які нормально виконують свої зобов’язання перед споживачами і перед нормою закону. Звичайно, що далеко не всі, а тут уже наша функція — забезпечити виконання законом усіма виробниками”, — зазначив В.Лапа.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, нардеп С.Тригубенко напередодні закликав виробників продуктів харчування до “самоцензури” в питаннях якості.

Під “самоцензурою” треба розуміти самоконтроль, а саме: постійні і прозорі незалежні експертизи різних видів товару на відповідність стандартам якості. І виробники можуть та повинні ініціювати такі експертизи самостійно.

У нас є державні та міжнародні акредитовані лабораторії, потужності яких дозволяють проводити безліч аналізів на виявлення ГМО, пестицидів, антибіотиків, важких металів тощо. Держава не робить незалежного моніторингу і не скеровує до таких лабораторій контрольних зрізів чи то молочної, чи то м’ясної продукції. У неї постійно немає або грошей, або бажання.

І тут, я вважаю, що бізнес, який зацікавлений у довірі покупця, може абсолютно відкрито проводити незалежні експертизи товарів власного виробництва із залученням до цього процесу своїх же профільних асоціацій. Далі всі ці результати максимально публічно презентувати. У разі негативних даних — публічно приносити вибачення та виправляти недоліки", — наголосив політик.

Також нагадаємо, що ідею публічного самоконтролю якості продуктів харчування підтримав і нардеп Г. Заболотний.

Джерело: УНН
Відео
загрузка...
Погода, Новости, загрузка...
Популярні новини