Українські Національні Новини
інформаційне агентство
Обізнаність громадян єднає країну
Четвер, 08 грудня 2016 10:05
youtube
Ексклюзив: Економіка

У київському хлібі виявлено плісняві гриби

У київському хлібі виявлено плісняві гриби

Соціальний експеримент УНН: лабораторні дослідження десяти зразків хлібної продукції українського виробника на відповідність стандартам якості показали присутність вмісту пліснявих грибів у трьох зразках та відсутність мікотоксинів у всій відібраній продукції

КИЇВ. 7 жовтня. УНН. У рамках соціального експерименту з дослідження якості продуктів харчування, що продається в столичних торгових мережах, журналісти УНН спільно із представниками Державного центру сертифікації та експертизи сільськогосподарської відібрали зразки хлібної продукції низки українських виробників

Так, загалом було відібрано 10 зразків хлібної продукції в двох супермаркетах міста Києва, а саме:

1. Хліб білковий Київський. ДСТУ 7517:2014, Виробник: ПАТ “Київхліб”, Україна, м. Київ, вул. Межигірська, 83, чек №41/1014/277 від 20/09/2016, протокол №4133 від 30.09.2016;

2. Хліб прибалтійський Темний (заварний хліб з житнього та пшеничного борошна). ДСТУ 4583:2006, Виробник: ПАТ “Київхліб”, Україна, м. Київ, вул. Межигірська, 83, чек №41/1014/278 від 20/09/2016, протокол №4134 від 30.09.2016;

3. Хліб прибалтійський Світлий (заварний хліб з житнього та пшеничного борошна). ДСТУ 4583:2006, Виробник: ПАТ “Київхліб”, Україна, м. Київ, вул. Межигірська, 83, чек №41/1014/279 від 20/09/2016, протокол №4135 від 30.09.2016;

4. Булочки “Малятко”. Виробник: ПАТ “Київхліб”, Україна, м. Київ, вул. Межигірська, 83, чек №8/1041/128 від 20/09/2016, протокол №4136 від 30.09.2016;

5. Хліб-кулич пшеничний. Виробник: ПАТ “Київхліб”, Україна, м. Київ, вул. Межигірська, 83, чек №8/1041/127 від 20/09/2016, протокол №4137 від 30.09.2016;

6. Рогалик з висівками. Виробник: ПАТ “Київхліб”, Україна, м. Київ, вул. Межигірська, 83, чек №8/1041/126 від 20/09/2016, протокол №4138 від 30.09.2016;

7. Батон-кулич звичайний. Виробник: ПАТ “Київхліб”, Україна, м. Київ, вул. Межигірська, 83, чек №8/1041/124 від 20/09/2016, протокол №4139 від 30.09.2016;

8. Хліб зерновий. Виробник: ПАТ “Київхліб”, Україна, м. Київ, вул. Межигірська, 83, чек №8/1041/125 від 20/09/2016, протокол №4140 від 30.09.2016;

9. Хліб Білоруський. Виробник: ПАТ “Київхліб”, Україна, м. Київ, вул. Межигірська, 83, чек №8/1041/122 від 20/09/2016, протокол №4141 від 30.09.2016;

10. Хліб Український. Виробник: ПАТ “Київхліб”, Україна, м. Київ, вул. Межигірська, 83, чек №8/1041/123 від 20/09/2016, протокол №4142 від 30.09.2016;

Відібрані зразки продукції були направлені до акредитованої та незалежної лабораторії Державного центру сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції з метою перевірки їх на вміст мікотоксинів та пліснявих грибів.

Так, наявність пляснявих грибів лабораторія виявила у такій продукції:

1. Хліб білковий Київський. ДСТУ 7517:2014, Виробник: ПАТ “Київхліб”, Україна, м. Київ, вул. Межигірська, 83, чек №41/1014/277 від 20/09/2016; плясняві гриби: Виявлено 2,3•102 КУО/г, протокол №4133 від 30.09.2016;

2. Хліб прибалтійський Світлий (заварний хліб з житнього та пшеничного борошна). ДСТУ 4583:2006, Виробник: ПАТ “Київхліб”, Україна, м. Київ, вул. Межигірська, 83, чек №41/1014/279 від 20/09/2016, плясняві гриби: Виявлено 1,7•102 КУО/г, протокол №4135 від 30.09.2016;

3. Рогалик з висівками. Виробник: ПАТ “Київхліб”, Україна, м. Київ, вул. Межигірська, 83, чек №8/1041/126 від 20/09/2016, Плясняві гриби: Виявлено 1,2•102 КУО/г, протокол №4138 від 30.09.2016.

Разом з тим, у всії відібраних десяти зразках хлібної продукції мікотоксинів (Афлатоксин В1, Зеараленон, Вомітоксин) не виявлено (менше межі чутливості методу вимірювань).

Випробування зразків проводились згідно ДСТУ 10444.12-88 “Продукти харчові. Метод визначення дріжджів і цвілевих грибів” та МВ.ВЛ.5.4-07-2013 “Імуноферментний метод визначення мікотоксінів ІФА (Elisa)”.

Як повідомили УНН у Держаному центрі сертифікації та експертиз сільськогосподарської продукції, згідно з чинними законодавчими актами України щодо безпечності харчової продукції (ДСТУ-П 4583:2006 “Хліб із житнього та суміші житнього і пшеничного борошна. Загальні технічні умови” (п.4.6.) у готових виробах не дозволені ознаки хвороби та плісняви.

“Проблема пліснявої контамінації харчових продуктів є об’єктом значної уваги, що пов’язано з технологією виготовлення харчового продукту і сировинним складом продукту. Наявність пліснявих грибів у хлібі скорочує терміни зберігання і можливість споживання цього продукту”, — додали у Центрі.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, звичайна цвіль здатна викликати в організмі людини найбезпечніші процеси.

Також нагадаємо, напередодні в рамках соціального експерименту УНН дослідив якість сметани та сирів.

Джерело: УНН
Loading...
Loading...
SELECTORNEWS - покупка, обмен и продажа трафика
загрузка...
Погода, Новости, загрузка...