Українські Національні Новини
інформаційне агентство
Обізнаність громадян єднає країну
Середа, 19 вересня 2018 19:28
Загрузка...
Новини: Політика
67485

Експерт розповів, як ЄС використовує Україну

Експерт розповів, як ЄС використовує Україну

КИЇВ. 27 грудня. УНН. Українська економіка залишається сировинним придатком для ЄС, при чому, країнам Європи це вигідно. Про це в коментарі УНН заявив економічний експерт Павло Мороз.

Стрімкий розвиток українського агропромислового комплексу завжди викликав стурбованість ЄС, тому замість відкритих ринків Україна отримала квоти і обмеження. Яскравим прикладом є події 2015 року, коли усвідомлюючи зростання конкуренції на міжнародних ринках, ЄС наполегливо рекомендував Україні обмежити вітчизняних фермерів у дотаціях та льготах, розповів експерт.

“З кінця 1990 до 2015 року в Україні діяв спецрежим оподаткування для сільськогосподарських виробників, від якого виграли всі категорії агровиробників — від зерновиків до виробників продукції з високою доданою вартістю. Стосовно останніх, то це виробники курятини, яєць, меду, продукції садівництва та овочівництва.

Компанії, що використали сприятливі умови державної підтримки стали лідерами — кожен у своєму секторі. А за своїм потенціалом деякі з них були готові конкурувати з потужними європейськими виробниками, у тому числі за рахунок високої якості й нижчої ціни продукції. Однак, разом з прагненнями європеїзуватися ми отримали асоціацію з ЄС, а з нею й квоти, тарифні обмеження, що тільки нівелюють конкуренцію між українськими й європейськими виробниками сільськогосподарської продукції — на користь останніх,” — сказав П.Мороз.

Нині значна частка аграрного експорту в країни ЄС залишається сировинною, а європейських квот вистачає лише на півроку, наголосив він.

“Всього за півроку Україна повністю використала квоти на поставки до ЄС продукції з високою доданою вартістю — меду, цукру, круп і борошна, оброблених томатів, виноградного і яблучного соків, курятини. Насамперед це стосується виробництва курятини, де річна квота складає 16,8 тис. тонн, з них частина це напівфабрикати. З 2018 року це буде аж 17,6 тис. тонн. До прикладу, експорт курятини компанії "МХП" за 9 місяців цього року становив 176 тис. тонн. Тобто, європейська квота — це лише 10% від загального обсягу експорту однієї компанії. Це мізерно малі обсяги”, — пояснив П.Мороз.

Водночас, Україна має прагнути експортувати не сировину, а товари з доданою вартістю, бо від цього залежить наповнення бюджету і соціальний розвиток країни, наголосив експерт.

“Для розуміння, підприємства переробки й виробники продукції з високою доданою вартістю — це податки не тільки до Держбюджету, а й до місцевих бюджетів, це робочі місця насамперед в селах, висока й, що головне для України, "біла" заробітна плата, соціальна відповідальність”, — розповів П.Мороз.

Найбільшими противниками преференцій для України виявилися Угорщина і Польща, вважаючи їх загрозою для своїх агровиробників, додав він.

“У 2017 році противником запропонованого збільшення обсягу преференцій для України стала також Франція”, — резюмував П.Мороз.

Як повідомляв УНН, перше півріччя 2017 року ознаменувалося для України негативним сальдо зовнішньої торгівлі з країнами ЄС в розмірі понад 1,3 млрд дол. США.

Джерело: УНН
Підписуйтесь на паблік-чат УНН у Viber та канал новин у Telegram
Загрузка...
Погода, Новости, загрузка...
загрузка...