Українські Національні Новини
інформаційне агентство
Обізнаність громадян єднає країну
Середа, 18 січня 2017 14:45
youtube
Публікації: Здоров'я

Смертність від харчових отруєнь в Україні перевищує кількість летальних випадків від аварій на виробництві

Смертність від  харчових отруєнь в Україні перевищує кількість летальних випадків від аварій на виробництві

Якість, як категорія, є національною ідеєю всіх розвинутих країн світу. Стосується це будь-якої продукції, послуг, соціального забезпечення, всіх сфер діяльності людини в цілому.

Саме високі вимоги до якості продукту і дотримання цих вимог забезпечує домінування продукції розвинутих країн на світовому ринку, забезпечує їхню безпеку, конкурентоздатність і дозволяє відігравати провідну роль у світовому розподілі праці. На жаль, навряд чи все це можна сказати про Україну. Попри те, що український споживач, в переважній своїй більшості, схильний довіряти вітчизняному продукту і виробнику, на думку фахівців та експертів, держава і вітчизняний бізнес абсолютно не дбають про якість свого товару, ігноруючи її як критерій.

Так, за словами голови громадської організації “Фундація. 101” Андрія Богдановича, формально система контролю якості продуктів в Україні присутня, але з точки зору ефективності, — не діє.

Є ще одна причина, через яку знижується якість продуктів харчування — це використання дешевої сировини для їх виробництва, скорочення технологічних циклів і, як не дивно, використання високотехнологічного обладнання. В зв’язку з цим, у розвинутих країнах існує багаторівнева система захисту населення від недоброякісного товару, створюючи тим самим безпеку через контроль якості.

У США головну функцію виконує Food and Drug Administration (FDA), яка здійснює контролюючі функції, акредитацію незалежних експертних лабораторій і є незалежною від уряду.

В Європейському Союзі діє Постанова ЄС Про екологічне землеробство і відповідне маркування сільськогосподарської продукції і продуктів харчування, яка передбачає контроль якості на всіх етапах виробництва і переміщення. Маркування товарі в знаком СЕ означає його відповідність жорстким вимогам директив відповідності. Товар без цього маркування не допускається на ринок і воно є обов’язковим для всіх суб’єктів діяльності Європейського Союзу.

Більше того, в Європейському Союзі ефективно діють не тільки загальні нормативні і правові акти, й широкий перелік специфічних вимог і норм, метою яких є забезпечення безпеки харчових продуктів. Наглядом займаються три державні структури: Міністерство сільського господарства, Міністерство соціальних справ і міністерство економіки та комунікацій.

Натомість, Україна з 2005 року Україна живе без програми по захисту прав споживачів, із дискримінаційним законодавством у цій сфері, і як наслідок — має невтішні статистичні дані. Смертність від отруєння небезпечними продуктами харчування перевищує смертність від нещасних випадків на виробництві. В той же час за показником “якість життя”, яке враховує не тільки ВВП, але й тривалість життя, екологію, дитячу смертність тощо, ми займаємо лише 98 місце серед 111 країн.

Так, на думку А.Богдановича, Державна служба України із питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, на яку покладені функцію контролю за якістю продуктів харчування зокрема, є абсолютно неефективною, свою функцію не виконує і за якістю продуктів не слідкує і не ефетиктивно проводить перевірки якості продуктів харчування.

“Зараз така дуже неправильна система, адже, по-перше, позапланову перевірку треба узгодити заздалегідь, а по-друге — не дуже то й активно вони починають оцей процес узгодження. Тому, формально система контролю якості продуктів в Україні є, але за фактом — ефективно не діє, а з точки зору ефективності — відсутня взагалі.

Логічно, аби це були позапланові перевірки без попередження магазину і без такого складного процесу погодження. Бо, по суті, зараз вони виключно реагують на якісь зафіксовані факти людьми, і то із запізненням, бо мають погодити це із центральним своїм відділом.

Можна сказати, що ця державна служба України із питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів є абсолютно неефективною, свою функцію не виконує і за якістю продуктів не слідкує”, — наголошує він.

Окрім декларацій і заяв з їх боку політиків про наміри навести порядок, відпрацювати ефективну систему контролю за якістю і безпекою продуктів харчування, питної води і медикаментів, а також передбачити більш вимогливу і жорстку систему для тих, хто насичує ринок неякісними товарами, ніяких кроків споживачі не відчули.

Так, за словами О.Карловського, на сьогодні, в Україні споживач, який купує продукти у супермаркеті, постійно ризикує натрапити на неякісний товар. Причина — відсутність контролю із боку держави.

Як приклад нехтування владою правами споживачів можна навести ліквідацію Національної координаційної Ради з питань захисту прав споживачів при Кабінеті Міністрів України. Останнім часом це був єдиний консультативно-дорадчий орган при Уряді, який створений у 2006 році.

Незважаючи на успішну роботу Ради, поширення її діяльності на всі регіони України через створення відповідних координаційних рад, 17 квітня Уряд прийняв Постанову № 356, якою суттєво знизив статус цього органу, підпорядкувавши його Міністерству економіки, керівник якого і став новим співголовою Ради, а також затвердив новий склад Ради, що викликало неоднозначну реакцію в суспільстві. Так, до її нового складу увійшли представники асоціацій підприємців,

“Спілки малих, середніх та приватизованих підприємств”, Українського союзу промисловців і підприємців, Ліги виробників харчових продуктів, Союзу ювелірів тощо. Фактично це всі відомі в Україні фірми, представники яких останнім часом активно виступають тільки за створення сприятливих умов для розвитку бізнесу, а доля вітчизняного споживача їм байдужа.
Україна фактично вже знаходиться на порозі відкриття своїх кордонів для неконтрольованого ввозу імпортної продукції невідомого походження. І це відбувається у той час, коли переважна більшість цивілізованих країн світу посилює захист свого ринку від доступу небезпечних товарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кількість постраждалих від отруєння шаурмою в Ізмаїлі зросла до 86 осіб

Політика нехтування правами споживачів, а разом з тим і основними положеннями Конституції України, має загрозливий характер і може призвести до перетворення України у звалище для небезпечних товарів з усього світу, а народ України — у мовчазну біологічну масу по переробці.

На жаль, екперти поки констатують, що поняття “якість” не перетворилося на загальнонаціональну ідею українського суспільства. На фоні незадовільних показників якості продукції та послуг, якими заповнений вітчизняний ринок, система державного захисту прав споживачів в Україні залишається недосконалою, а також не відповідає вимогам часу і ситуації в країні.

Джерело: УНН
Loading...
Loading...
SELECTORNEWS - покупка, обмен и продажа трафика
загрузка...
Погода, Новости, загрузка...